Cum sa scrii un CV de calitate
history_edu ele.ro calendar_month 09 Dec 2011, 16:10
Cautarea unui job poate fi extrem de obositoare - depunerea de CV-uri, interviurile sau testele la care este supusa iti consuma cu siguranta multa energie si, mai mult decat atat, reprezinta un stres destul de mare. Totusi, pentru a fi angajata trebuie sa fii chemata la interviuri, iar pentru a fi chemata la interviuri, trebuie sa depui un CV impecabil .
Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand vrei ca CV-ul tau sa fie de calitate si sa atraga atentia angajatorului.
CV-ul tau este o reclama
Desi nu suna prea placut, CV-ul tau este singura modalitate prin care iti poti face publicitate si cu ajutorul caruia te poti "vinde". Un CV bun, scris cu adevarat bine, care sa scoata in evidenta punctele tale forte, este singura modalitate prin care il poti convinge pe angajator sa te cheme la intervii, sa te testeze si sa te angajeze.
Desigur, acest lucru nu inseamna ca CV-ul trebuie sa fie o pagina in care tu iti scoti in evidenta calitatile si te lauzi, ci una de prezentare a insusirilor si realizarilor profesionale.
Studiaza alte CV-uri
Dupa ce ai completat informatiile personale, studiile si realizatile profesionale, este foarte posibil sa ai nevoie de putina inspiratie pentru a completa campurile pentru enumerarea si descrierea abilitatilor. Nu trebuie sa copiezi ce gasesti in alte CV-uri, ci doar sa vezi daca sunt abilitati pe care le detii, dar ai uitat sa le mentionezi.
Opteaza pentru CV-ul european
Majoritatea angajatorilor isi doresc sa primeasca CV-uri completate pe modelul european. Acestea sunt multa mai usor de parcurs, ofera toate informatiile necesare, iar aceste informatii urmeaza o structura foarte clara si concisa.
Evita sa folosesti altfel de tipuri de CV-uri, mai ales in cazul in care aplici pentru un job de la o companie mare, cu pretentii. Altfel, risti ca angajatorul sa nu nu se deranjeze sa arunce o privire pe CV, ci sa treaca la urmatorul.
Evidentiaza lucrurile importante
In cazul in care ai o diploma care te ajuta foarte mult in jobul pentru care aplici sau o calitate care l-ar face pe angajator sa te cheme la interviu, o poti scoate in evidenta daca bolduiesti textul respectiv. Desigur, evita sa bolduiesti mai mult de 3 propozitii in CV pentru ca vei face textul dificil si chiar obositor de parcurs. In principiu este bine sa te focusezi pe un singur lucru.
Verifica greselile de ortografie
Din cauza tastaturii este foarte posibil sa comiti mici greseli de scrierea (sa inversezi doua litere, sa uiti o virgula, sa pui o cratima acolo unde nu trebuie etc). O ultima revizuire a celor scrise, inainte de a expedia CV-ul, te va scuti de impresia neplacuta pe care si-ar putea-o face angajatorul: neatent, grabit etc.
Acorda atentie CV-ului printat
Daca urmeaza sa inmanezi cuiva un CV printat, este bine ca acesta sa arate impecabil, fara pete (nu conteaza cat de mici sunt), fara colturi indoite sau alte semne care dovedesc nepasare, lipsa de atentie sau dezorganizare.
Nu uita ca CV-ul tau te oglindeste si te reprezinta in totalitate, asa ca ai grija ca el sa tinda spre perfectiune.
Autor: Ana-Maria Dragota
Alte articole despre