Workaholic?

Workaholic?
  calendar_month        
Iti iubesti job-ul foarte mult, esti responsabil pentru mai multe proiecte si sarcini care cresc pe zi ce trece.

Iti face placere sentimentul stresant de a duce la capat un proiect si de a respecta deadline-ul. Sau ai mai multe job-uri ori compania ta? Muncesti multe ore, stai acasa putin timp, si dormi si mai putin? Nu iti mai amintesti ultima oara cand ai iesit cu prietenii sau cand ai plecat in vacanta? Singurul tau hobby este job-ul tau?

Daca te regasesti in povestea de mai sus, te anuntam ca esti o persoana workaholica. Aceste tipuri de persoane traiesc ca sa munceasca. Isi petrec cele mai multe ore din viata la munca, isi iau de munca si acasa, tot ce stiu este munca, munca, munca.

S-a observat in ultimii ani ca aceasta este tendinta oamenilor la nivel global, sa munceasca cat mai mult, insa atunci cand job-ul devine singurul motiv care te tine in viata, cand este mai important decat toate celelalte lucruri, precum familia, sau prietenii, chestiunea se transforma intr-o adevarata problema.

Acest termen vine din limba engleza de la substantivul "work" (munca) si caracterizeaza oamenii care simt nevoie sa munceasca in continuu. Probabil ca fenomenul a aparut pe continentul capitalist iar curand s-a propagat in intreaga lume. In anumite tari, workaholismul este considerat o boala si este "tratat". Cum a aparut el? Care sunt "manifestarile" acestui sindrom?

Iata cateva motive care determina aceasta tendinta:

Mediul social. Romanii muncesc mai multe ore pe saptamana in acest an decat au facut-o anul trecut. Cu toate schimbarile care se fac, cu toate concedierile si angajarile, salariatii se straduie mai mult sa isi implineasca indatoririle mai devreme si mai eficient decat ceilalti. Studiile arata ca aproape o jumatate din angajati nici nu se mai gandesc la o vacanta, probabil de grija ca atunci cand se vor intoarce nu vor mai avea un job.

Mediul tehnologic. Traim si lucram intr-o lume conectata la informatie - e-mail, sms-uri, telefoane mobile, fax-uri - fapt ce nu le mai permite angajatilor sa isi petreaca timpul in alt fel. Oamenii care au timp de un film sau de o plimbare in parc sunt norocosi.

Mediul financiar. Oamenii incep sa munceasca mai mult pentru un venit mare decat pentru a-si salva familia din saracie. Se pare ca idea de succes este usor insusita ideii de un castig financiar cat mai mare. Banii ne controleaza viata!

Indiferent de motiv, workaholismul poate fi o conditie serioasa care poate avea repercursiuni grave asupra noastra, a familiei noastre, prietenilor nostrii si chiar asupra sanatatii noastre. Atunci cand munca devine singurul motiv pentru care traim, singurul la care ne gandim, singurul care ne aduce fericirea, atunci e timpul sa schimbam ceva in vietile noastre.

Nu confundati munca grea cu workaholismul. Cei care au o munca grea stiu bine sa faca diferenta dintre o viata in afara mediului de activitate, in timp ce workaholicii nu au timp si nici nu vor o viata personala, si nu pot relationa in afara job-ului.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

de ce merge
  • person

    "despre un blog"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right