Cum iti construiesti o cariera pe timp de criza

Cum iti construiesti o cariera pe timp de criza
  calendar_month        
Usurinta cu care gasesti un job bun este direct influentata de economie. Daca mediul economic este puternic, companiile sunt capabile sa se extinda considerabil si, prin urmare, au nevoie de mai mult personal. Vor recruta agresiv si promovarea ta pentru un job este relativ usoara.

Pe de alta parte, o economie care nu merge nu va fi, logic, propice pentru aparitia de noi joburi si va genera inchideri de companii. Tocmai de aceea, multi dintre cei care isi cauta un loc de munca sunt din ce in ce mai activi, din moment ce a crescut concurenta. Desi in prezent situatia pare sumbra, potrivit statisticilor Myjob, numarul de joburi a ramas constant fata de perioada similara a anului trecut - au scazut in anumite domenii (Banci/Finante, Resurse Umane), dar au crescut ofertele in Vanzari, Serviciu Clienti sau Marketing.

Ca tanara absolventa si cu putina experienta, poti crede ca este dificil de gasit un loc de munca in actualele conditii de concurenta. Totusi, exista cateva solutii simple care iti ofera cheia unei cariere optime, chiar si in vremuri grele.

Nu intra in panica!

Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa nu te alarmezi si sa fii cat mai calma. Vei avea avantajul ratiunii si vei judeca la rece eventualele oferte sau situatii pe care le poti transforma in oportunitati. Daca intri in panica, risti sa iei decizii proaste de cariera.

Daca vrei sa iti incepi o cariera adevarata, indiferent de conditiile economice, este de preferat sa nu accepti orice job, mai ales daca nu este in acord cu preferintele tale.Vei fi frustrata si vei pleca repede de acolo.

Gaseste locul de munca potrivit



Desi multe industrii anunta scaderi si disponibilizari, exista sectoare de activitate in care inca se recruteaza. Spre exemplu, pe www.myjob.ro, cele mai multe locuri de munca sunt in Serviciu Clienti si Vanzari, dar au crescut ofertele si pentru Marketing, IT si Asigurari. Trebuie doar sa stii sa te orientezi si sa cauti ce este mai bun pentru tine.

Locuri de munca exista in continuare in majoritatea domeniilor, iar in functie de felul in care te promovezi in CV si in scrisoarea de intentie poti obtine un interviu si, implicit, un job.

Chiar daca ideea de cariera pe care ti-ai trasat-o in anii trecuti nu se mai potriveste realitatii prezente, identifica aptitudinile transferabile pe care le poti utiliza pentru a te reorienta. Companiile au in continuare nevoie de specialisti, asa ca documenteaza-te si gaseste jobul pentru tine.

Educatie vs Aptitudini

Ca absolventa, ai multe lucruri de care poti fi mandra. Nu doar o educatie potrivita pentru a excela intr-o anumita cariera, dar si aptitudini si noi competente dezvoltate in timpul studiilor, adaptate noilor tehnologii si inovatii din domeniul tau de interes.

Pe langa diploma propriu-zisa, ia in considerare si aceste aptitudini. Spre exemplu, poti sa nu ai o diploma in administrarea afacerilor, insa daca ai abilitati de vanzare si negociere poti inca sa iti gasesti un job in domeniu si sa incepi o cariera. Succes!

Autor: Oana Voinea, Redactor Specialist Resurse Umane

Sursa: www.myjob.ro

Recomandari