Minciuni rusinoase ale candidatilor la joburi
![Minciuni rusinoase ale candidatilor la joburi](https://imgs.ele.ro/www/800/4/4501.jpg)
history_edu ele.ro calendar_month 04 Oct 2010, 10:28
La o parte Pinochio. Un studiu recent realizat sugereaza ca mai mult de 30 % dintre candidatii la un job mint sau exagereaza in CV-ul lor. Unii experti pretind ca numarul acestora ar depasi chiar 50 de procente.
Specialistii din recrutarea sunt de parere ca minciuna nu face bine nimanui si ca majoritatea mincinosilor vor fi prinsi in cele din urma. "Motivul pentru care angajatorii devin atat de enervati pe candidatul mincinos , nu este faptul ca acesta minte", spune Elizabeth Lions, autoarea cartii "Recession Proof Yourself". "Este vorba de ceva mult mai profund si anume problemele de caracter".
Unii mincinosi sunt mai mari decat altii, iar in lista de mai jos va prezentam cinci dintre cazurile cele mai exagerate de minciuni. Niciunul nu a obtinut jobul.
Calugarita mincinoasa
Cand Renata Raffert a decis sa intrebe un fost angajator al unei noi angajate care se purta ciudat, a descoperit ceva. Noul angajat nu era nici o fosta calugarita si nici director executiv de IT la IBM-ul din China, cum pretindea aceasta.
Cand Rafferty a confruntat-o, femeia a declarat ca se afla in programul de protectie al martorilor.
Problema notelor
Multi dintre candidati mint in legatura cu notele din facultate. Revi Goldwasser, fondatorul Wall Street Personnel, a avut un candidat la interviu care a dus aceasta minciuna la extreme. Goldwasser a cerut o diploma pentru verificare. "Mi-a trimis o poza de la absolvirea facultatii, care era de fapt o poza de la absolvirea liceului si o diploma. Toate erau false".
Plagiatura nesimtita
Angela Sinickas a intervievat o femeie pentru un post de consultant de comunicare. In timpul interviului, candidata i-a aratat acesteia un manual pe care pretindea ca l-a scris si la desenat singura. "Era o copie mizerabila a unui manual castigator de premii, pe care chiar eu il realizasem. Cand am scos in liniste manualul meu original, aceasta s-a albit la fata si a spus, "Banuiesc ca nu voi obtine acest job".
Cu capul in nori
Jake Robertson de la Primerica Financial Services, s-a intalnit cu un candidat pentru a discuta despre o colaborare. "Acesta a aparut imbracat intr-un costum de pilot si a asezat tacticos cascheta pe birou". Impresionant la inceput, dar s-a dovedit ca omul a fost concediat din pilotaj cu 15 ani in urma. "Si acesta a fost doar inceputul unei intregi serii de minciuni si comportament ciudat. Ultima data cand am auzit de el, zacea in inchisoare", spunea Robertson.
Minciuni salariale
Un candidat i-a spui lui Lauren Moreau, de la Treeline Inc., ca salariul sau pe anul anterior a fost de circa 400,000 de dolari. Dupa ce noul angajator s-a interesat, a aflat ca aceasta a avut doar 80,000 de dolari incasari. Cand a fost intrebata, "femeia a sustinut ca restul de 320,000 i-a obtinut fara contract".
Alte articole despre