Foloseste feedback-ul pentru a-ti imbunatati calitatile

Foloseste feedback-ul pentru a-ti imbunatati calitatile
  calendar_month        
Un lucru foarte important la un loc de munca este sa accepti feedback-ul negativ si critica.

Este, intr-adevar, destul de dificil sa primesti aceste raspunsuri in mod obiectiv si sa incerci sa iei ce este mai bun din ele, insa daca doresti sa te dezvolti, atat ca om, cat si ca profesionist, ar fi bine sa incepi sa accepti si lucrurile care nu iti plac, dar iti priesc intr-un final.


Probabil la inceput vei fi foarte tentata sa iei feedback-ul negativ ca pe un atac personal, insa cu maturitatea necesara si cu evitarea subiectivismului, te vei ajuta singura sa te perfectionezi.

Asculta

Cel mai important lucru este sa asculti feedback-ul si sa il iei asa cum este el, insa trebuie sa fii constienta de faptul ca ascultarea nu inseamna sa te opresti aici, ci chiar sa asimilezi critica, sa o iei ca atare si sa incerci sa faci o schimbare.

Proceseaza intreaga situatie, pune-te in locul superiorului si analizeaza constiincioasa evaluarea facuta. De asemenea, daca ai intrebari, de orice natura, nu te teme sa le pui daca ai impresia ca acest lucru te va ajuta sa intelegi mai bine sau sa rezolvi anumite probleme.

Nu incerca sa te scuzi

In momentul in care primesti feedback negativ, nu incerca sa te scuzi, daca argumentele aduce sunt foarte concrete pentru ca nu vei face decat sa dai dovada de lipsa de responsabilitate. Accepta tot ce ti se spune atunci cand ti se aduc argumente solide, eventual incearca sa recitesti (daca sunt in scris) eventualele critici si incearca sa le "repari" rand pe rand.

Daca incerci sa iti gasesti scuze, vei da dovada de imaturitate. Desigur, exista si situatii in care intr-adevar anumite lucruri nu au depins de tine, motiv pentru care rezultatul final nu a fost cel dorit. In aceasta situatie, incearca sa explici angajatorului ce s-a intamplat de fapt.

Nu da vina pe altii

Blamarea altor colegi este unul dintre cele mai grave lucruri pe care le poateface un angajat pentru a scapa de anumite mustrari. Aminteste-ti ca feedback-ul este referitor la calitatea muncii tale individuale, nu in ceea ce priveste rezultatul muncii de echipa.

Daca vei arunca vina pe altcineva, vei avea de suferit in primul rand pentru ca vei fi scoasa din gasca formata prinre colegii de serviciu, iar seful va fi oricum cu ochii pe tine si te va testa.

Arata interes

Dovesteste-i sefului ca accepti feedback-ul, ca il apreciezi si ca incerci sa iti indrepti greselile. Mai mult dect atat, poti cere ajutorul superiorului sau colegilor pentru a avea rezultate mai buna si pentru a fi mai eficienta in desfasurarea activitatilor.

Evita sa treci la atac

Superiorul este obligat sa iti ofere acest feedback si sa te atentioneze daca ai greseli tocmai pentru ca el isi doreste ca afacerea sa functioneze perfect. Este de apreciat ca iti ofera acest feedback si ca incearca sa te ajute sa le indrepti, motiv pentru care nu trebuie sa o iei personal si sa incepi sa ai un comportament total nepotrivit si ofensator fata de persoana respectiva. Incearca sa fii mai buna, mai creativa, sa ai rezultate optime.

Autor: Ana Dragota

Recomandari

Newsletter Ele.ro

De ce inseala barbatii
  • person

    "indiferenta naste monstrii"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right