Inteligenta emotionala si viata de cuplu a romanilor

Inteligenta emotionala si viata de cuplu a romanilor
  calendar_month        
Romanii cred in puterea dragostei de a forma cupluri, dar se despart din cauza violentei, a alcoolismului si a infidelitatii, arata studiul efectuat de Fundatia Soros in acest an. La baza ambelor situatii se afla inteligenta emotionala, suficienta pentru a sustine formarea cuplurilor, dar insuficienta pentru a le putea mentine in timp. Pe 17 octombrie 2007, la EQ Day for Life - ziua in care dai viata inteligentei emotionale, se vor prezenta tehnici si strategii de intarire a vietii de cuplu. Iata in avanpremiera cateva dintre acestea.

Ce cred romanii ca asigura succesul unei relatii de cuplu?

Cele aproape 2000 de persoane din intreaga tara ce au fost au fost rugate de Fundatia Soros sa-si spuna parerea in legatura cu cea mai importanta conditie a succesului intr-o casnicie au pus pe primul plan iubirea, urmata de conditiile bune de locuit, de sprijinul reciproc, incredere si fidelitate. Cu exceptia conditiilor de locuit, care sunt doar o indicatie secundara a succesului profesional, celelalte elemente sunt in mod evident legate de inteligenta emotionala. Aceasta reprezinta capacitatea de a ne cunoaste, intelege si folosi emotiile pentru luarea celor mai bune decizii si punerea lor in practica. Coeficientul de inteligenta emotionala (EQ) s-a dovedit a fi un excelent predictor al succesului si implinirii atat in plan personal, cat si profesional. De aceea, dezvoltarea sa poate influenta semnificativ calitatea vietii de cuplu.

Studiul Fundatiei Soros a identificat un set de elemente ce sunt asociate de romani cu ideea de casatorie de succes, ce pot fi grupati in:
? situatie materiala: sa aiba bani si conditii bune de locuit,
? reguli sexuale: fidelitate si armonizare erotica,
? legaturi emotionale: iubire, respect si incredere reciproce,
? actiuni bazate pe empatie: sprijin reciproc,
? reguli de comunicare: acceptare reciproca si deschidere spre dialog.

Ordinea este cea descrescatoare a importantei acordata de respondenti acestor factori, cu exceptia armonizarii erotice, ce ocupa ultimul loc in lista lor. Constatam persistenta efectului expresiei ?sa faci casa buna cu cineva?, care substituie obiectivul relatiei emotionale cu cel al bunastarii materiale. La fel si cel al expresiei ?ni s-a stricat casa?, ce descrie efectul infidelitatii unuia dintre soti asupra relatiei lor.

Ce factori submineaza relatia de cuplu?

In privinta cauzelor principale ce submineaza relatia de cuplu, studiul a relevat urmatoarea ierarhie:
? lipsurile materiale sau lipsa de bani 61%
? impartirea inechitabila a treburilor casnice 16%
? comportamentul copiilor 7%
? abuzul de bauturi alcoolice 4%
? influenta parintilor/socrilor 3%
? neglijarea familiei de catre unul dintre soti/parteneri 2%
? infidelitatea 1%.

Intriga faptul ca infidelitatea ar reprezenta doar 1% dintre motivele de disputa in cadrul cuplurilor, in conditiile in care studiul a relevat ca 64% dintre barbati si 52% dintre femei s-au declarat in favoarea relatiilor sexuale extramaritale, si doar 30%, respectiv 41% au sustinut ideea fidelitatii in cadrul cuplului.
Oricum, constatam preponderenta incalcarii a altor doi dintre factorii de succes, care impreuna stau la originea a peste trei sferturi din conflicte:
? situatia materiala,
? actiunile bazate pe empatie.

Imposibilitatea de a creste suficient de mult sau de repede averea familiei este un factor de stres major pentru barbati, de la care exista asteptarea inscrisa la nivel social de a asigura bunastarea caminului. Una dintre cele mai frecvente metode de gestionare a acestui factor este recursul la alcool - care insa nu face decat sa creeze un cerc vicios si sa le reduca sansele de a beneficia reechilibrare in sanul familiei.Impartirea inechitabila a treburilor casnice se bazeaza pe carente de intelegere empatica a nevoilor celuilalt. Este semnificativ faptul ca o proportie semnificativa a celor care cred ca au mai putin timp liber decat partenerul sau partenera de cuplu se considera si mai putin fericiti.

Cum poate ajuta inteligenta emotionala?

