Cum sa scapi de trac

Cum sa scapi de trac
  calendar_month        
Cand suntem pusi in situatia de a ne prezenta in fata unei adunari, de a lua cuvantul, de a sustine o idee, tracul isi face aparitia cu tot alaiul de simptome: gura uscata, nod in gat, respiratie greoaie, transpiratie.

Iata cateva trucuri pentru a te ajuta sa faci fata tracul.

Identifica situatiile de stres

Chiar daca experienta te-a ajutat sa te cunosti suficient de bine si crezi ca ai identificat toate situatiile generatoare de stres, incearca sa notezi intr-un carnet fiecare situatie care iti provoaca emotii. O sa iti ia vreo doua saptamani, dar te va ajuta sa te cunosti mai bine si sa previi "surprizele".

Pregateste-ti bine interventiile

Daca stii dinainte ca trebuie sa iei cuvantul in public, pregateste-te temeinic. Trebuie sa fii stapan pe subiect. Cu putin timp inainte de a lua cuvantul citeste textul cu voce tare pentru a te familiariza cu pronuntia cuvintelor, ritmul si intonatia discursului.

Nu ezita sa recunosti ca ai trac

Sigur, asta nu schimba cu nimic problema ta, insa macar te va face mai simpatica in ochii audientei. Vei scapa astfel de un stres major si va puteti concentra asupra discursului.

Respira

Inainte de interventie izoleaza-te cateva clipe si respira relaxata. Inspira si respira de cateva ori. Acest exercitiu simplu iti va domoli bataile inimii si astfel iti vei putea ordona gandurile.

Concentreaza-te

In situatiile de stres este greu sa iti controlezi tremuratul mainii si mai ales al vocii. De aceea, iti recomand un truc pe cat de simplu, pe atat de eficient. Cand ai emotii, incordeaza-ti mushii fesieri. Stiu ca suna ciudat, dar astfel te vei concentra asupra unei anumite parti a corpului, toata tensiunea se va acumula acolo, iar vocea si mainile vor scapa de tremurat.

Alege o persoana

Fixeaza cu privirea o persoana care iti va deveni interlocutor privilegiat. Expune-i ideile ca si cand ai vrea sa convingi doar acea persoana in special. Nu uita totusi sa-ti plimbi privirea si peste intreaga multime. De asemenea, este foarte important sa nu uiti sa zambesti.

Schimba-ti perceptia

Inainte de a lua cuvantul, studiaza asistenta si repeat-ti: "nu ei ma privesc pe mine ci eu ii privesc pe ei!"

Inscrie-te la un curs de actorie

Daca dificultatile tale sunt foarte mari, inscrie-te la un curs de teatru. Acolo vei invata cum sa iei cuvantul intr-un grup, cum sa joci un rol, cum sa reciti texte.

Gandeste pozitiv

Stiu ca suna perimat, dar gandirea pozitiva este cheia reusitei. Daca vei gandi numai in termeni negativi ai toate sansele san u scapi de ceea ce te temi mai tare. Cum crezi ca vei reusi sa-i convingi pe altii daca nu ai incredere in tine?

Recomandari