Mai multe zile libere

Mai multe zile libere
  calendar_month        
Modificarea Codului Muncii a fost adoptata recent de Parlament si include alte doua zile libere in categoria sarbatorilor legale, fata de cele prevazute in acest moment.

Este vorba de prima si a doua zi de Rusalii, sarbatorita la 50 de zile dupa Pasti, intr-o zi de duminica. Noile prevederi vor intra in vigoare dupa ce vor fi publicate in Monitorul Oficial.


Avand in vedere ca prima zi de Rusalii va fi sarbatorita duminica, cei mai multi dintre angajati vor beneficia de o zi libera doar luni.

In prezent, zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:

- 1 si 2 ianuarie;

- prima si a doua zi de Pasti;

- 1 mai;

- 1 decembrie;

- prima si a doua zi de Craciun;

- 2 zile pentru fiecare dintre cele doua sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

Acordarea zilelor libere se face de catre angajator. Codul Muncii prevede, cu toate acestea, si situatiile in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere. In acest caz, angajatorii sunt obligati sa le asigure salariatilor compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.

In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.Sursa: www.Contractdemunca.ro

Recomandari