Sfaturi pentru a scrie si sustine un discurs persuasiv

Sfaturi pentru a scrie si sustine un discurs persuasiv
  calendar_month        
Sustinerea unui discurs poate reprezenta o sarcina destul de intimidanta, iar sa reusesti sa convingi publicul ca ceea ce spui tu este corect, poate fi cu atat mai dificil. Atunci cand reusesti sa scrii un discurs suficient de persuasiv, problemele si grijile sunt reduse aproape in totalitate. De aici totul depinde doar de psihicul tau si de curajul de a-ti infrange temerile.

Descopera in randurile de mai jos de ce anume este indicat sa tii cont pentru a reusi sa scrii un discurs convingator.


Incepe cu o schema

Despre ce vrei sa vorbesti? Care este publicul caruia te adresezi? De ce anume vrei sa convingi audienta? In functie de raspunsurile tale poti incepe sa redactezi discursul ideal. Acesta este primul pas pe care trebuie sa il faci atunci cand lucrezi la un astfel de proiect.

Gaseste argumente relevante pentru public

Atunci cand scrii un discurs incearca sa raportezi subiectul la publicul pe care incerci sa il convingi. Nu incerca sa vorbesti celor care te asculta despre un subiect pe care ei nu il cunosc sau care s-ar putea sa nu ii intereseze. Incearca intotdeauna sa folosesti termeni simpli si pe intelesul tuturor.

Nu uita ca publicul este intotdeauna format din cateva categorii clasice de oameni: ostili, contra, fara opinie, in favoare, fani inflacarati. Primele doua categorii sunt cele care te pot pune in dificultate si pentru care trebuie sa ai argumente puternice pentru tot ceea ce spui si sustii.

Asigura-te ca detii toate informatiile necesare pentru a face fata unei provocari de asemenea amploare. In momentul in care o persoana din public iti pune o intrebare cu care te blocheaza este foarte posibil sa iti pierzi sirul ideilor, iar tot discursul sa fie un esec total si sa ii pierzi chiar si pe cei care te-au sustinut la inceput.

Bazeaza-te pe informatii concrete, pe studii si cercetari

Indiferent de cat de pregatita te simti, nu uita sa te folosesti intotdeauna de informatii concrete, eventual bazate pe studii, statistici si cercetari. Foloseste citate ale unor oameni importanti si cu un anumit statut in domeniu, citate ale unor oameni influenti, specializati in domeniul despre care tu vorbesti. Acelasi efect il au si povestile adevarate, provenite din surse credibile. Nu uita ca este deosebit de important sa mentionezi sursa citatului, a povestii, titlul cartii, pagina web sau numele revistei.

Capteaza atentia publicului

In momentul in care intri intr-o sala plina cu oameni este recomandat sa incepi discursul cu o propozitie sau un mesaj care sa capteze atentia audientei. In functie de oamenii din sala si de subiectul pe care urmeaza sa il discuti poti incepe discursul cu o gluma, o stire de ultima ora (dar nu foarte importanta sau socanta pentru ca poti obtine exact contrariul lucrului pe care ti-l doresti).

Evita sa incepi discursul cu o tacere indelunga (gandurile ti le pui in ordine inainte de a intra in sala) sau cu cuvinte precum ""deci", "se aude" sau "lipseste cineva?".

Ramai la subiect

In momentul in care ti-ai scris discursul cu siguranta ti-ai facut o structura foarte clara. Incearca sa ramai la acea structura si sa nu divaghezi prea mult pentru ca te poti pierde in idei si poti plictisi audienta. Cu cat discursul va fi mai scurt si concis, cu atat va fi mai bine pentru toata lumea, inclusiv pentru tine.


Autor: Corina Petrea

Recomandari