Una dintre calitatile majore ale inteligentei emotionale, despre care se va vorbi pe larg pe 17 octombrie 2007 la EQ Day for Life, este faptul ca poate fi dezvoltata prin exersare. Iar alta calitate este faptul ca efectele acestei dezvoltari nu se limiteaza la domeniul pe care vrem sa-l imbunatatim, de exemplu viata de cuplu, ci se extinde la orice alte contexte in care abilitatile respective pot fi utilizate. Va puteti de aceea astepta ca sa apara efecte si in viata profesionala, sau in celelalte relatii pe care le aveti. In fine, pe dezvoltarea inteligentei emotionale se bazeaza si tehnici extrem de eficiente de gestionare a stresului, ce vor fi invatate de participanti si le vor permite sa reduca semnificativ nevoia de a recurge la mijloace neadecvate de reducere a stresului (cearta, exces de TV, mancare, cumparaturi etc.).

?Am conceput atat prezentarile, cat mai ales exercitiile ce vor fi propuse participantilor la EQ Day astfel incat sa acopere o gama extrem de larga de situatii? precizeaza Daniel Bichis, consilier si trainer de inteligenta emotionala. ?Obiectivul nostru este ca aceasta zi sa reprezinte punctul de plecare pentru schimbari majore in viata lor, astfel incat sa-si sporeasca semnificativ sansele de a se bucura de fericire si implinire. Iar ca exemplificare, va propun cateva strategii si tehnici simple, adaptate vietii de cuplu. Cel mai eficient este daca ambii parteneri exerseaza in acest sens, dar schimbarea modalitatii de reactie a unuia este adesea suficienta pentru a schimba dramatic situatia.?


Ce am de facut pentru ca sa-mi imbunatatesc viata de cuplu?

1. Dezvoltati-va autocunoasterea emotionala

Suntem un popor latin, temperamental, ce are emotii puternice si ii place sa si le exprime. De aceea, este util sa ne cunoastem emotiile, sa intelegem semnificatia lor si sa le integram in actiunile noastre. Indiferent daca vrem sau nu, ele tot apar si, daca incercam sa le ignoram sau inabusim, ajung sa preia controlul asupra noastra. De aceea, primul si cel mai important lucru este sa incepeti sa observati ce simtiti, ce ganditi si ce faceti ca raspuns la o provocare sau o alintare din partea persoanei iubite. In felul acesta, veti putea descoperi din vreme daca vi se schimba starea emotionala si va enervati sau, din contra, va piere cheful de a mai comunica. Iar cand descoperiti acest lucru, aveti posibilitatea de a alege: fie reactionati in modul obisnuit (probabil declansand o cearta), fie va abtineti si deschideti discutia doar atunci cand situatia este mult mai calma.

2. Reduceti din presiunea legata de situatia materiala

O foarte buna definitie a fericirii este sa-ti doresti si sa apreciezi ceea ce ai, nu sa-ti faci griji si sa-ti doresti ceea ce nu ai. Familiile de origine, prietenii, colegii fac presiuni asupra cuplurilor, mai ales tinere, sa-si sporeasca cat mai rapid confortul. Eliberarea de sub acest control extern se face printr-o decizie. Hotarati impreuna ca in urmatoarele luni ori de cate ori simtiti invidie fata de cineva care are mai mult, ori teama de reprosurile celor care ?se asteapta? sa aveti voi mai mult, sa faceti inventarul lucrurilor pe care le-ati realizat in ultima vreme si sa va bucurati pentru fiecare dintre ele.

3. Discutati deschis si stabiliti propriile voastre reguli sexuale

Amintiti-va: o relatie de succes se bazeaza pe iubire, respect si incredere reciproce. De aceea, este cat se poate de firesc ca fiecare dintre voi sa dispuna de o ?harta erotica? a celuilalt, sa cunoasca ce ii place si ce nu, ce accepta si ce nu, ce isi doreste si ce nu. Dati-va voie sa experimentati lucruri noi, dar daca nu va plac spuneti direct. Caci daca ceva ce unul dintre voi si-ar dori se dovedeste inacceptabil pentru persoana iubita, puteti descoperi alte modalitati prin care atingerea, mangaierea, placerea respectiva poate fi obtinuta, respectand sensibilitatile sau limitele celuilalt. Si asta pentru ca cea mai buna modalitate de asigurare a fidelitatii este armonizarea erotica. S-ar putea sa aveti surpriza ca buna impartire a sarcinilor aducatoare de placere erotica sa echilibreze si distribuirea celorlaltor sarcini casnice!

