Avantajele si dezavantajele angajarii temporare

Avantajele si dezavantajele angajarii temporare
  calendar_month        
Munca temporara reprezinta pentru societatea moderna o binefacere. Oamenii sunt din ce in ce mai putin dispusi sa lucreze opt ore pe zi sau pe termen lung. Femeile sunt ceva mai multumite de acest sistem de lucru, sub aspectul volumului de munca. Barbatii vor egalitate cu femeile.
17% din lucratorii din Uniunea Europeana isi desfasoara activitatea pe baza contractelor partiale de munca. Fenomenul a inceput sa capete amploare si in cadrul tarilor aderente sau candidate la UE. Diferentele tin de factorii economici conjuncturali, dar si de mentalitate. Persoanele care apeleaza in mod special la prestarea de activitati temporare sunt tinerii absolventi, somerii, persoanele lipsite de experienta, precum si cele trecute de 50 de ani.

Munca temporara este utilizata nu numai ca un instrument de flexibilitate si acces la un loc de munca pentru tineri, ci si ca mod de reintegrare a muncitorilor adulti care au fost exclusi din sistemul productiv. Foarte multi tineri prefera sa lucreze o parte din an pentru a valorifica restul timpului instruindu-se sau distrandu-se. In alte tari, care permit oamenilor sa traiasca mai mult decat decent dintr-un salariu, persoanele trecute de 50 de ani, spre exemplu, prefera sa lucreze doar patru ore pe zi sau o anumita perioada din an, in functie de nevoile si de interesele personale.

Barbatii vor sa lucreze mai putin decat femeile Datele statistice referitoare la timpul partial de lucru inclina balanta in favoarea femeilor. Acestea prefera in mod evident munca pe termen limitat. Mai multe femei decat barbati lucreaza in contract de timp partial, iar acestea par mai satisfacute de volumul lor de munca decat barbatii.

Munca temporara este evident un avantaj pentru persoanele care nu au o calificare sau pentru cei care lucreaza in agricultura, in anumite perioade ale anului. Daca barbatii prefera agricultura, hotelurile si restaurantele femeile opteaza pentru activitatile imobiliare si de intermediere financiara.

In Romania, activitatea cu caracter temporar a inceput sa capete contur cu destul de mare dificultate deoarece preferintele inclina pentru "angajarea pe viata". Unii angajatori sunt de parere ca este mai ieftin sa sa angajezi cu un caracter temporar decat sa platesti pentru recrutarea unei persoane.

Fata ascunsa a muncii temporare
Multe firme asteapta instituirea juridica a sistemului temporar de munca si din alte cauze decat cele declarate oficial. Foarte multe practica acest sistem deja, prin angajarea temporara a diferitelor persoane prin intermediul firmelor de recrutare. Procedura este determinata de bugetul limitat pentru cheltuielile cu personalul. Utilizatorul plateste salariul indirect, prin firma de recrutare, sub forma unor taxe pentru servicii de specialitate. Avantajul este nu atat financiar, cat de imagine. Firma respectiva aparent are un numar mic de angajati, ceea ce este un avantaj in momentul in care se face o evaluare a productivitatii. In acest moment, in Romania se practica sistemul de colaborare cu firmele de recrutare pentru muncitori temporari nu atat pentru economii la salarii sau la recrutare, cat pentru a nu se lega la cap cu disponibilizarea oamenilor "incomozi". Sunt firme care au peste jumatate din numarul personalului in regim... temporar, angajati prin sistemul de leasing de personal. In clipa in care nu le convine ceva la o anumita persoana, incetarea colaborarii se poate face instantaneu, fara nici unul dintre riscurile pe care le impune desfacerea contractului de munca disciplinar sau pentru lipsa de performanta.



Cert este faptul ca toata lumea asteapta definitivarea cadrului legislativ privind munca temporara. Cum vor fi evitate problemele, capcanele sau incertitudinile acestui sistem nou de lucru ramane de vazut. S-ar putea ca avantajele, si pentru lucratori si pentru utilizatori, sa fie mai mari decat dezavantajele.

Reglementarile din Codul muncii privind munca prin agent de munca temporara

Cazuri de folosire a agentiilor de munca temporara (misiunea de munca temporara):
a. pentru inlocuirea unui salariat al carui contract individual de munca este suspendat, pe durata suspendarii
b. pentru prestarea unor activitati cu caracter sezonier
c. pentru prestarea unor activitati specializate sau ocazionale
Durata unei misiuni: maximum 12 luni; poate fi prelungita o singura data, pana la 18 luni.

Utilizatorul nu poate beneficia de serviciile salariatului temporar, daca urmareste sa inlocuiasca un salariat de-al sau al carui contract de munca individual este suspendat ca urmare a participarii la greva.

Contractul de munca temporara se incheie pe durata uneia sau mai multor misiuni si inceteaza la terminarea ultimei misiuni pentru care a fost incheiat.

Pe toata durata misiunii salariatul temporar beneficiaza de un salariu, platit de agentul de munca temporara, salariu care nu poate fi mai mic decat cel pe care il primeste salariatul utilizatorului care presteaza aceeasi munca sau una similara.

Intre doua misiuni, salariatul temporar se afla la dispozitia agentului de munca temporara si beneficiaza de un salariu, platit de agent, care nu poate fi mai mic decat salariul minim brut pe tara.

Avantajele muncii temporare

Pentru angajat
gaseste mai usor de lucru;
are posibilitatea de a dobandi noi cunostinte si experienta pentru a se reintegra intr-o activitate sau pentru a se specializa;
are ocazia de a cunoaste si a se integra in diverse realitati existente in intreprinderi;
isi gestioneaza propria activitate, putand sa inceteze activitatea la sfarsitul unui contract;
beneficiaza de acelasi tratament economic ca si muncitorii angajati pe perioada nedeterminata;
dupa terminarea misiunii este ajutat de agentul de munca temporara sa-si gaseasca un nou loc de munca.

Pentru companii
munca temporara raspunde unor necesitati conjuncturale, probleme care trebuie rezolvate urgent: cresteri bruste ale productiei, comenzi neprevazute, absenta neasteptata de la munca a unor angajati.
costurile muncii devin, cel putin in parte, o cheltuiala variabila si care nu apasa ca un cost fix in bilanturile intreprinderilor;
apar mult mai putine situatii de litigiu comparativ cu contractele de munca incheiate pe perioada nedeterminata pentru ca muncitorul care presteaza o activitate temporara traieste aceasta experienta cu mai putina neliniste comparativ cu muncitorul care are un contract de munca pe termen determinat;
poate fi utilizata in cadrul unor companii care trebuie sa experimenteze strategii de dezvoltare sau de inovatie (inginerii, lansarea de noi produse pe piata, patrunderea pe noi piete/arii geografice), reducand riscurile legate de eventualele insuccese;
permite satisfacerea prioritara a exigentei de a face alegeri care sa fie reversibile, fara mari complicatii, limitand astfel costurile si barierele care apar in momentul plecarii personalului;
in cazul recrutarii si selectiei personalului nou, care trebuie angajat pe o perioada nedeterminata, munca temporara permite firmelor sa faca alegeri mai putin restrictive, prelungind de fapt perioada de proba si reducand mult riscul unei alegeri gresite sau a unor eventuale litigii.

Recomandari