Fusta vs. Pantalon la un interviu de job

Fusta vs. Pantalon la un interviu de job
  calendar_month        
Atunci cand te duci la un interviu pentru un nou job este important felul in care esti imbracat? Ar trebui oare ca acel costum pe care il porti sa iti reprezinte sexul? Care sunt sansele ca un angajator sa prefere o femeie imbracata intr-un costum cu fusta decat pe cea imbracata in costum cu pantalon?

Iata cateva intrebari si probleme pe care cu siguranta ca le-am intampinat la un moment dat. Care este sfatul nostru in aceasta situatie? Citeste in continuare si vei afla.

La un moment dat, in timpul unui curs de la facultate, profesoara noastra a abordat un subiect care ne priveste pe noi in speta, studentele. Era vorba de cum sa ne imbracam la un interviu de job, ce ar trebui sau nu, iar duelul avea loc intre costumul cu fusta sau cel cu pantalon. Spre surprinderea noastra am aflat ca este de preferat sa purtam un costum cu fusta. De ce? Pentru ca suntem femei si femeile poarta fuste. Trebuie ca prin ceea ce ne imbracam sa reprezentam ceea ce suntem: femei sau barbati.

Reactiile au fost pe masura. Majoritatea nu s-ar fi asteptat la asa ceva, nimeni nu ar fi considerat acest aspect relevant in comparatie cu restul lucrurilor pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand te duci la un interviu de job. Unele dintre colegele mele au afirmat chiar ca ele nu cred ca vor dori sa lucreze pentru o companie care nu le-ar angaja doar pentru ca prefera fusta in locul pantalonilor. Intr-un fel au avut dreptate pentru ca pana la urma este bine ca angajatorul sa se potriveasca stilului tau, dar daca ceea ce tu cauti este sa te angajezi, atunci acorda mai multa atentie asupra acestui aspect: fusta sau pantalon.



La randul ei, profesoara nu ne-a putut condamna reactiile, dar nu a fost de acord cu ele. Tot ceea ce ea a incercat sa faca pentru noi a fost sa ne pregateasca pentru realitate: angajatorul te poate percepe ca pe o persoana mai putin profesionista si iti pot refuza sansa de a-ti oferi jobul daca in locul unui costum cu fusta porti unul cu pantalon. Si nu numai, ca angajatorii pot avea standarde foarte inalte legate de imbracaminte atunci cand jobul este in domeniul legislativ, bancar sau al investitiilor.

Femeile ar trebui sa isi faca propriile reguli legat de vestimentatie, dar la fel ca toate regulile care asigura calea succesului, ar trebui ca acestea sa fie in conformitate cu riscurile si realitatile prezente in societate. Astfel ca noi am alcatuit o lista cu argumente pro si contra purtatului unui costum cu pantalon la un interviu de job.



Pro:
• Daca acest costum este in conformitate cu ceea ce se poarta la munca, atunci se va potrivi si la un interviu de job.

• Ideea ca un costum cu pantalon nu este profesionist este demodata. Reprezinta totusi o forma de putere masculina care cauta sa tina femeile in locul lor.

• Majoritatea angajatilor sustin ca acest aspect nu conteaza atata timp cat costumul arata profesionist.

• Chiar si cei care recruteaza poarta pantalon.

• Daca nu esti sigura pe cum arati sau nu te simti confortabil purtand un costum cu fusta, probabil ca nu te vei simti bine la interviu. La un interviu trebuie sa fii sigura pe tine si sa arati acest lucru. Unele femei considera ca arata mai bine in pantalon decat in fusta.

• Costumul cu pantalon poate fi avantajos in zonele cu climat mai rece.

• Unii profesionisti considera ca pantalonul are un aspect mai profesional decat fustele pentru ca fac ca femeile sa arate mai puternice si egale barbatului.



Impotriva:
• Este mai bine sa fii mai imbracata decat dezbracata. Acolo unde vei gresi purtand pantalon va fi imposibil sa gresesti alegand costumul cu fusta.

• Nu este pantalonul cel care determina profesionalismul.

• Majoritatea expertilor considera ca pantalonul este potrivit pentru al doilea sau al treilea interviu, dar fusta este mai potrivita pentru primul.

• Angajatorii vor sa angajeze oameni care sa se potriveasca profilului companiei lor. Daca te prezinti in pantalon la un interviu intr-o companie in care toate femeile poarta fusta, vei fi perceputa ca nepotrivita.

Recomandari