Cum sa ne eliberam de trac

Cum sa ne eliberam de trac
  calendar_month        
In ultimele decenii, societatea noastra n-a facut decat sa amplifice cultul performantei. Este logic sa intalnim acest apetit pentru excelenta in cadrul activitatilor cotidiene ale individului, adica in munca sa.

In acest context, tracul reprezinta un handicap considerabil pentru individul care ii este victima la slujba.

In practica gestionarea acestui tip de anxietate apeleaza la ingredientele gestionarii stresului, la care se mai adauga anumite elemente specifice ale afirmarii de sine.

Exista cateva situatii tipice in orice companie, care se pot afla la originea unei posibile anxietati de performanta:

Luarea de cuvant, exprimarea de opinii, in timpul unei sedinte;

Prezentarea orala a unui proiect, situatii, etc.;

Cererea unei mariri de salariu;

Participarea la evaluarea anuala.

Solutii pentru tracul cauzat de luarile de cuvant
Relaxarea - Nu poti gandi rational atunci cand esti sub tensiune, o reflectie profunda presupune detasare.

Analiza lucida a situatiei si a gandurilor - Este cel mai greu de facut pentru ca plutesti intre complexe de genul: posibila balbaiala, lipsa de interes si reactie a participantilor fata de ce ai avea de spus, condamnarea pasivitatii si lipsei de reactiein cazul neluarii de cuvant, ratarea eventualului moment de afirmare, posibila reactie negative a conducerii...

Trecerea la actiune - Aici este necesara vizualizarea imaginativa a momentului, pentru a prinde curaj.

Relatarea evenimentului unei persoane din firma, dupa ce infruntarea a avut loc. - Acest lucru va permite ancorarea in realitate a noii experiente.

Solutii pentru tracul cauzat de prezentarile orale
Multe dintre elementele acestei situatii sunt asemanatoare cu cele legate de luarea de cuvant, cu cateva particularitati:

Prezentarea orala nu este examen, dar aminteste mult de experientele examenelor trecute si atunci experienta si ajutorul colegilor sunt importante;

Publicul este interesat mai mult de ceea ce aveti de spus si mai putin de atitudine;

Publicul este adult si isi va exprima emotiile immediate subtil. Va pastra tacerea in cazul unor glume nereusite si nu va ironiza banalitatile.



">

Sfaturile unor oratori profesionisti
Privirea: un aliat
Tracul se poate uneori amplifica la vederea unor eventuale reactii ale publicului. Acestea nu trebuie sa ne destabilizeze, pentru ca nu le stim adevarata semnificatie si nici motivul lor adevarat. Trebuie sa acceptam faptul ca suntem priviti, nu avem de ce rosi, asa ca trebuie sa privim interlocutorul drept in fata, eventual ne plimbam privirea asupra celor din fata, fixand din cand in cand cate un spectator.

Gesturile: un instrument
Vom incerca sa jucam un rol in cadrul prezentarii si vom fi cat mai expresivi. Pozitia trebuie sa fie dreapta, dar nu imobila si de asemenea nu trebuie sa fim prea agitati. Foarte important este sa lasam bratele libere, nici incrucisate nici lipite de corp, nici la spate.

Solutii pentru tracul cauzat de cererea maririi salariului
Relaxarea, pentru o exprimare clara si concisa;

Analiza lucida a situatiei si gandurilor pentru a face o analiza asupra experientelor trecute si a gasi argumente;

Trecerea la actiune, in urma unor scenarii imaginate si analizate;

Dupa infruntare, relatarea evenimentului cuiva din companie, acest lucru permitand fixarea amintirilor placute si abordarea ulterioara a situatiilor anxiogene.



Solutii pentru tracul cauzat de participarea la evaluarea anuala
Spre deosebire de situatiile precedente, evaluarea anuala poate fi privita ca o interactiune. Veti fi evaluat dar veti avea posibilitatea de a raspunde. Tocmai acest drept de a raspunde nu trebuie subestimat, aici trebuie aplicate principiile restructurarii cognitive, cat si cele ale afirmarii de sine.

Este important sa stim cum trebuie sa raspundem la o critica si care sunt regulili in acest caz, astfel vom scapa de temerea de a ne aventura intr-un mediu conflictual.

Ascultarea interlocutorului si afisarea interesului fata de spusele acestuia;

Daca criticile sunt globale sau vagi, interveniti cerand precizari, pentru ca principiu vital este vizarea comportamentului si nu a persoanei;

Reformularea criticilor, dupa ce ele au fost exprimate si exprimarea de multumiri pentru sinceritatea interlocutorilor;

Exprimarea dezacordului fata de unele critici, prin argumentare;

Asteptati reactia interlocutorului si incercati sa ajungeti la acord asupra problemelor negative;

Chiar daca nu este cazul intotdeauna, bazat pe faptul ca faceti parte din aceeasi echipa, cereti sfatul interlocuitorului pentru o schimbare in bine.

Mai multe informatii si solutii pentru eliberarea de trac in situatiile cotidiene in cartea Cum sa ne eliberam de trac aparuta la editura Trei.

Recomandari