Facultate sau job?

history_edu ele.ro calendar_month 06 Apr 2008, 17:15
Studiile superioare sunt foarte importante in societatea in care traim. Pe langa faptul ca ele reprezinta un plus in CV-ul personal si fara ele nu ai sanse mari de a fi angajat, sunt si foarte accesibile spre deosebire de acum cateva decenii.
Dar ce te faci atunci cand termini facultatea si nu esti angajat pentru ca nu ai experienta?
Acest lucru se intampla, din pacate, din ce in ce mai des. In toate ofertele de job se cere experienta. Nu mai este de ajuns sa ai o diploma, nu mai este de ajuns sa termini cu o medie mare, pentru ca in fapt, ele nu releva ceea ce stii cu adevarat. Degeaba te-ai dus la cursuri intensive de operare pe calculator daca tu nici nu stii cum sa deschizi un document. Degeaba ai note mari daca nu stii sa aplici ceea ce ai invatat. La un interviu nu te va intreba nimeni cum a decurs examenul de an sau cum ai reusit sa scapi dintre atatia picati. CV-ul este un document cerut pentru ca intervievatorul sa analizeze daca esti sau nu potrivit pentru jobul pe care el il ofera, insa de cele mai multe ori nu acesta te va ajuta sa obtii jobul respectiv. Asa gandim cu totii, nu? Nu te opri aici. Iata ce am investigat noi:
S-a observat in ultima vreme ca angajatorii bucuresteni sunt cei ce doresc ca oamenii pe care vor sa ii angajeze sa aiba experienta si pun din ce in ce mai putin pret pe studii. Insa situatia nu e general valabila. In strainatate nu sunt multi cei care urmeaza cursurile universitare din cauza selectiei riguroase care se face si a taxelor mari de scolarizare. De aceea, pentru ei studiile sunt foarte importante, bursele acordate sunt sufieciente pentru ca studentul sa nu munceasca, si in plus, ei au multe stagii de practica unde isi dezvolta aptitudini practice. Oare acest sistem se va implementa si la noi? Vor beneficia si studentii nostrii de o calitate mai buna a invatamantului? Daca da, atunci toata piata job-urilor va suferi modificari serioase.
Studentii traverseaza perioade dificile mai ales atunci cand vine vorba de alegerea unui job, sau a unei specializari. De aceea, ei incerca sa isi descopere vocatia abordand diverse job-uri sau participand la workshopuri, targuri de cariere, voluntariate, etc. Important e sa iti dai seama ce anume vrei sa faci si sa te axezi in directia respectiva. Cum? Prin programe de training, programe de internship si prin stagii de practica. Nu numai ca ele iti vor imbunatati cunostintele dobandite la cursuri, dar iti vor dezvolta abilitati practice.
Dar daca nu ai participat la niciuna din activitatile de mai sus, si te-ai axat numai pe studiu, nu intra in panica. Solutii sunt! Nu vei fi nici prima si nici ultima persoana din lume angajata fara experienta. Foloseste-te de un mic truc: trece activitatile si diplomele obtinute la inceputul CV-ului, si la sfarsit experienta. Nu il plictisi cu lucruri inutile, scrie trece tot ceea ce crezi tu ca poate fi de folos in domeniul in care te angajezi.
Urmeaza interviul. Aici obtii slujba, nu prin CV. La interviu cel mai bine e sa scoti in evidenta faptul ca vrei sa inveti in cazul in care nu ai experienta. Trebuie ca intervievatorul tau sa vada in ochii tai dorinta, ambitia si perserverenta. In plus, cu atatea diplome nu cred ca ti-ar fi greu sa inveti ceva ce nu stii si sa ai rezultate bune. Ai incredere in tine si in ceea ce stii. Prima oara e mai greu, apoi capeti experienta si totul va fi mult mai usor. Exact ca si in relatii, atunci cand esti angajat undeva, apar oferte si din alte locuri!
Banii sunt o problema. Studentii care isi aleg un job in timpul facultatii fac acest lucru si pentru experienta dar si pentru ca vor sa aiba banii lor, sau pur si simplu vor sa aiba bani sa se intretina. Dar job-ul le poate face sarcina de a invata si mai dificila ca inainte. Dupa parerea unora, cei care muncesc stiu sa isi organizeze mai bine timpul, astfel incat reusesc sa obtina rezultate bune si la serviciu dar si la facultate.
Pentru altii insa, nu aceasta este realitatea. Ei isi consuma energia la serviciu si nu isi mai gasesc timp si pentru studii. Ia aminte si munceste in timpul facultatii numai daca tu crezi ca poti sa le faci fata amandorura. Nu te multumi cu rezultatele din prezent fara sa ai planuri de viitor. Iar facultatea este planul tau de viitor.
Ai vazut, deci, care sunt tendintele. Job sau nu in timpul facultatii, solutii exista. Trebuie numai sa vrei! Succes in cariera!
Abia ai inceput facultatea? Iata cateva Informatii utile.
Alte articole despre