Orgoliul, un defect plin de calitati

Orgoliul, un defect plin de calitati
  calendar_month        
Orgoliile. Cat de important este orgoliul unui om pentru a crea adevarate uragane in relatiile interumane?
Fiecare om are orgoliu, si cateodata acesta ne poate salva dintr-o groaza de situatii fara iesire. Dar atunci cand incerci sa iti masori orgoliul cu celalalt, intotdeauna ies scantei.

Ce este orgoliul

Daca stam sa luam in considerare definitia data de dictionarul explicativ, aceasta ar suna cam asa:
"Orgoliu = Parere foarte buna, adesea exagerata si nejustificata, despre sine insusi, despre valoarea si importanta sa sociala; ingamfare, vanitate, suficienta, trufie."
Dupa cum bine putem observa si din definitie, orgoliu capata lejer nuante negative. Cu toate acestea daca spui despre o persoana ca este orgolioasa, aceasta tinde mai repede sa o ia ca pe un compliment, decat ca pe o insulta.
Si asta deoarece orgoliul presupune putere si verticalitate. O persoana orgolioasa este o persoana increzatoare, mandra, puternica, bine infipta cu picioarele pe pamant.

Prea multa putere deranjeaza?De foarte multe ori insa, prea multa putere strica. Inca din cele mai vechi timpuri, persoanele care deveaneau prea puternice reprezentau un pericol pentru ceilalti si de aceea erau anihilati.
Aceasi lucru, dar binenteles, la alt nivel, se intampla si in ziua de azi. Persoanele foarte orgolioase, sunt puternice, fiind puternice devin un pericol si se incearca infrangerea lor.

La ce se ajunge

Ce se intampla cand doua persoane la fel de orgolioasa intra in conflict? Va spun eu, se lasa cu scanteie si cu fulgere. O persoana orgolioasa este si o persoana foarte incapatanata care nu accepta alte pareri decat pe ale sale. De aici se ajunge la un conflict. Cel mai destept cedeaza. Insa cand lupta se da intre persoane egale, cine cedeaza?

Finalul

Cand fortele sunt egale, nu prea sunt sanse ca cineva sa iasa invingator. Se ajunge astfel la remiza. Batalia nu este castigata, este doar amanata. Orgoliile nesatioase se vor intalni data viitoare pentru a doua runda. Conflicte vor mai fi, fara final la fel ca si orgoliile nemasarute care se vor hrani doar din aceste confruntari amanate la nesfarstit.

Ce se poate face

Ce poti face in aceasta situatie? Cel mai bine ar fi sa iti tii sub control acest orgoliu. Orice om il are, o repet, dar important este cantitatea care salasluieste in el. Ideal este sa fii temperat. Un om perfect (daca exista asa ceva) este un om echilibrat si intelept.
Foloseste-ti astfel orgoliu in avantajul tau, pentru a gasi solutii pozitive. Nu-l lasa sa iti scape din frau, pentru ca o sa ajunga sa te manance pe interior pana cand nu o sa mai ramana nimic din tine decat ura si invidie.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Funny
  • person

    ""

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right