Cinci motive pentru care nu ai fost angajat

history_edu ele.ro calendar_month 15 Sep 2010, 11:11
Cu o rata a somajului din ce in ce mai mare in Romania, s-ar putea sa te aflii in situatia sa aplici, sa mergi la interviu si tot sa nu stii de ce nu ai obtinut slujba.
Poate te-ai gandit ca este floare la ureche; poate ai parasit biroul razand si glumind cu intervievatorul. Asadar, de ce a fost angajat altcineva si nu tu? Aceste cinci motive s-ar putea sa faca putina lumina in cazul tau.
1.Esti mult prea calificat
Nu este un cliseu - chiar poti sa fii mult prea calificat pentru un post. Asta se aplica intr-o economie saraca. Un candidat foarte bun va avea nevoie de un slariu mai mare si de un pachet de beneficii cel putin echivalent cu o contra oferta. Daca un alt candidat se potriveste postului si nu exceleaza in calitati, s-ar putea sa fie in interesul companiei angajarea acestuia pentru a salva bani.
2.Nu cunosti oamenii potriviti
Poate esti extraordinar pe hartie si te descurci de minune la interviu, dar daca un alt candidat este fiica instructorului de tenis al sefului, s-ar putea sa ai ghinion. Acest motiv nu este unul de neluat in considerare. Cel mai bine este sa te asiguri ca vei lasa o impresie buna, iar pe viitor, angajatorul isi va aminti de tine daca se iveste vreun post.
3.Te descurci la interviu, dar nu pe plan profesional
Sa ai o chimie buna cu intervievatorul este grozav. Totusi, daca vorbiti despre dragostea comuna legata de shoot-urile de tequila, s-ar putea sa-ti faci un nou prieten dar nu si o noua slujba. Intr-o alta situatie posibila, s-ar putea sa fii foarte placut la interviu, dar deloc potrivit pentru post. Chiar daca comportamentul prietenos si cald sunt doua esentiale, acestea nu iti vor garanta o slujba.
4.Prea multe conditii
Poate te potrivesti perfect pentru job, dar daca ai pretentii prea mari, s-ar putea sa fii refuzat. Daca nu te vezi in postul respectiv pe termen lung, sau daca programul ti se pare prea lung, etc, pierzi din start un interviu. Daca este posibil, nu incerca sa obtii astfel de beneficii, sau macar arata ca esti dispus sa faci compromisuri.
5.Un motiv imprevizibil
De cele mai multe ori, motivul pentru care ai fost sau nu angajat este unul pe care nu-l vei stii niciodata. Poti sa primesti un job din simplul fapt ca ai activitati comune cu intervievatorul sau pentru ca ai o calitate, pe care angajatorul ar vrea sa o invete de la tine. Poti pierde un job chiar la noroc. Daca un alt candidat a fost evaluat la fel ca tine, poate ai pierdut la aruncatul banului. Totul s-ar putea rezuma la un comentariu pe care nu ar fi trebuit sa-l faci, sau la un motiv mai normal, faptul ca ai raspuns la telefonul mobil in timpul interviului.
Oricare ar fi motivul, fa tot ce-ti sta in putinta sa inveti ceva din orice experienta, pentru a avea mai multe sanse la interviul viitor. Nu-ti fie teama sa intrebi sincer de ce nu ai fost potrivit pentru postul respectiv. Daca esti politicos si intrebi ce ai nevoie sa schimbi, multi dintre angajatori iti vor arata motivele reale. Pana la urma, daca ai reusit sa ajungi la faza interviului o data, o sa o faci din nou, poate mult mai pregatit.
Alte articole despre