4. Fiti predictibili, fara a fi plicticosi

Relatia de cuplu este una dintre modalitatile prin care cream un mediu in care sa ne simtim in siguranta, astfel incat sa ne putem exprima adevaratele ganduri si sentimente, pe care poate ca le mascam la serviciu sau in cercul de prieteni. Pentru a pastra increderea la nivel ridicat, este esential ca orice schimbare mai importanta (culoare parului, tunsoarea, dieta de slabire sau exercitiile de fitness) sa fie anuntata si explicata. In felul acesta, persoana iubita va stii care este intentia noastra si nu va fi chinuita de banuieli si gelozie. Aceasta strategie este extrem de importanta mai ales pentru cei care au mai putin de 35 de ani, pentru care frica de infidelitate este extrem de marcata. In schimb, evitati monotonia in actiunile repetitive, cum ar fi zilele fixe din saptamana in care faceti dragoste, ritualul neschimbat de urcare in pat si spus ?noapte buna?, mersul la film sau la restaurant exclusiv in anumite situatii etc.

5. Amintiti-va cat mai des de ce v-ati indragostit

Puteti incepe fiecare zi redescoperind ochii, gura, parul, vocea, soldurile, inteligenta sau umorul persoanei iubite. Lasati dragostea sa reinvie in inima voastra si spuneti-i ce anume apreciati, ce anume iubiti la persoana sa. Cei care se simt admirati si iubiti se comporta cu totul altfel decat cei care sunt ignorati, abuzati, minimizati ori tratati ca un servitor (de exemplu ?Iar ai uitat sa duci gunoiul??). Laudati, multumiti, recompensati persoana iubita pentru orice lucru deosebit pe care il realizeaza sau vi-l dedica.

6. Acordati-va sprijin la greu

Un alt rol important al relatiei de cuplu este sa ne ofere sprijin atunci cand ne confruntam cu situatii care ne depasesc: boala, dificultati profesionale, scaderea increderii in propriile forte, respingere din partea familiei sau a prietenilor etc. In asemenea situatii, este esential in primul rand sa fim cu totul prezenti si sa acordam persoanei iubite toata atentia noastra. Chiar daca pierdem un meci sau un episod din serialul preferat, chiar daca nu facem altceva decat sa ascultam, fara sa judecam, fara sa criticam, fara sa luam partea altcuiva. Acestea sunt momentele in care legamantul de a fi impreuna ?la bine si la rau? trebuie sa functioneze, iar eventualele discutii despre pagube, reparatii, scuze sa fie amanate. Sunt situatiile in care cuplul se intareste sau se destrama, asa ca trebuiesc tratate cu deosebita atentie.

7. Exprimati-va gandurile si emotiile

Creati in cadrul cuplului obisnuinta ca fiecare dintre voi sa-si poate exprima liber gandurile si emotiile, fara a fi intrerupt, ci doar ascultat cu multa atentie. Pentru inceput, puteti sa va fixati o limita de timp (5-15 minute) in care fiecare dintre voi sa vorbeasca, iar celalalt sa asculte. Daca faceti acest lucru nu in fata televizorului sau in masina, cand sunteti prinsi in trafic, ci pe balcon sau in gradina, fiecare avand cate o ceasca de ceai sau cafea, ori o inghetata sau bere, veti descoperi ca va este mult mai usor atat sa va exprimati, cat si sa ascultati. Vorbiti despre nevoile, despre dorintele, despre asteptarile voastre. Nu presupuneti ca celalalt va intelege dincolo de cuvinte - s-ar putea sa ?citeasca? cu totul altceva decat ceea ce ganditi. Iar dupa cateva zile de cronometrare, veti descoperi ca nu mai aveti nevoie de ceas, intrucat fiecare dintre voi va fi sigur ca ii vine randul sa se exprime.

Cum sa procedez ca sa reusesc?

Va propunem sa alegeti (singur/a sau in cuplu) una dintre aceste strategii si sa o aplicati de-a lungul acestei saptamani. Apoi, verificati modul in care rezultatele pe care le-ati obtinut confirma deviza Competent Consulting: ?Succesul dumneavoastra este profesia noastra!? In felul acesta, va va fi usor sa luati decizia de a afla si alte tehnici si strategii de intarire a vietii de cuplu, prin participarea pe 17 octombrie 2007 la EQ Day for Life - ziua in care dai viata inteligentei emotionale.

Recomandari