Despre Inceput in Personal Branding
history_edu ele.ro calendar_month 02 Mar 2010, 16:03
Traim intr-o lume a competitiei, fie ca e cu noi insine, fie ca e cu cei din jur. Traim sa ne facem remarcati. Prin toate mijloacele posibile. E un drum sinuos si plin de provocari. Vrem sa fim primii si vrem sa ne distingem de ceilalti. Pentru o sansa in plus, pentru un job mai bun si implicit platit mai bine, pentru o viata mai usoara si de ce nu, pentru propriul ego.
Cum ajungem totusi sa ne identificam din multime? Prin construirea pas cu pas a unui Brand Personal. Ce inseamna asta si ce este un Brand Personal? Pai sa o luam pe pasi! In primul rand, un Brand Personal este....PERSONAL, inseamna ca te reprezinta, ca nu faci lucrurile fortat! Cand simti fortare, clar nu faci ce trebuie!
In al doilea rand, dar pe aceeasi idee, inseamna ca ai voie sa iei lucruri predate in carti dar sa le adaptezi la persoana ta. Inseamna ca iti dai voie sa fii asa cum esti, altfel spus, implica sinceritate, atat fata de tine cat si fata de cei cu care interactionezi. Implica autocunoastere ca sa poti incepe dintr-un anumit punct sa te transformi intr-un NUME sau un brand de succes.
Sunt putini cei care stiu una si buna: "eu cand ma fac mare vreau sa devin...." si care tin aceasta idee o viata intreaga. Intreaga lor munca si energie se canalizeaza pe ajungerea la acea "destinatie". Brandingul este aproape nativ la acesti oameni, motivarea este evidenta pentru ca scopul este clar de la inceput. Atingerea scopului se face prin perfectionare si prin construire, pas cu pas, a unui om capabil sa se identifice cu acesta.
Cred cu tarie ca acesti oameni sunt un brand in sine, actiunile si modul lor de gandire ii recomanda, exprima "eu sunt...." sau "eu vreau sa devin....", in exterior trezesc admiratie pentru determinare, forta interioara si claritate "da, dar tu ai stiut mereu ca asta vrei sa faci!".
Ajung astfel la cealalta categorie, a oamenilor care nu sunt la fel de norocosi, carora le lipseste din varii motive aceasta claritate, cei care nu stiu ce vor sa faca in viata. Acestia aleg in cel mai bun caz sa mearga cu valul vietii, urmarind unde ii duce acesta dar fara un scop precis, sau, in cel mai rau caz, aleg sa bata pasul pe loc din confuzie. Ei bine, si acesti oameni pot sa se transforme intr-un brand. E chiar mai simplu decat ne imaginam.
Indiferent in ce categorie ne incadram, pentru a ajunge la destinatia numita succes trebuie sa plecam dintr-un punct. Acel punct ar trebui sa fie ancorarea in realitate: unde ma pozitionez eu acum? Evaluarea proprie este, poate, cel mai important pas. Cum vrei sa ajungi undeva daca nu stii de unde pleci?
E momentul sa iei un pix si o foaie si sa te deconectezi o jumatate de ora de tot ce este in jur. Stai tu cu persoana ta! Incepe evaluarea:
urmatoarele lucruri ma caracterizeaza ca profesionist... (fa o lista de maxim 5 lucruri, dupa care roaga 2 - 3 colegi sa te ajute si sa faca si ei cate una despre tine. Daca ceea ce iti spun ei nu coincide cu ceea ce te asteptai sa auzi nu e cazul sa te superi. Inseamna ca trebuie sa gasesti o cale prin care sa expui mai mult "profesionistul" pe care il vezi tu. Lucrurile negative ar trebui corectate, dar deocamdata sa ne axam pe ce "pachet" livrezi).
locul meu de munca actual prezinta urmatoarele oportunitati de dezvoltare... (maxim 5 lucruri).
in ultimele 6 luni simt ca am invatat lucruri noi? Daca da, fa o lista cu ele. Vizualizarea ajuta la mobilizare si motivare.
am adaugat la CVul meu in ultimele 6 luni urmatoarele aspecte...
simt ca am facut progrese la... (lucruri de ordin interior sau exterior).
cercul meu de cunostinte s-a marit cu... (numar de persoane).
ma fac cunoscut public prin...
Evaluarea nu este usoara, nu te astepta sa o faci in 5 minute. E posibil sa iti amintesti lucruri si mai tarziu. Trece-le pe lista. E un truc simplu daca putem spune asa: te va ajuta mereu sa fii pozitiv. Te face sa te opresti si sa constientizezi prezentul la care te raportezi. Daca nu reusesti sa treci 5 lucruri la fiecare aspect, nu te speria!
Ai trecut cel putin 2? Esti pe un drum bun! Locul tau de munca ofera posibilitati si acestea au unde sa se dezvolte: pe substratul numit TU! Pe acest substrat incepe construirea brandului personal. Pastreaza lista "prin apropiere" iti va aminti mereu ca ai de ce sa te transformi intr-un brand complex: ai pe ce sa construiesti!
Odata stabilite aceste criterii poti trece la pasul urmator: scrie un anunt de jumatate de pagina al brandului tau personal! Cum ai vrea sa sune? Cum suna el de fapt? Ce "pachet" pui la dispozitie? Fii sincer, lucrurile enumerate mai sus iti vor sta la baza. Tinta ta va fi sa ajungi in punctul in care anuntul sa sune asa cum iti doresti.
Fa liste cu lucruri "de facut", gaseste contacte noi, stabileste un plan de actiune, orice te pune in miscare catre atingerea acelui punct in care sa spui: sunt ce mi-am dorit! Fiecare are libertatea de a alege propria metoda. Asta e partea de "personal". Important este sa depui un efort sustinut si minim. Daca iti stabilesti un lucru, incearca sa te tii de el! Fii organizat!
Multa bafta si curaj!
Autor: Cristina Ratiu
Sales Manager Extreme Training, The way to excellence
www.traininguri.ro
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
La multi ani Ioane
- person
""in viata nu exista victorii si infrangeri definitive.lupta si vei castiga!""