Interpreteaza corect anuntul pentru un job

history_edu ele.ro calendar_month 28 Feb 2008, 12:24
Anunturile de joburi sunt disponibile in multe formate si daca nu esti atenta, poti rata un job, considerand ca nu esti calificata pentru el. Pentru a fi sigura ca iti trimiti CV-ul la jobul potrivit si ai sanse de a obtine un interviu de angajare, analizeaza in functie de cateva criterii fiecare oferta de job care iti atrage atentia.
1. Experienta in job
Aspectul comun in majoritatea anunturilor de job il reprezinta experienta. Exista joburi pentru care nu se solicita niciun fel de experienta, in vreme ce pentru altele ai nevoie de cel putin 1-2 ani de vechime in munca. Joburile de top management sau pozitiile de senior solicita adesea 10 sau chiar mai multi ani de experienta.
Cand redactezi in CV experienta pentru job, ia in considerare urmatoarele optiuni:
Experienta in munca nu inseamna doar joburi tipice. Internship-urile, perioadele de practica sau voluntariatul sunt forme valide ale experientei. Orice oportunitate de a invata este considerate experienta de munca.
Redacteaza CV-ul astfel incat sa se potriveasca cu descrierea jobului. Daca in anuntul de job se solicita 3 ani experienta in vanzari, asigura-te ca din CV-ul tau reiese foarte clar experienta de 3 ani pe care o ai in domeniu.
Daca nu ai experienta solicitata pentru job nu inseamna ca trebuie sa renunti la a candida. Mai mult decat orice, firmele cauta angajati buni. Pe langa un curriculum vitae bun si o scrisoare de intentie pe masura, poti convinge un angajator la interviul de angajare ca esti apta pentru job.
2. Salariul pentru job
Pe langa solicitarea unui CV de la candidati, unele anunturi de job iti cer sa punctezi un salariu minim pentru care ai accepta postul. Daca scrii un salariu prea mare, firma ar putea sa nu fie interesata de tine, insa daca salariul este prea mic, risti sa nu poti negocia ulterior pentru mai multi bani.
Ai doua variante de abordare intr-o astfel de dilema:
Poti opta pentru a scrie ca salariul este negociabil, fara a da o suma anume.
Incearca sa obtii cat mai multe informatii cu privire la job si la companie. Daca trebuie totusi sa dai o cifra, alege sa punctezi niste limite.
3. Aptitudinile necesare la job
Un anunt de job va include adesea aptitudini necesare pentru a obtine postul. Prin abilitati organizationale sau de comunicare angajatorul vrea sa se asigure ca iti vei face jobul bine, la timp si ca lucrezi bine in echipa.
Atunci cand iti redactezi CV-ul sau cand te prezinti la un interviu de angajare, fii sigura ca ai raspuns la intrebarile "secrete":
include in curriculum vitae abilitatea de a lucra cu deadline-uri si in proiecte de echipa;
angajatorii cauta oameni capabili in toate aspectele jobului. Noteaza ca ai avut multe responsabilitati la joburile anterioare si vei avea succes;
exemplele concrete sunt cele mai bune in a-ti evidentia aptitudinile. Daca nu ai loc pentru ele in CV, noteaza-le in scrisoarea de intentie. Nu uita sa le mentionezi la interviu!
4. Specializare in domeniul jobului
Pe langa aptitudinile de baza pe care angajatori le solicita de la candidati, un anunt de job va contine abilitati specifice, legate de postul in sine. Atunci cand intalnesti intr-un anunt de job cerinte specifice, ia in considerare urmatoarele aspecte:
Anumite cunostinte au certificate de recunostere. Daca ai un asemenea document, nu uita sa specifici in CV;
A fi specialist presupune sa stii sa folosesti respectivele cunostinte despre job zi de zi si sa fii capabila sa raspunzi la intrebari simple legate de domeniu;
Daca anumite cunostinte apar des in anunturile de job din domeniul tau, este cazul sa le dobandesti.
Citeste mai multe despre cum sa analizezi un anunt pentru job pe www.myjob.ro.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





Intalnirea cu liderele din luna octombrie
- person
"povestea o scriem in fiecare zi, impreuna..."