Esti workaholic? Cum iti dai seama?

Esti workaholic? Cum iti dai seama?
  calendar_month        
Singurul tau hobby este munca? Este foarte probabil ca sa fii workaholic.

Scenariul de mai jos iti suna familiar? Iti iubesti munca si esti responsabila pentru multiple proiecte si task-uri, care continua sa iti fie alocate tie si grupului tau. Esti practic incantata de presiunea deadline-urilor. Poate ca ai mai multe joburi sau chiar propria afacere. Orele de munca sunt multe, orele libere sunt putine, iar orele de somn sunt si mai putine. Vacantele si iesirile in oras cu prietenele sunt amintiri indepartate. Singurul tau hobby este munca.

Este foarte probabil ca tu, sau cineva cunoscut tie, sa fie workaholic . Aceste persoane traiesc pentru job-ul lor, petrec foarte des multe ore la birou si continua munca si acasa. Cand munca devine singura activitate din viata unui om si este pusa deasupra lucrurilor cu adevarat importante (prietenii sau familia), problema este critica.

O parte a problemei este de ordint social. Romanii lucreaza mai multe ore pe zi decat in anii precedenti, iar cu toate restructurarile si diminuarea fortei de munca, din ce in ce mai multi angajati lucreaza peste program pentru a completa si munca altora. Unele studii arata ca mai mult de 40% dintre angajati nici nu se gandesc sa-si ia concediu, pentru ca le este teama sa nu intre pe lista neagra a angajatorilor.

O alta parte a problemei este tehnologica. Traim si muncim intr-un mediu conectat - e-mail-uri, mesaje instante, fax, telefoane mobile si altele - toate acestea obligand angajatul sa nu isi poate oferi prea mult timp liber doar pentru el.

Un alt factor al problemei este financiar. Chiar daca din ce in ce mai multi definesc gresit notiunea de succes, fiind de parere ca acesta se masoara in bunuri materiale si financiare, sau simplul fapt ca romanii au inceput sa aibe cate doua slujbe, pentru a reusi sa-si plateasca creditele si facturile, am devenit per total, un popor care munceste peste program din considerente financiare.

Oricare ar fi motivele, workaholism-ul este o conditie periculoasa, care poate duce foarte usor la declin si dezbinare familiala, dar si la probleme medicale precum stresul. Cand munca devine singurul motiv pentru care mai existam, cand devine singurul nostrul gand si singura activitate care ne face fericiti, este cazul sa intervenim serios. Si nu va spun sa confundati munca sarguincioasa cu workaholism-ul. Cei care muncesc serios, cunosc limitele dintre slujba si viata personala si pot functiona corect, in timp ce workaholicii nu au timp pentru ei si nu se pot descurca bine in afara muncii.

Recomandari