Diplomele de studiu iti sporesc sansele de reusita

Diplomele de studiu iti sporesc sansele de reusita
  calendar_month        
Diplomele de studii sunt la mare cautare, iar masterul este un must have pentru a putea spera la un job bine platit atat in tara, cat si in strainatate.

Aceasta este parerea tinerilor care au participat la un sondaj comandat de compania Continental in randul studentilor, prezentat luni de catre furnizorul international de automobile.

Cei 974 de studenti care au luat parte la acest sondaj au raspuns la intrebari referitoare la pozitia lor fata de globalizare, calitatea invatamantului superior si a sanselor de realizare profesionala dupa absolvirea studiilor universitare.

Studentii romani vad perspectivele lor de viitor in termini mai putin optimisti ca acum doi ani, cand s-a facut primul studiu de acest gen: daca in 2005, trei sfert dintre studenti estimau sansele profesionale ca fiind optimiste, cele 54,8 procente reprezinta acum numai jumatate. Numarul absolventilor mai degraba pesimisti ramane aproape neschimbat, la un nivel scazut.

Rezultatele nu sunt neaparat ingrijoratoare. Probabil oamenii si-au dat seama cat de greu este sa faci cariera. Poate ca procentul de 73,5% era usor euforic, a declarat directorul ContiTech, Heinz-Gerhard Wente, care este si responsabil de relatiile de munca in cadrul Continental.

In centrul atentiei s-a aflat, ca si in cazul sondajului similar efectuat printre absolventii din Germania, globalizarea. Studiul arata ca studentii romani, ca si cei din Germania, privesc critic globalizarea. 45 de procente (fata de 51,3 in Germania) sunt declaratii negative. In comparatie cu numarul total al declaratiilor, estimarea este mai negativa decat in Germania, deoarece absolventii dau mai putine declaratii legate de globalizare ca nemtii. Declaratiile neutre legate de tema economica reprezinta numai 40 procente in Romania, fata de cele 70 de procente din Germania.

Pentru noi a fost surprinzator, ca aproximativ 11% din studentii din Romania, tara clasica cu costuri reduse, se tem de delegarea in tari cu salarii reduse, ca si in Germania, care este tara cu costuri mari. , spunea Wente.

Strainatatea nu mai reprezinta o atractie atat de mare pentru tinerii romani. Conform rezultatelor studiului, in cazul unor oferte concomitente in strainatate si in Romania. 55,5 la suta din cei intrebati ar alege locul de munca din strainatate. Numarul declaratiilor similare a scazut cu 12 procente fata de 2005. Acest lucru nu a rezultat insa faptul ca cei intrebati ar ramane in Romania, ci a crescut in mod considerabil numarul celor nehotarati. In continuare neschimbat se refuza munca in tarile mai putin atractive ca Rusia sau Ucraina, China sau America de Sud.

Intrebati in ce masura raspunde facultatea nevoilor studentilor de a se pregati pentru o cariera internationala, 47,7% din cei intervievati au spus ca actuala curricula raspunde doar partial acestor nevoi.

Tot legat de sistemul de invatamant superior, studiul a relevant faptul ca numai 2,6 la suta dintre studentii romani au facut stagii de practica in afara tarii, si peste 73 la suta dintre studenti nu cunosc procedurile folosite la depunerea dosarului pentru un asemenea stagiu de practica.

Nici cursurile predate de profesori straini nu sunt foarte comune in universitatile romanesti, doar 35,7 % dintre tinerii care au participat la sondaj spunand ca au beneficiat de astfel de cursuri in timpul facultatii.

Printre problemele evidentiate de acest studiu trebuie amintita slaba cooperare dintre sistemul de invatamant si agentii economici, adica angajatorii. O mai buna comunicare intre cele doua parti ar putea duce la adaptarea curiculei la nevoile pietei si chiar a cifrelor de scolarizare la cerinta de pe piata fortei de munca.



Atat educatia, cat si piata muncii sunt privite de absolventii romani, in sondajul din 2007, ca fiind intim legate, ei dovedind astfel un progres in intelegerea contextului complex pe care il aduce globalizarea. Maturizarea perceptiei lor se exprima prin judecati mai nuantate, opinii mai critice, corelatii ale indicatorilor competentei profesionale mai adecvate socialului, dar si prin ezitari sau neincredere. Acest lucru inseamna ca, fata de sondajul din 2005, entuziasmul lor este mai retinut, el fiind determinat de o perceptie mai profunda a realitatii si o orientare fata de viitor, este de parere Aurora Liiceanu, doctor in psihologie.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 974 de studenti romani (496 studente si 478 studenti) si a fost realizat de Institutul Infratest, in luna iunie a anului curent. Intrebarile din studiu s-au referit la pozitia studentilot fata de globalizare, calitatea invatamantului universitar si a sanselor de realizare profesionala dupa absolvirea studiilor universitare.

In Rominia, Continental are 3,750 angajati dintre care aproximativ 550 sunt ingineri. Pana la sfarsitul anului 2007, Continental va mai avea alti 500 de angajati in tara, iar pentru 2008 sunt prevazute alte 1.000 de angajari.

Recomandari