Inteligenta emotionala si succesul profesional

history_edu redactia ele.ro calendar_month 15 Sep 2009, 13:07
Cum iti explici ca unii oamenii au o familie fericita, un job bine platit si o viata de succes, pe cand altii sunt nefericiti si privesc catre cei care au reusit ? Secretul este Inteligenta Emotionala, adica acea capacitate de a percepe emotiile, de a accesa si de a genera emotii, astfel incat sa vina in sprijinul gandirii.
Datele statistice pozitioneaza inteligenta emotionala ca fiind de doua ori mai importanta in reusita profesionala si sociala decat abilitatile tehnice sau intelectuale. Probabil multi dintre noi au observat adesea ca fostul coleg de clasa, care avea note mediocre, dar stia sa "se descurce" si sa se faca placut, a ajuns manager sau antreprenor de succes, iar olimpicul la matematica este un simplu angajat.
Exista cinci domenii ale inteligentei emotionale, care, constientizate si aplicate la locul la munca, ne ajuta sa ne imbunatatim relatiile cu colegii si clientii. Avand un climat sanatos si motivant la birou creste randamentul muncii, dar si satisfactiile profesionale.
1. Constiinta de sine si autocontrolul. Intelegerea emotiilor este esentiala pentu relationarea eficienta cu colegii si crearea unui climat pozitiv la locul de munca. Doar persoanele ce se cunosc foarte bine, ce sunt constiente de calitatile si defectele lor, pot sa-si stapaneasca emotiile astfel incat sa si le exprime adecvat , indiferent daca sunt pozitive sau negative.
2. Empatia reprezinta capacitatea de a intelege cum vad ceilati lucrurile. Empatia se produce atunci cand ascultarea se transforma in intelegerea motivelor pentru care celalalt spune ceea ce spune. Daca nu facem acest lucru, riscam sa fim catalogati drept insensibili sau nerespectuosi.
">

3. Abilitatile sociale reprezinta capacitatea de a stabili relatii si legaturi autentice cu ceilalti, de a exprima grija , preocuparea si dezacordul intr-o maniera constructiva. Daca relatiile pe care le construim sunt bazate pe onoare si respect, ceilalti devin dornici sa ne ajute, sa imparta informatii cu noi, sa ne comunice problemele lor sau sa ne indrume atunci cand avem nevoie.
4. Influenta personala este reflectata de legaturile sociale puternice. Influenta la locul de munca este importanta atunci cand avem functii de conducere, dar nu numai. Daca avem o pesonalitate placuta, iar oamenilor le place sa ne asculte si au incredere in noi, putem spune ca ne-am format ca si lideri de opinie. Ne impunem mult mai usor ideile si primim sprijinul necesar in dezvoltarea proiectelor.
5. Cunoasterea scopului impune sa stim cine suntem si ce dorim sa facem in viata. La munca, atunci cand stim ce vrem sa obtinem, cand avem stabilite niste obiective este mult mai usor sa ne motivam si sa obtinem rezultatele scontate. Deasemenea, cunoasterea scopului iti dicteaza si comportamentul fata de colegi, ei fiind priviti ca si aliati la planul tau de dezvoltare.
Nimeni nu se naste invatat, deci si inteligenta emotionala se poate dezvolta prin exercitiu si aplicare in situatiile concrete de viata.
Vision Consulting va pune la dispozitie o gama larga de cursuri care sa va ajute in cariera dar si in viata de zi cu zi. Pentru inceput va invitam in luna octombrie sa invatati mai multe despre cum sa folositi inteligenta emotionala pentru cresterea vanzarilor . Inteligenta emotionala in vanzari
Alte articole despre