Cat valorez?

history_edu redactia ele.ro calendar_month 07 Aug 2009, 12:40
In anumite culturi, targuirea reprezinta o norma. Un cumparator sau un vanzator face o oferta si cealalta parte fie accepta, fie vine cu o contraoferta. Cei doi negociaza pana ajung la o intelegere sau renunta. Cand iti negociezi salariul cu un angajator, stii cum sa faci acest lucru? Ai vreo idee cu privire la cat valorezi? In general femeile obtin salarii mai mici deoarece nu se autoevalueaza corect.
Cum afli cat valorezi?
Ca sa fii o buna negociatoare trebuie sa stii cum arata o afacere buna, in cazul tau, un salariu optim. Inainte de a ajunge la un interviu de angajare, documenteaza-te cu privire la salariile din domeniul tau de activitate.
Reteaua de contacte este cheia prin care poti obtine informatie "proaspata". Orienteaza-te dupa alti profesionisti cu experienta si abilitati similare. Nu intreba direct, oamenii pot fi reticenti. Formuleaza astfel o intrebare legata de salariu: "Suma de... ti se pare buna pentru un astfel de job la o astfel de companie?" Poti primi raspunsuri de genul: "Mai sunt posturi libere?" sau "Este cam putin pentru un asemenea nivel de responsabilitate."
In plus, poti sa pui singura in balanta responsabilitatile, mediul de munca, orele de program, distanta pana la serviciu, posibilitatile de promovare si, nu in ultimul rand, marimea companiei cu necesitatile tale si experienta pe care o ai.
Cat de mult sa cer?
Multe companii au niveluri salariale in organizatia lor, iar fiecare este marcat pentru un anumit tip de job. Daca vei avea un nivel salarial realist pentru piata muncii si domeniul de activitate ai toate sansele sa negociezi pentru o pozitie mai puternica.
Reguli pentru negocierea salariului
• Nu te lacomi! Cauta un aranjament de tipul castig-castig cu angajatorul. Vei pune astfel bazele unei relatii bune si vei primi postul chiar cu unele beneficii in plus.
• Atunci cand angajatorul iti solicita sa ii indici nivelul salarial in cadrul anutului de angajare, spune ca este negociabil. Daca ti se cere completarea unei anumite sume, mergi pe varianta: "Se va discuta in timpul interviului."
• Niciodata nu initia discutiile despre salariu la un interviu de angajare. Asteapta ca recrutorul sa aduca subiectul in discutie, chiar daca acest lucru presupune inca un interviu.
• Evita comparatiile explicite in fata angajatorului legate de actualul tau salariu. Negociind punctele tari vei obtine o noua pozitie, nu fostul tau salariu.
• Intotdeauna presupune ca oferta este negociabila .
• Niciodata nu accepta o oferta imediat ce a fost emisa. Exprima-ti interesul, insa ai rabdare sa evaluezi. Negociaza o data cand vei contacta angajatorul ca sa ii spui ce decizie ai luat.
• Discuta beneficiile separat de salariu, vei avea mai mult de castigat asa.
Autor: Oana-Maria Banu, Redactor Specialist Resurse Umane
Sursa: www.myjob.ro
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





imi vine sa renunt....
- person
"alege`ti singur calea si nu te lasa jucat in picioare..."