De ce sa inveti o limba straina?

De ce sa inveti o limba straina?
  calendar_month        
Limbile straine reprezinta pasaportul tau catre ceilalti oameni. Ele te ajuta sa comunici eficient cu strainii cu care vii in contact, fie ca esti la munca ori in vacanta. Limbile straine sunt folosite in toate domeniile, ele aduc oamenii aproape si leaga continente, leaga tari, leaga culturi si civilizatii. Fara cunoasterea si folosirea limbilor straine nu ar mai fi existat aliante politice, miscari diplomatice sau relatii internationale.

De la limba franceza, care era folosita foarte mult in spatiul romanesc de prin secolul al XVIII-lea, s-a trecut in prezent la engleza, limba celui mai puternic stat din lume, limba cea mai folosita la nivel global. Cu alte cuvinte, daca nu stim engleza, sansele noastre de a ne angaja sunt limitate.

Necesitatea pentru limbile straine se dezvolta inca din anii de studiu, pentru ca se intampla ca majoritatea cartilor de specialitate care ne pot fi de mare folos sa nu fie traduse in limba romana, sau sa fie mult mai eficiente in limba lor originala.

De ce limbi straine la job?

Odata cu integrarea in Uniunea Europeana orizontul de munca s-a deschis foarte mult. Acum avem marea posibilitate de a ne angaja pe teritoriul tarilor care fac parte din Uniune, si nu numai, copiilor nostrii li se da sansa de a studia peste granitele Romaniei. Doua lucruri extraordinare, nu? Dar cum poti sa profiti de aceste sanse? Numai stiind limbi straine, respectiv limba tarii pe care o vizezi, un certificat din care sa ateste cunostintele tale ar fi recomandabil, si vei putea sa beneficiezi de aceste oportunitati.

O alta schimbare care s-a produs la nivelul pietii de munca din Romania odata cu doborarea comunismului si mai nou cu integrarea in Uniunea European a fost aceea ca multi straini au venit la noi cu scopul de a investi, de a se dezvolta, de a acapara si piata de desfacere de aici. Ce inseamna acest lucru? Ca acesti oameni care conduc companii multinationale si au nevoie de oameni care sa stie sa comunice cu ei in aceeasi limba, oameni care sa stie limbi straine pentru a colabora mai usor. Avantajele sunt numeroase. Ai vrea cumva sa ratezi o sansa ca aceasta?

Imagineaza-ti ca lucrezi la o companie de multi ani, dar aceasta are nevoie de modernizare asa ca apar noi reguli. De cele mai multe ori, angajatii sunt cei care indura noile cereri, iar daca nu se potrivesc noului profil, risca sa isi piarda locul de munca. Una din aceste conditii ar fi cunoasterea limbilor straine. Ce te faci intr-o astfel de situatie? Esti dispus sa renunti la slujba ta sau incepi sa iei cursuri si sa atingi un anumit nivel de cunoastere al limbilor straine? Nu rata oportunitati din cauza acestei conditii, limbile straine se invata. Putina vointa. In plus, daca stai bine si cercetezi vei vedea ca daca pleci de la locul actual de munca din cauza lipsei tale de interes pentru a invata limbi straine, vei avea surpriza neplacuta ca in viitorul loc de munca sa nu fi angajat din acelasi motiv.


De ce mai trebuie sa stii limbi straine? Pentru ca traim in era internetului unde totul circula cu o viteza uimitoare, pentru ca traim in era globalizarii si pentru ca toate informatiile sunt transmise in limbi straine ca toata lumea sa le poate intelege. Nu ai vrea sa ai acces la aceste informatii?

Ai observat ca multe din documentele cu care lucrezi necesita cunoasterea limbilor straine? Ce te faci daca nu te descurci? Ii ceri ajutorul sefului? Nu cred.

Ai observat ca telefonul pe care ti-l cumperi, calculatorul pe care il folosesti, si majoritatea lucrurilor care te inconjoara nu se folosesc de limba noastra nativa ci de o limba straina? Ai observat ca atunci cand ne instalam un program, indiferent de ce program, avem nevoie sa cunoastem acea limba straina? Ai observat ca pe strada, in metrou sau in restaurantul nostru preferat se vorbesc limbile straine? Ai observat cati termeni noi apar zilnic? Ai observat cati sunt imprumutati din limbile moderne straine?Fara limbi straine se pare ca suntem legati si de maini si de picioare. Sa nu mai vorbim de cap, ca suntem legati si acolo, refuzandu-ne posibilitatea de a ne dezvolta in cariera.
Sa cunosti limbile straine, fie ca e una sau doua, sau mai multe, nu poate avea niciun efect negativ, din contra, vei avea numai de castigat.

Daca nu cunosti nicio limba straina nu e capat de lume dar nici bine nu e. Considera invatarea unei limbi straine nu numai necesara pentru dezvoltarea ta, atat profesional cat si personal, ci si ca pe un lucru "must do" in aceasta viata scurta. Must do? De facut. Da, limbi straine, nu?

Cum? Exista cursuri, exista carti pentru incepatori, intermediari si avansati, exista institutii unde te poti inscrie si lua materiale de studiu, exista apoi examene care sa iti ateste cunostintele, exista persoane specializate care sa te indrume si ajute in cunoasterea unei sau mai multor limbi straine. Totul tine de noi, de dorinta noastra de a invata.

Limbile straine sunt un "must" in viata de toate zilele si in cariera. Fa din ele un avantaj! Mult succes in cariera!

Recomandari

Newsletter Ele.ro

CE ESTE...
  • person

    ""invata sa-ti scrii durerile pe nisip si bucuriile pe stanca""

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right