Esti angajat? Verifica ce nu stii despre piata muncii!

Esti angajat? Verifica ce nu stii despre piata muncii!
  calendar_month   update 17 Mar 2023, ora: 16:55      
Piața muncii este dinamică ca niciodată înainte. Se schimbă odată cu noile generații care își încep cariera profesională. Și acum, celebrele Z-uri sau Millenialsi intră pe piața muncii. Născuți între anii 1980 și 2000, aceștia au o abordare cu totul diferită față de responsabilitățile lor de serviciu, ceea ce afectează toți angajații, inclusiv alte generații. Aflați ce se întâmplă nou pe piața muncii!

Luni absolutul minim

Acesta este un trend care pătrunde în Europa din Statele Unite ale Americii datorită creatorilor de Tik Tok. Sub numele original în engleză de bare minimum Monday, se ascunde dorința de a face față așa-numitei traume a zilei de luni. Mulți tineri se simt atât de stresați de următoarea săptămână de muncă, încât încep să intre în panică chiar și în ziua de duminică, ceea ce îi împiedică să adoarmă. Nicio divertismentului sau tehnică de relaxare nu îi poate calma - în schimb, simt doar teamă.

Presiunea de a fi productiv, mai ales în corporațiile uriașe, este atât de mare încât oamenii se simt stresați. Încercarea de a reduce acest stres este reprezentată de conceptul de Poniedziałkowe absolutne minimum. Metoda constă în a executa doar proiectele care trebuie realizate în prima zi a săptămânii. Angajatul nu își asumă astfel sarcini suplimentare și nu trebuie să rămână peste program.

Această abordare ar trebui să reducă stresul înainte de o nouă săptămână de lucru. Planificăm cu atenție câte sarcini vom avea și știm că sunt realizabile. Acest lucru face, de asemenea, trecerea de la weekend la zilele de lucru mai ușoară și mai lină. Autoarea trendului, Marisa Jo Mayes, observă că datorită bare minimum Monday, este mai precisă în îndeplinirea sarcinilor, mai productivă și... mai liniștită.

Vor pleca de la locul de muncă pe cai tacite, cunoscut sub numele de "quiet quitting"

Tinerii schimbă piața muncii prin abordarea lor. Angajații din Generația Z consideră că depășirea limitelor, lucratul peste program și "depășirea propriilor granițe" (mai ales la locul de muncă) nu sunt pentru ei. Nu doresc să participe la competiții sau să urce treptele carierei. De asemenea, sunt departe de cultul în care cuvântul "companie" este declinat în diferite cazuri. Epoca de aur a angajatorilor pare să fi trecut.

Angajamentul angajaților față de sarcinile lor scade - acesta este chiar "quiet quitting", adică o plecare liniștită. Numele poate fi înșelător. Este vorba despre o distanțare atât de profundă față de munca efectuată, încât, deși angajatul se află fizic în ea, mental este legat de ea foarte slab. Astfel, întregi echipe fac doar ceea ce trebuie. Au nevoie de un mediu de lucru prietenos pentru a se implica mai mult: pauze clare, concedii și încurajarea realizării echilibrului între viața personală și cea profesională.

De unde vine această tendință? Angajații vorbesc acum deschis despre ceea ce întâlnesc la locul de muncă: cum funcționează echipele lor, ce spun managerii și ce uită șefii. Le place să împărtășească aceste lucruri, în special în mediile sociale, dar nu numai. Pe piață se dezvoltă o nouă formă de a fi amabil și loial față de colegii din breaslă. Mulți angajați decid să descrie concret și cu precizie situația din companie, astfel încât recruitorii să știe la ce să se aștepte.

Vor verifica compania înainte să intru în ea...

Pe platforme precum workornot.ro, angajații își informează unii pe alții cu privire la cum decurge munca într-un anumit loc. Este un fenomen foarte interesant. Aici vedem o schimbare de la gândirea că "angajatorul este cel mai important" la "oamenii precum mine au importanță".

Platforma Work or not este populară, deoarece permite postări anonime, iar motorul de căutare al companiei este ușor de utilizat. În comentarii, puteți include cele mai importante informații despre companie și munca sa, iar media este calculată din evaluările numerice. Dintr-o privire, puteți vedea dacă angajatorul se descurcă la 100% sau poate doar la 60%.

Angajații doresc să-și ajute unii pe alții în acest fel. Această formă de bunătate le permite, în situații extreme, să se protejeze de o companie care nu plătește. În mod obișnuit, aceasta oferă posibilitatea de a alege un mediu de lucru care să se potrivească cu adevărat - cu ritmul nostru de îndeplinire a sarcinilor, modul de organizare sau temperamentul managerului.

Recomandari