Discriminare la angajare - experiment social filmat cu camera ascunsa

Discriminare la angajare - experiment social filmat cu camera ascunsa
  calendar_month        
ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei continua campania antidiscriminare Profesionisti romi in domeniul medical cu un experiment social filmat cu camera ascunsa.

In cadrul experimentului, cei interesati de un job in domeniul publicitatii au participat la interviurile organizate de agentia de publicitate Propaganda.

In cadrul acestor interviuri, participantii au fost evaluati prin prisma unor presupuse defecte pe care nu le puteau controla: localitatea de origine, zodia, inaltimea etc.

Experimentul si-a propus sa creeze situatii de discriminare la care sa fie expuse acele persoane care nu se intalnesc frecvent cu asemenea situatii.

Candidatii prezenti la targul de job-uri au experimentat dezamagirea tinerilor romi care, nu de putine ori, atunci cand sustin interviuri pentru angajare, sunt judecati din prisma etniei.

Andreea Butnaru, Propaganda:
"Propaganda si ActiveWatch au gandit un targ de job-uri in cadrul agentiei de publicitate. Ideea a fost simpla: am vrut ca persoanele apartinand etniei majoritare, cu aspiratii legitime, majoritatea studenti, sa simta pe pielea lor ce inseamna discriminarea; sa simta nemijlocit ceea ce simt, de cele mai multe ori, romii in situatii firesti de viata sau atunci cand incearca sa-si gaseasca un loc de munca.

Ne-am propus ca cei care vin la interviu sa inteleaga ce inseamna sa ai un set de argumente care te recomanda pentru un job iar cel din fata ta nu tine cont de ele, ba mai mult, te judeca dupa aparente, dupa criterii ce tin de zona absurdului, fara legatura cu abilitatile tale sau cerintele postului cum ar fi: culoarea pielii sau a ochilor, sexul, zona de provenienta (rural / urban), zodia, inaltimea etc."

Cum s-a desfasurat experimentul?
Propaganda a postat anunturi de angajare si, in doar o saptamana, agentia a primit aproximativ 70 de CV-uri. Dintre acestea au fost selectate 27 de persoane care au fost chemate la interviuri.

Interviurile s-au desfasurat intr-un cadru obisnuit in asemenea situatii: participantii erau invitati sa se prezinte, interviul decurgea firesc, apoi, la un moment dat, participantii erau pusi intr-o situatie neobisnuita, absurda, prin care erau discriminati.

Pusi in dificultate, lovindu-se de un sistem de gandire bazat pe prejudecati, participantii au avut reactii dintre cele mai diferite. Plaja de emotii resimtite de candidati in fata discriminarii a cuprins reactii de furie, indignare, de consternare, de revolta sau de acceptare, de priviri golite de orice continut, de ochi cuprinsi de lacrimi.

La finalul interviului, cand participantilor le-a fost desconspirat experimentul, reactia acestora a fost, in primul rand, de usurare, in unele cazuri insotita de lacrimi, ce vorbeau de la sine despre o puternica incarcatura emotionala resimtita in timpul interviului.

Care este concluzia dupa acest experiment?
Discriminarea, judecarea dupa un set de idei preconcepute, afecteaza din temelii structura unui individ, indiferent din ce patura sociala provine, indiferent de aspiratiile sale sau educatie.

Discriminarea produce frustrare, consternare, lacrimi, durere, dar exista situatii in care cel discriminat isi accepta conditia, crezand ca nu ii este permis sa se revolte.

Iata mai jos materialul video filmat cu camera ascunsa:

Experimentul face parte din Campania antidiscriminare "Profesionisti romi in domeniul medical" care abordeaza discriminarea din prisma efectelor pe care aceasta le are - promovarea zilnica a unor stereotipuri are efecte pe termen lung asupra romilor si poate duce la blocaje in dezvoltarea personala si profesionala a acestora.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Marketing pe Internet
  • person

    "...impreuna putem realiza lucruri marete..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right