Timpul, singurul care nu ne iarta

Timpul, singurul care nu ne iarta
  calendar_month        
Noi toti consumam permanent timp - indiferent de ce facem, ca vrem sau nu. Nu putem evada din timp. In lumea noastra materiala, timpul a devenit unul dintre cei mai importanti factori.

Dar acest timp este relativ: distanta dintre timpul absolut necesar si timpul irosit este mica. O convorbire telefonica indelungata ni se pare uneori agasanta si inutila, alteori placuta si interesanta.

77943.jpg

Timpul pierdut este insa doar acela care trece fara ca noi sa fi facut ceea ce am fi vrut. In acest caz, timpul se scurge catre ceva ce nu a fost prevazut. Avem senzatia ca acest "ceva" ne fura timpul.

Si daca "acest ceva" suntem chiar noi?

Ne-am organizat deficitar;
Amanam lucruri care ar fi putut fi de mult rezolvate;
Ne lasam incarcati cu corvezi care ne fura timpul;
Nu stim sa spunem "nu";
Ne ocupam de lucruri care nu ne stimuleaza si de aceea inaintam greu;

Impotriva tuturor acestor furturi de timp se poate face totusi ceva. Ganditi-va si dumneavoastra, si incepeti cu propria persoana, cu furtul de timp provocat chiar de dumneavoastra.

Organizarea

Observati organizarea locului dumneavoastra de munca si a proceselor de munca. Pierdeti timp ca urmare a dezordinii sau a unei ordini gresite a proceselor? Ar trebui sa aveti pentru fiece lucru un loc anumit, si fiecare lucru sa fie acolo intodeauna.

Daca va ridicati de pe scaun de 20 de ori pe zi pentru a ajunge la un obiect, apropiati-l de dumneavoastra. Aveti grija ca obiectele necesare sa fie plasate in raza dumneavoastra de actiune. Poate ca nu ar fi rau sa va reordonati totul... si sa va rasplatiti pentru asta.

Planificati-va procesele de munca respectand strict prioritatea lor si ignorand ceea ce este ocazional.

Hotarati-va dumneavoastra insiva ce sa faceti si cand sa faceti.

Capacitatea

Daca acceptati sa vi se dea mai mult de lucru decat puteti face, va furati timpul singura, si trebuie sa invatati sa spuneti "nu".

Amintiti-le colegilor si sefilor dumneavoastra, cat se poate de politicos, ca sunteti doar un om, si ca orice lucru are nevoie de timpul sau. Atrageti atentia ca, daca incepeti acu mceva nou, alte lucruri vor ramane neterminate, sau calitatea lor va avea de suferit.

Faceti propuneri constructive pentru ameliorarea proceselor de munca. Veti fi remarcata ca un colaborator responsabil, daca procedati asa.Motivatia

Cautati-va un loc de munca ce vi se potriveste si care va stimuleaza. Incercati sa va faceti activitatea cat mai interesanta. Eventual faceti schimb de activitati cu colegii. Fiecare ar trebui sa faca ce ii place mai mult.

Asta nu inseamna ca fiecare iti poate alege doar ce-i place lui. Dar se pot face aranjamente rezonabile pentru (aproape) orice. Asemenea aranjamente dezvolta capacitatea de comunicare si intaresc spiritul de echipa. Daca gasiti tonul adecvat pentru propunerile dumneavoastra, ele vor fi receptate pozitiv de orice sef.

Nu uita ca nimeni nu ar aveea de castigat daca angajatii sunt impovarati cu sarcini nepotrivite lor.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Oamenii imbatranesc pentru ca vad asta la ceilalti
  • person

    "oamenii imbatranesc pentru ca vad asta la ceilalti"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right