Bacalaureat 2012: care sunt cele mai cautate facultati in CV-uri
history_edu ele.ro calendar_month 13 Iun 2012, 16:59
In toiul examenului de Bacalaureat 2012 , specialistii fac previziuni unanime privind cele mai cautate facultati in CV-uri. Viitorii studenti se vad nevoiti sa aleaga domeniul universitar in functie de necesitatile pietei de munca, uitand de idealuri si pasiuni proprii. De altfel, recesiunea economica ii determina pe tineri sa fie cat se poate de pragmatici dupa Bacalaureatul din 2012, daca vor sa aiba sansa angajarii la finalizarea studiilor.
Concret, fericitii care se vor alege cu o diploma dupa sustinerea probelor de Bacalaureat 2012 se vor orienta cel mai probabil catre specializari tehnice, bine platite si cu posibilitate de emigrare rapida. Anul trecut, absolventii s-au luptat pe locurile facultatilor de Administratie si Afaceri, Limbi Moderne si Medicina. Teologia sau Fizica aproape ca nu au avut candidati.
Facultati cautate de angajatori in 2012
Cele mai cautate facultati de catre angajatori se indeparteaza in 2012 de domeniile relatiilor publice, al comunicarii, studiilor europene sau al relatiilor internationale. Companiile vor specialisti in zone cat mai tehnice, precum IT-ul, contabilitate si finante, cercetare, constructii, agricultura, industrie hoteliera sau usoara.
In sectorul afacerilor, destul de solicitati vor fi consultantii in management, odata cu nevoia unei competitivitati crescute in sectorul business.
Un studiu derulat de un site de recrutari online a intocmit un top al facultatilor ravnite de companii anul acesta si cautate cu precadere in CV-urile aplicantilor. Clasamentul arata ca programatorii raman la fel de pretiosi, in detrimentul absolventilor de facultati precum Filosofia sau Psihologia.
Automatica si calculatoare Cibernetica Telecomunicatii Inginerie Mecanica si electronica Limbi straine Medicina Farmacie Constructii si Instalatii Transporturi
Admiterea la facultate in 2012
Admiterea la facultate in anul 2012 anunta o concurenta similara cu cea din 2011, cand domeniul business si cel administrativ a fost asaltat de candidati, insa nu la fel de mult ca la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine din capitala - sectia Limbi Moderna Aplicate - unde 70 de absolventi s-au luptat pentru a ocupa un loc.
Marea surpriza a fost interesul tinerilor pentru Facultatea de Medicina, unde in Bucuresti concurenta a fost de 4 candidati pe loc. Tehnica Dentara si Kinetoterapia a batut acest record cu 6 candidati pe loc, iar Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii a ales din 6,57 candidati pe loc.
Acelasi sondaj arata si preferintele concrete ale angajatorilor privind universitatile performante din tara. Primele 3 institutii de invatamant superior din Romania din fiecare domeniu bine cotat sunt:
Informatica
Universitatea din Bucuresti - 57%
Universitatea Babes-Bolyai din Cluj - 27%
Universitatea Politehnica din Bucuresti - 13%
Inginerie
Universitatea Politehnica din Bucuresti - 55,3%
Universitatea Tehnica din Cluj Napoca - 33,6%
Universitatea Petrol si Gaze din Ploiesti/Academia Tehnica din Bucuresti/Universitatea de Vest din Timisoara - 18,4%
Economie
Academia de Studii Economice din Bucuresti - 80%
Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca - 32,5%
Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi/Universitatea Romano-Americana din Bucuresti - 10%
Jurnalism/Limbi Straine
1. Universitatea din Bucuresti - 52,6%
2. Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi/Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca - 23,7%
3. Universitatea de Vest din Timisoara/Universitatea Lucian Blaga din Sibiu - 10,5%
Autor: Adelina Dobrin
Alte articole despre