4 pasi pentru o candidatura de succes

4 pasi pentru o candidatura de succes
  calendar_month        
In momentul in care vrei sa identifici noi oportunitati de dezvoltare sau, pur si simplu, sa gasesti un alt loc de munca, trebuie sa pornesti la drum cu o prezentare, schita mentala a punctelor tale forte pe care sa le promovezi atat prin CV, cat si la o discutie cu un posibil angajator.

De cele mai multe ori diferenta dintre a fi bun si a fi exceptional in ceea ce faci este data de ajustarile pe care le poti face pentru a-ti maximiza si dezvolta propriile puncte forte.




Astfel, la intrebarile recrutorului vei sti exact ceea ce te recomanda pentru o anumita pozitie si poti argumenta cu exemple concrete din experienta profesionala anterioara. O atitudine sigura si un discurs concis, la subiect vor lasa o impresie pozitiva si puternica.

1. Punctul de plecare este acela de a construi demersul tau valorificand cu rigurozitate punctele tale forte. Ele vor fi baza dezvoltarii tale profesionale pentru ca iti vor permite sa imbini ceea ce faci tu bine cu ceea ce iti face placere. Insa cum ajungi sa identifici aceste puncte forte si motivatiile tale? O cale inspirata in acest sens este evaluarea MAPP (www.consiliereincariera.ro). Aceasta evaluare online a fost perfectionata de-a lungul ultimilor 45 de ani si este cea mai eficienta, la un cost avantajos, oferindu-ti o viziune cuprinzatoare asupra factorilor care te motiveaza.

2. Dupa descoperirea punctelor forte si a motivatiilor personale, o privire atenta la anuntul de angajare pentru o pozitie, mai specific, la cerintele angajatorului pentru acel post ne poate transforma din candidati in angajati. Atat in vizionarea unui CV, cat si la interviu, se incearca o compatibilitate intre aceste cerinte si profilul candidatului. Astfel incat te poti pregati in avans si sa iti structurezi punctele pe care sa le evidentiezi in alcatuirea unui CV si pe care, mai apoi, la o discutie, sa le exemplifici.

3. "Performanta trecuta este cel mai bun predictor pentru performanta viitoare"
Acesta este un principiu de baza in recrutare si evaluarea resurselor umane. Capitalul de care dispui este dat de cunostintele, calitatile si competentele acumulate. Analizeaza temeinic ceea ce stii sa faci, la ce nivel, pe ce se bazeaza succesul tau de pana acum si care sunt aspectele pe care stii ca ai putea sa le imbunatatesti.

Daca nu ai mai lucrat si esti in cautarea primului job, ar fi bine sa povestesti pe scurt in CV-ul tau despre proiectele de succes din timpul facultatii (internship-uri, tabere de vara, sesiuni stiintifice etc. ) si puncteaza cateva elemente prin care sa se distinga punctele tale forte. Nu exagera, un recrutor experimentat va observa imediat si iti va pune intrebari care sa te incuie.

4. Cum poti promova experienta ta profesionala?
Prin activitatile trecute pe care le-ai gestionat si in urma carora ai obtinut rezultate bune. Ceea ce trebuie sa faci este sa rememorezi aceste proiecte pe care le-ai administrat sau activitati in care te-ai implicat si sa evidentiezi:
care era obiectivul de atins
cum ai actionat in acea situatie, ce ai facut exact
care au fost rezultatele acelui proiect

Aceste aspecte sunt urmarite de angajator in cadrul unui interviu si pot furniza o imagine clara asupra modului de lucru si al valorilor pe baza carora lucrezi in mediul profesional.

Articol oferit de consultantii www.consiliereincariera.ro.

Recomandari