Imbraca hainele succesului

Imbraca hainele succesului
  calendar_month        
Haina il face pe om. Adevarat sau fals? Cat se poate de adevarat. Vechiul proverb, care se referea in secolul al XVIII-lea la rangul pe care hainele il reprezentau (boieri, nobili sau tarani), si-a pierdut in timp insemnatatea originala, a revenit acum in actualitate, si nu ca fiind ceva superficial, ci ajutator.

De ce haina il face pe om? Pentru ca prima impresie conteaza. Nimeni nu isi va dori vreodata sa angajeze o persoana cu aspect neingrijit, cu haine murdare sau vechi, de prost gust sau neadecvate jobului respectiv. In final, este vorba despre prima impresie. Stim cu totii ca o a doua sansa nu exista. De aceea este foarte important ca aspectul nostru exterior sa fie cat mai placut, cat mai congruent cu personalitatea noastra, si cat mai adecvat situatiei.

Suntem oare superficiali atunci cand ii judecam pe cei din jurul nostru dupa felul in care se imbraca? Probabil ca da, insa adevarul este ca oamenii judeca. Atunci cand esti in cautarea unui job, pentru obtinerea lui ai nevoie sa parcurgi cateva etape: in scrisorile de recomandare, primul paragraf si calitatile tale sunt cele care conteaza. Intr-un CV, importante sunt realizarile. Cand te prezinti la un interviu, felul in care te imbraci este cel care da tonul situatiei.

Cum ar trebui sa te imbraci?

Hainele clasice, sobre, sunt cele mai sigure, insa incearca sa investighezi ce l-ar putea face pe angajatorul tau sa te considere si mai potrivit pentru acest job sau in compania respectiva. Daca exagerezi cu imbracamintea, ceea ce este putin probabil dar se mai intampla, sau te imbraci prea simplu, lucru mai des intalnit, potentialul angajator poate avea impresia ca nu esti destul de interesat de job-ul oferit.

Cum poti afla cu ce ar fi cel mai potrivit sa te imbraci pentru un job, o companie sau intr-o industrie? Poti suna la departamentul de Human Resources al firmei respective si intreba pur si simplu. O alta solutie ar fi sa treci pe la companie cu pretextul de a-ti depune CV-ul sau de a cere informatii si observa ceea ce angajati poarta. Ai grija sa nu fie o zi de munca mai lejera si sa interpretezi gresit codul imbracamintii.

E nevoie sa fugi prin magazine si sa cheltui o multime de bani pe haine pentru interviu? Nu, insa te poti asigura ca ai cel putin doua costume profesioniste pe care le poti imbraca. Vei avea nevoie de mai mult de atat, insa tinand cont de starea financiara, doua sunt de ajuns pentru inceput, dupa care poti incepe sa iti cumperi odata ce jobul obtinut te va remunera.

Noi ne-am gandit la tine si iti recomandam sa ai grija la detalii. Iata cateva ponturi:

• Curata-ti si lustruieste-ti pantofii, de preferat un model clasic
• Coafura trebuie sa fie impecabila
• Unghiile trebuie sa fie taiate si curate
• Foloseste cat mai putin parfum sau apa de toaleta
• In cazul in care ai pierce-uri sau tatuaje, incearca pe cat de mult posibil sa le ascunzi
• Dintii sa fie curati iar repiratia ta sa fie proaspata
• Nu folosi guma, bomboane sau alte produse de mestecat
• Nu exagera cu bijuteriile sau alte accesorii

Daca inca nu ai realizat ce importanta au hainele in viata noastra, fa experimentul urmator: imbraca-te cu cele mai bune haine ale tale si admira-te in oglinda sau iesi pe strada. Vei vedea ca pana si atitudinea ta se va schimba. Vei capata mai multa incredere in propria persoana si acest lucru te va face sa radiezi. Imbraca hainele succesului!Recomandari