Imbunatateste-ti abilitatile de ascultator
history_edu ele.ro calendar_month 09 Sep 2011, 08:56
Conversatia este o arta. Oamenii pot fi companioni de discutie foarte placuti, in timp ce altii au tendinta sa devina plictisitori si chiar obositori. In ultimul caz, este posibil sa ai o capacitate scazuta de a asculta, insa in anumite situatii, este important totusi sa o faci.
Cand vine vorba despre afaceri si cariera ta , iei contact cu tot felul de oameni, printre care se afla si cei mai putin carismatici. Este foarte important sa acorzi tuturor atentie in aceeasi masura pentru a evita eventualele probleme.
Iata cateva modalitati prin care iti poti imbunatati abilitatile de ascultare:
Participa activ la discutie
Este clar ca in momentul in care persoana din fata ta acapareaza discutia, vei avea tendinta sa pleci cu gandul in alta parte. Incearca sa te implici in discutie si sa intervii, politicos, ori de cate ori este necesar.
De asemenea, mentine contactul vizual si inclina-te usor catre partenerul de discutie. Acest comportament sugereaza ca ascultatorul receptioneaza informatia in intregime.
Pune intrebari
Daca nu ai inteles ceva sau pentru o clipa ti-a fost distrasa atentia, intrerupe-ti interlocutorul si roaga-l sa repete inca o data ultima idee. De asemenea, intrebarile te pot ajuta sa duci discutia intr-o directie cu adevarat importanta. In acest mod, lucrurile pot deveni mai incitante si nu vei mai fi nevoita sa te fortezi sa asculti informatii care nu ti se par utile.
Pune-te in locul persoanei respective
Atunci cand tu vorbesti, iti place ca lumea sa te asculte. Chiar daca tu esti mai captivanta si mai carismatica decat ceilalti, incearca sa intelegi faptul ca nu toata lumea s-a nascut cu aceste calitati. Elibereaza-ti mintea de alte lucruri care te macina si acorda toata atentia ta interlocutorului, cel putin ca un semn de empatie.
Creza un spatiu optim pentru discutie
Daca iti doresti si este important sa asculti tot ce spune interlocutorul tau, aranjati o intalnire intr-un spatiu cat mai linistit. Holurile cladirii de birouri, liftul sau sala de mese nu sunt deloc spatii potrivite pentru o intalnire de discutii.
De asemenea, ar fi bine sa renunti la orice sursa de distragere: da-ti telefonul pe modul silentios si evita sa intri in discutie cu alte persoane.
Pur si simplu asculta
Se spune ca avem doua urechi si o singura gura pentru a le folosi in aceeasi proportie. Atunci cand o persoana discuta cu tine, cand incearca sa iti transmita un mesaj, este bine sa asculti tot ce spune, fara sa o intrerupi.
Totusi, din cand in cand poti scoate sunete precum "mhm" sau cuvinte cum ar fi: "inteleg", "continua" etc.
Uita de tine
Este un proces natural ca atunci cand cineva iti vorbeste, sa faci imediat conxiuni cu lucruri care au legatura cu tine. Incearca totusi sa lasi persoana respectiva sa isi termine ideea, sa duca la bun final discursul. La sfarsit, daca tot mai consideri ca este necesar sa completezi cu anumite lucruri, o poti face, fara insa sa acaparezi discutia. O simpla propozitie precum "mi s-a intamplat si mie asta" sau "stiu despre ce vorbesti" este mai mult decat suficient.
Autor: Ana-Maria Dragota
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Lacrimi pentru tot si pentru nimic
- person
"greselile din trecut,sa nu fie 1frana,fiindk-n fiecare moment din viata,avem 1misiune d realizat"