Fata in fata cu agresivitatea

Fata in fata cu agresivitatea
  calendar_month        
Conflictele exista in viata fiecaruia dintre noi, la diverse niveluri: conflicte interioare, conflicte cu persoanele din jurul nostru sau chiar conflicte cu diferite grupuri. Conflictele presupun un dezacord sau un comportament incompatibil intre partile implicate, ceea ce da nastere la stari afective ca nelinistea, ostilitatea, rezistenta, agresiunea deschisa.

Cauzele care pot duce la aparitia conflictelor sunt diverse: urmarirea unor interese diferite, presiunea timpului, diferentieri de statu, crize de personalitate, dependenta de resurse limitate, sisteme de valori diferite, comunicarea neadecvata (defectuoasa sau chiar intrerupta), etc.

Cei mai multi dintre noi suntem nevoiti sa interactionam zilnic cu persoane dificile, fie la serviciu fie in plan personal. Le recunoasteti cu siguranta: agresive, critice, insolente, insistente, arogante, lipsite de bun-simt, ostile, sarcastice, se plang din orice, refuza sa-si asume responsabilitati, ii invinovatesc permanent pe cei din jur, mint, refuza sa asculte punctele de vedere ale altora sau le resping din principiu pentru ca doar ei au intotdeauna dreptate, fac promisiuni pe care nu le respecta niciodata... si lista poate continua.

Intr-o lume ideala, pur si simplu i-am ocoli. In lumea reala, insa, ne sunt sefi, colegi sau subalterni, soti/sotii, parinti sau prieteni. In unele cazuri, ruperea relatiilor cu astfel de persoane implica niste costuri prea mari, de aceea pentru a le face fata cu succes avem nevoie sa invatam cum gandesc, care sunt temerile lor cele mai profunde, de ce fac ceea ce fac.

Cele mai multe plangeri le-am auzit la adresa pesoanelelor agresive. Ele nu sunt capabile sa-si transmita mesajul legitim decat intr-o forma agresiva, care incalca demnitatea celorlalti. Doresc sa le fie respectate nevoile si valorile fara a fi dispuse sa tina seama de nevoile si valorile celor cu care interactioneaza.

Cum reactioneaza o persoana agresiva:

nu lasa loc pentru parerile altora, reactionand defensiv sau chiar dezaprobator cand aud pareri diferite de ale lor;
sunt recunoscute ca facand reclamatii si plangeri;
au limbaj insultator, folosesc cuvinte dure;
refuza sa-i asculte pe altii;
ii intrerup pe interlocutori in timpul discutiilor;
insista sa aiba ultimul cuvant;
fac gesturi fizice de intimidare (lovituri, ghionturi, aruncatul lucrurilor);
le aduc celorlati acuzatii si reprosuri;
se implica frecvent in certuri;
au, de obicei, o atitudine critica si pesimista.

Aceste moduri de a reactiona, chiar daca sunt gresite, au o explicatie: persoanele agresive si-au format, in timp, convingerea ca interlocutorii nu vor de buna voie sa le asculte, asa ca incearca sa le inoculeze fortat celorlalti propriile idei.

Ce gandesc ei? "Nu-mi pasa de tine, ma voi face auzit oricum." De cele mai multe ori, aceste persoane au crescut intr-un mediu violent, in care au vazut ca parerile se impun cu forta, in care a lipsit buna-cuviinta.

Cu toate ca, pe termen scurt, pot castiga prin violenta, persoanele care isi exprima mania intr-o maniera deschis agresiva pierd, pe termen lung, deoarece distrug increderea celorlati, iar acestia sfarsesc prin a-i respinge.

Pentru a le face fata cu succes persoanelor agresive, dar si altor tipuri de persoane dificile, va invit la un seminar de 2 zile care se va desfasura la sfarsitul acestei luni. Mai multe detalii gasiti pe site-ul www.realtraining.ro.



Recomandari