Stresul, bata-l vina

Stresul, bata-l vina
  calendar_month        
Stresul a devenit o parte din viata noastra cotidiana. Ne stresam acasa, ne stresam in piata, cand ne certam cu vanzatorul pt un kil de rosii sau la semafor, in ditamai aglomeratia. Insa stresul cel mai mare vine de la job, chiar daca ai un job care te pasioneaza foarte mult sau unul pe care il faci mecanic, stresul este acolo pe metereze gata sa te rapuna daca nu i-o iei tu inainte.

Expertii au ajuns la concluzia ca exista mai multe tipuri de stres:
stresul acut;
stresul acut episodic;
stresul cronic.

Stresul acut

Stresul acut se insaleaza rapid dar dureaza putin si nu are repercusiuni atat de pronuntate ca stresul cronic.

Aproape intotdeauna ne dam seama cand experimentam acest tip de stres. Se manifesta sub forma unei tensiuni pe care o simtim atunci cand punem un document important intr-un loc gresit, sau cand lucram la un proiect sub presiunea unui deadline, sau cand suntem implicati intr-un accident rutier minor.

Sintomele obisnuite ale acestui tip de stres sunt: dureri de cap, dureri de spate, probleme la stomac, puls ridicat, iritabilitatea si carcei.



Stresul acut episodic

Stresul acut episodic se manifest de obicei la persoanele care sunt tot timpul in graba, care intarzie tot timpul la intalniri, agitati. Si asta pentru ca isi asuma prea multe responsabilitati si nu fac fata, lucru care poate duce la afectarea relatiilor interpersonale.

O diferenta majora intre stresul acut si stresul acut episodic este ca suferinzii nu vor realiza niciodata semnificatia problemei. Obiceiurile, stilul lor de viata si personalitatea pot fi atat de ingrate incat acestia nu vor reusi niciodata sa iasa din viata lor stresata.

Simptomele acestui tip de stres pot lua forma unei migrene persistente, hipertensiune, dureri in piept si chiar boli de inima.

Stresul cronic

Stresul cronic este cea mai grava forma a stresului. Factorii acestui tip de stres(reali sau imaginari) persista aproape in fiecare zi, chiar ani de zile, si expunerea prelungita la acesti factori poate provoca distrugeri grave ale corpului si mintii.

Acesta este stresul care are ca sursa saracia, familile destramate, casniciile esuate, durere cronica si boala, sau o cariera profesionala nesatisfacatoare. Cei ce sufera de stres cronic, aproape niciodata nu-si dau seama de efectul pe care il are acesta asupra vietii lor: se obisnuiesc cu el si chiar uita de existenta lui, in acelasi mod in care magarusii uita ca duc o incarcatura grea.

Simptomele acestui tip de stres pot porni de la dureri groaznice de cap, la boli grave si chiar la infarct. Pe langa asta stresul cronic poate afecta si mintea, se manifesta prin stari de depresie si anxietate, care pot duce la sinucidere.

Recomandari