Cate contracte de munca poti avea?

Cate contracte de munca poti avea?
  calendar_month        
Intrebarea de mai sus poate avea un raspuns la fel de simplu: cate joburi iti permite timpul si rezistenta personala.

Reglementarile juridice, mai precis Codul Muncii, ne spun urmatoarele: orice salariat are dreptul de a cumula mai multe functii, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.

Astfel, avem libertatea de a putea avea mai multe contracte de munca, insa cu conditia de a respecta normele de munca specifice fiecarui job.

Daca, de exemplu, un traducator sau un consultant ar avea exprimata, pentru un contract, norma de munca in 5 pagini pe zi, respectiv 5 solutii pe zi - care echivaleaza cu o norma a unui salariat comparabil in aceeasi unitate exprimata in 8 ore - , in masura in care isi realizeaza norma mai repede, dar in aceleasi conditii de calitate, va avea timpul necesar de a incheia alte contracte similare - cate poate. Interdictia referitoare la limita de ore suplimentare se refera la acelasi angajator.In termeni legislativi, norma de munca este reglemetata tot de Codul Muncii. Avand in vedere ca articolul 127 din acest cod dispune ca norma de munca se exprima, in functie de caracteristicile procesului de productie sau de alte activitati ce se normeaza, sub forma de norme de timp, norme de productie, norme de personal, sfera de atributii sau sub alte forme corespunzatoare specificului fiecarei activitati, reiese ca o persoana poate, cu respectarea acestor prevederi, sa cumuleze tot atatea contracte cate norme - intregi sau fractionate - poate indeplini.

Desigur, aceste norme se pot stabili, de regula, pentru munca la domiciliu, dar nu numai. Totul depinde de posibilitatea intelectuala si fizica ca o persoana sa presteze activitate.

Consideram util sa precizam si ca normarea muncii se aplica tuturor categoriilor de salariati. Normele de munca se elaboreaza de catre angajator, conform normativelor in vigoare sau, in cazul in care nu exista normative, normele de munca se elaboreaza de catre angajator cu acordul sindicatului ori, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
Recomandari