De pe bancile facultatii la locul de munca

De pe bancile facultatii la locul de munca
  calendar_month        
"Lumea reala este este o mare schimbare, este mai mult decat ai putea vreodata sa-ti imaginezi atunci cand stai in sala da curs si te gandesti la lumea de afara" spunea un absolvent.
Pentru cei mai multi dintre cei care absolv studiile superioare, timpul dintre absolvire si noul job este de cele mai multe ori stresant si haotic. Incerci pe cat de mult posibil sa iti inchei studiile fara prea mare bataie de cap si in acelasi timp treci prin cererile angajatorilor, prin interviuri, cu alte cuvinte te confrunti cu realitatea mai devreme de terminarea scolii.
Discutand cu studentii din anii terminali sau cu cei care au absolvit am descoperit ca exista cateva probleme pe care ai le-au confruntat atunci cand au facut trecerea aceasta de la mediul studentiei la unul laboral. Intelegand aceste probleme si fiind pregatit pentru a le face fata ar trebui sa te ajute sa treci mult mai usor peste aceasta etapa din viata ta.

Esti pregatit? Iata cateva probleme critice pe care le vei intalni in viitor:

Timpul.

Cei mai multi studenti stiu sa isi planifice timpul in asa fel incat sa aiba dupa-amiezile libere sau diminetile, sa isi faca tabieturile, sa isi faca timp sa iasa cu prietenul x sau cu prietena y, nu? Atunci cand vei fi angajat, tot acest program nu va mai fi stabilit in functie de dorintele tale, si va trebui sa mergi in fiecare zi acolo, sa stai cateva ore, va trebui sa te trezesti devreme si sa te intorci seara. Oare cati dintre noi nu s-au dus la cursul de la 8 dimineata pentru ca nu s-au putut trezi sau pentru ca nu au avut chef? Atunci cand ai un job lucrurile nu mai stau asa.

O alta problema legata de timp sunt vacantele. Oare cui nu ii plac vacantele acelea lungi de vara si de iarna, sau cele de sarbatori? Da, vacantele acelea in care nu mai faci absolut nimic, in care nu te mai streseaza nimeni, in care totul este perfect. Incearca sa profiti cat mai ai timp pentru ca atunci cand vei fi angajat, vacanta ta va dura maxim o luna, si aceasta impartita in timpul anului. Cel mai probabil va fi atunci cand vei fi proaspat angajat ca nici acest ragaz sa nu iti fie acordat, pentru ca nu ai vechime. Deci... optiunile de vacanta iti vor fi drastic limitate.
O alta problema este managementul timpului. Desi acum la facultate ti se pare dificil sa iti imparti timpul intre proiecte, teste, examene, predari de proiecte, etc., la job lucrurile se complica. Totul va depinde in exclusivitate de felul in care iti vei pretui timpul. La facultate nimeni nu te va invata ca vei munci si 40 de ore pe saptamana, sau chiar mai mult, nimeni nu te va invata ca ai nevoie sa dormi sau sa ai viata personala. Vei invata singur. Poate vei ajunge sa iti stabilesti intalnirile si cu cateva saptamani inainte; ce zici, cum suna asta?
Si cu toate acestea, exista studenti care lucreaza atat de mult pe timpul facultatii incat atunci cand ajung la job au impresia ca au o multime de timp liber. Multi au afirmat ca simplul lucru la serviciu fara teme, proiecte, examene si de invatat, este mult mai usor si liber decat facultatea.

Profesionalismul la locul de munca.Toata lumea stie ca atunci cand esti student iti permiti sa schimbi mai multe lucruri, sa fii putin mai iresponsabil, sa nu iti termini treaba la timp pentru ca nimic ireparabil nu se va intampla. Cel mult, toate acestea se vor reflecta in nota ta finala, care poate fi mica. Dar atunci cand muncesti nu iti poti permite astfel de iresponsabilitati. De ce? Pentru ca ele te pot costa slujba.
Tot de profesionalism tine si modul in care te descurci pe cont propriu. Sunt lucruri pe care un proaspat absolvent nu va avea cum sa le cunoasca, insa este bine sa le invete pe cont propriu si sa acumuleze experienta, si sa nu astepte mereu ajutorul celorlalti. Ceea ce va trebui sa faci va fi sa acumulezi in permanenta cunostinta si sa inveti din propriile greseli. Acestea sunt ingredientele care iti vor da unicitatea si caracterul personal.
Pentru a avea succes va fi nevoie sa fi un membru al echipei pe care ceilalti se pot baza in permanenta. Deadlineurile sunt critice, mult mai importante decat in facultate. Daca in facultate reuseai sa iti amani un proiect prin bunavointa profesorului, la job vei descoperi ca a rata un deadline este inacceptabil.Job sau chemare profesionala.

Te va ajuta sa ai o perspectiva sigura asupra ceea ce iti doresti sa faci in viata, sa stii ce job sau ce cariera ai vrea sa ai, insa nu te alarma atunci cand primul job pe care il vei avea nu ti se va potrivi sau vei considera ca nu este ceea ce tu cauti. Asa se intampla de cele mai multe ori in primul an dupa ce ai absolvit, este posibil sa treci prin mai multe locuri de munca pana cand il vei gasi pe cel "perfect". De cele mai multe ori e nevoie sa cunosti mai mult decat te-au invatat in facultate, si aici nu ne referim la experienta de lucru, ci la propria ta personalitate. Trebuie sa te cunosti foarte bine ca sa stii ce vrei sa faci. Plus ca, multi oameni isi descopera adevarata vocatie tarziu, asa ca nu te alarma.

Facultatea nu te-a invatat "de toate". Se pare ca aceasta este problema pe care au intampinat-o cei mai multi dintre absolventi. Au existat momente in care au realizat ca facultatea nu i-a invatat tot ce trebuia, si au trecut prin situatii grele. Care au fost acestea?

Dificultatea de a comunica cu toate tipurile de personalitati si de oameni
Independenta fata de familie
Echilibrul dintre viata de familie si job
Munca in echipa si importanta ei etc.

Nu mai fi asa plin de tine. Chiar daca ai o diploma pentru care ti-ai tocit camasile in cot pe bancile facultatii sau pentru care ai schimbat cateva fire de par negru cu alb, nu iti da dreptul la o slujba. Important este si ceea ce stii tu sa faci, si ceea ce compania vrea de la tine. Fii pregatit sa negociezi, sa primesti oferte de job, de salarii si nu exagera cu cererile.

Esti pregatit sa schimbi viata de facultate pe cea de angajat?

Mult succes!

Recomandari

Newsletter Ele.ro

////////////////////////////
  • person

    "a￯n incona￯tient, nimic nu ia sfa￯ra￯it, nimic nu trece, nimic nu se uita￯."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right
Rochie Adela Caramel
Shop Ele.rochevron_right