Emotii si nervi inainte de examene?

Emotii si nervi inainte de examene?
  calendar_month        
Foarte des ni se intampla sa trecem prin experiente in care sentimentul de anxietate este foarte apasator. Aminteste-ti ziua in care a trebuit sa prezinti o lucrare in fata clasei, acolo, in fata tuturor, toti ochii erau pe tine, profesorul te analiza si el din cap pana in picioare ca sa te poata evalua.

Probabil ca in acele momente ai avut urmatoarele simptome: tot corpul ti-a tremurat, la fel si vocea, ti s-a uscat gura, ai avut senzatii de voma, te-au trecut toate transpiratiile, ai avut palpitatii, a inceput sa te manance pielea, ai simtit ca ti se taie respiratia, ai inceput sa nu mai vezi bine, etc.; in fine, ai trait o experienta pe care nu o doresti nimanui.

Ce s-a intamplat? Ai avut o stare de anxietate. Termenul vine de la latinescul "angor" care insemna situatie incordata, de maxima incordare. Psihologii au definit starea de anxietate prin trei modalitati:

Frica existentiala, legata de intrebarile de ordinul "ce vom face in viitor?", "ce caut eu aici?", "care este sensul vietii?" care apar intr-un anumit moment al vietii noastre si care nu isi gasesc raspunsul atat de usor.

Anxietatea exogena este acea stare de axietate produsa de factorii externi. Anxietate endogena este acea stare de anxietate produsa de propriul organism.

Anxietatea "pozitiva"

Poate ea oare sa fie pozitiva? Da, pentru ca trebuie sa stii ca ea pregateste corpul pentru actiunile ce vor urma sa se petreaca. Am putea spune chiar ca datorita ei noi reactionam.

Alt efect pozitiv este ca exista o relatie interesanta intre indeplinire si anxietate, care ar putea fi explicata printr-o parabola, adica vor putea observa cum indeplinirea unei sarcini creste odata cu nivelul anxietatii, pana atinge un nivel dupa care scade, iar noi ne eliberam de tensiune.

Probabil ca vei intelege mai bine fenomenul atunci cand iti vom aminti de situatiile in care te pregatesti sa iti inveti pentru un examen cu mai mult timp inainte, situatie in care te lovesti tot felul de obsacole care iti vor ingreuna demersul.

In orice caz, in momentul in care examenul se apropie, nivelul de anxietate va creste si atunci va creste si concentrarea ta, iar tu vei reusi sa iti inveti mult mai repede. Bineinteles, se poate intampla ca acest nivel sa scada atuni cand ne aflam in situatia de mai sus, cand suntem examinati. Atunci nivelul de anxietate va creste peste nivelul optim si va avea un efect de blocada care ne va impiedica sa redam ceea ce in mod normal stim.

Anxietatea negativa, atunci cand totul se transforma in frustrare

O alta problema care apare din cauza unei lipse de control a nivelului de anxietate din corpul nostru se transforma in cazuri in care se cere ajutorul unui specialist. Aceste stari sunt cele de fobie sociala, fobii specifice, atacuri de panica, dereglari de ordinul obsesiv-compulsiv, stres si anxietate generala.

Moduri de a infrunta anxietatea

Inainte de un examen, nivelul de anxietate marit, dupa cum prezentam si mai sus, poate afecta:

• Capacitatea ta de a memora, atat de a stoca, retine dar si de recuperare a informatiei.
• Capacitatea de concentrare
• Capacitatea de percepere si codificare.

Ca si consecinta, prezenta anxietatii nu permite o buna pregatire si poate provoca de asemenea blocaje in timpul examenului.

Cum reactionam noi in fata acestei stari?
Fumam de trei ori mai mult, ne roadem unghiile, dormim putin si prost, plangem, ne dereglam pofta de mancare, ii stresam pe ceilalti, etc.



Din ce cauza apare ea?
Anxietatea apare pe fondul problemelor personale, externe, academice, schimbarilor de personalitate, din cauza dezorganizarii, a presiunilor si asteptarilor din partea celorlalti, etc.

Dar ce putem face?

• Inainte de problemele de studiu trebuie sa rezolvam problemele de alt ordin: trebuie sa te deconectezi de studiu, sa il plasezi pe locul doi, de a ne concentra apoi asupra problemelor noastre personale si apoi reluarea studiului.
• Reconsolidarea motivationala a carierei.
• Cautarea altor puncte de sprijin pentru siguranta personala si o mai buna estimare personala.
• Relaxare.
• Un somn bun si o alimentatie sanatoasa.
• Integrarea in studiu. Invatarea si confruntarea examenului propriu zis indiferent de tipul care e: oral, scris, probleme, etc.
• Imprietenirea cu anxietatea: profita de ea.

Modalitati de a invata

Planificare: loc, ambianta, materiale, zile, materii, ore de pauza...

Metode: citire rapida, lecturare, subliniere, scheme, rezumat, revizuire.

In momentul examinarii:
Relaxarea respiratiei
Nu mai gandi de genul "nu stiu nimic", "voi avea restanta", "voi pica examenul".

Incepe raspunsul cu ceva la care chiar stii pentru a-ti reduce starea de neliniste care iti blocheaza memoria.

Organizeaza-ti timpul pentru a raspunde la toate intrebarile.

Scrie-ti propria reteta: de fiecare data cand ai examen noteaza sau tine minte ce ai facut si cum te-ai descurcat, si gaseste astfel o modalitate eficienta de a invata si de a te descurca la examene.

Recomandari