Stima de sine
history_edu ele.ro calendar_month 10 Mai 2007, 11:50
"Oricat de patrunsi am fi de meritele noastre, nelinistea ne roade...sa gasim pretudindeni aprobarea tuturor...un bun observator desluseste o nuanta de implorare in privirea celui care tocmai a terminat o opera." -Emil Cioran
Stima de sine, sau autorespectul este aprecierea personala pe care o simti pentru propria-ti persoana in fuctie de cat de bine iti constientizezi calitatile reale. Nu facem acum referire la grandomani sau paranoici care intra in alta categorie de studiu, ci la oamenii pe care-i consideram "normali".
Nevoia de legitimare
Multi oameni nu constientizeaza ca au o parere proasta despre ei insisi, ei descopera doar ca se simt bine in compania unor anumite persoane care le "recunosc" calitatile, care le spun lucruri placute despre ei insisi, care-i "valideaza". Persoane in compania carora se pot manifesta liber, orice actiune a lor interpretandu-si-o ca pe un succes in fata unui auditoriu care le este net inferior. Atunci, prin comparatie, ei isi construiesc o imagine pozitiva despre ei insisi, dar in acelasi timp devin dependenti de confirmarile celor din jur.
Stima acestor oameni scade la cote alarmante ori de cate ori aud un comentariu la adresa lor, fac mereu presupuneri referitor la ce gandesc ceilalti despre ei si iau decizii dependente de atitudinea celorlati. Ei au permanenta nevoie sa capteze atentia auditorului, sa fie admirati si dominanti, sa fie in centrul scenei. Vorbesc tare, articulat si nuantat, atragand atentia spre ei. De obicei au un set de replici pregatite cam pentru orice situatie, iar in cadrul unei reuniuni le plaseaza pe rand celor din jur pentru a puncta si pentru a-si confirma valoarea, observand grimasa de stupefactie de pe fata celorlati.
Impaca-te cu tine insuti
Cel mai sanatoas mod de a-ti construi stima de sine este o relatie buna cu tine insuti. Orice relatie are potentialul sa fie temporara in afara relatiei cu tine insuti; este singura care te insoteste pe tot parcursul vietii. Tocmai acest lucru nu trebuie neglijat. Echilibrul existentei nu este dat de elemente exterioare noua, de aprecierea celorlalti, ci de o buna comuniune intre Tu si Tine insuti. Obtinerea acelor lucruri care te fac sa te simti bine in forul tau interior. Adica tu, pentru tine.
Sistemul propriu de valori
Viata ne ofera o serie de repere la care sa ne raportam cand ne construim imaginea de sine si fiecare preia din viata un set de valori ca sistem de referinta. Mai mult sau mai putin constient realizam ca succesele personale nu se ridica la un nivel de apreciere personala suficient de bun si atunci cautam confirmari exterioare. Sa vina altii, din exterior, sa ne perie, sa ne aprecieze. Este o fuga constienta de o realitatea greu de acceptat: eul interior iti confirma ca ai dat gres! Si, in loc sa te aduni si sa te reanalizezi, cauti in altii confirmarea valorii tale. Si, de obicei, acesti "altii" sunt fie oameni neinstruiti, fie cei care-ti simt slabiciunea si vor sa obtina ceva de la tine, laudandu-te.
Rolul de oglinda confirmatoare trebuie sa fie dat propria constiinta, nu de ceilalti.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Stimulator natural de formare a celulelor STEM
- person
"impreuna putem avea succesul dorit pe plan profesional."