Cum sa te descurci cu o sarcina noua

Cum sa te descurci cu o sarcina noua
  calendar_month        
Am un prieten care obisnuieste sa spuna: daca ti se da la serviciu ceva nou de facut si nu ai cel putin trei intrebari inseamna ca e ceva in neregula si cel mai probabil lucrul respectiv nu iti va iesi. Ce inseamna asta? Ca avem tendinta de a accepta cu usurinta tot ce vine din partea sefilor, ca mai apoi sa ne dam cu capul de pereti. Iti voi prezenta mai jos cateva sugestii care te vor ajuta sa ocolesti aceasta situatie:

1. conteaza rezultatul
Iti spun asta in cazul in care ai o problema in a nu accepta imediat orice cerinta noua iti vine pe cale ierarhica. Degeaba spui tu da imadiat daca peste 2 saptamani se ramane cu un da si nimic concret. Pe orice sef il va interesa rezultatul si nu aprobarea ta imediata.

2. chiar intelegi ce ti se cere?
De cate ori ti se cere ceva nou asigura-te ca ai inteles perfect despre ce e vorba. O tehnica utila este de a reformula cerinta dupa intelegerea ta. Astfel se va ajunge la un limbaj comun. In plus, te si asiguri ca stii tot ce ti se cere si nu afli la evaluare ca ar mai fi fost vorba de alte inca cateva pe langa. Cere confirmare si asigura-te pentru a nu avea surprize ulterior.

3. resurse
Nu da un raspuns pozitiv inainte de a te asigura ca ai toate resursele de care ai nevoie. Poate fi vorba de orice: resurse materiale, timp, cunostinte. Daca rezultatul pozitiv depinde de ele si tu nu le ai puse la dispozitie nu ai cum sa indeplinesti ceea ce ai promis.

4. implicatii
Daca lucrul respectiv nu este cu totul nou pentru companie, probabil ca deja exista `reguli` de efectuare pe care le poti respecta. Daca nu rezerva-ti dreptul de a incerca sa descoperi cea mai buna modalitate. Asta poate duce la mai mult timp, chiar si la mai multe incercari nu tocmai reusite.

5. realism
Nu accepta lucruri care nu crezi ca sunt posibile. Sau care crezi ca sunt gresite. Daca nu crezi in ceea ce faci ai toate sansele sa nu iti iasa. Exprima-ti indoielile, cere explicatii. E posibil ca tu sa nu ai imaginea de ansamblu, sa iti scape cate ceva din vedere.

6. negociere
Pe masura ce esti de mai mult timp intr-o pozitie iti cresc cunostintele si prin urmare si responsabilitatile. Dupa practica economica de a obtine cat mai multe cu cat mai putine resurse si seful tau e posibil sa iti tot creasca sarcinile. Ramane la bunul tau simt sa accepti sau sa negociezi conditii mai bune pentru tine - salariu sau denumirea postului in concordanta cu ceea ce faci.

Recomandari