Cat timp stam la job?
history_edu ele.ro calendar_month 16 Nov 2007, 13:33
Timpul de munca reprezinta un aspect esential in relatia contractuala dintre salariat si angajator, neglijat in cele mai multe cazuri.
In principiu, durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi sau de 40 de ore pe saptamana.
Repartizarea orelor de munca se poate face si inegal. Conditia este sa fie respectata durata normala a timpului de munca. Daca se stabileste o repartizare inegala, durata zilnica a timpului de munca nu poate depasi 10 ore.
Exista situatii in care specificul activitatii prestate de angajat nu permite incadrarea in durata normala a timpului zilnic de lucru. In asemenea circumstante, pot fi stabilite forme specifice de organizare a timpului de lucru, dupa caz, in tura, tura continua, turnus, program fractionat.
Orele suplimentare
Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal este considerata munca suplimentara. Orele de munca prestate, la solicitarea angajatorului, peste programul normal de lucru stabilit, sunt ore suplimentare.
Salariatii pot fi chemati sa presteze ore suplimentare numai cu consimtamantul lor.
Astfel, durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
Prin exceptie, durata timpului de munca va putea fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana. In aceasta situatie, media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de trei luni, nu trebuie sa depaseasca 48 de ore pe saptamana.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
tE iubEsc
- person
"iubeste ma asa cum sunt...nu ma lasa sa te uit...nu ma lasa sa iubesc p altcineva"