Mirajul financiar la inceput de cariera
history_edu ele.ro calendar_month 27 Mar 2006, 17:37
In zilele noastre, nivelul aspiratiilor in randul tinerilor absolventi (indiferent de studii si scoli absolvite) este foarte inalt, si nu din punct de vedere profesional, ci financiar.
Intr-adevar vremurile pe care le parcurgem au foarte multe zerouri, dar nu trebuie nicicum sa ne lasam purtati de val si sa cadem prada fetei morgane cu aspect financiar. De ce? Pentru ca ar putea fi o deziluzie mare care ar marca momentul de inceput al vietii profesionale. De multe ori, salarizarea mare este sinonima fie cu un lung sir de atributii si responsabilitati, fie cu firme nou infiintate care au facut din salarizarea peste piata a angajatilor, indiferent de nivel, un alt mod de reclama si de penetrare a pietei. Este posibil insa ca pozitia lor sa nu fie solida in timp si sa nu poata sustine din profit o astfel de cheltuiala. De asemenea, de multe ori fiind la inceput de drum riscam sa ni se para simplu, sa ne autoimpovaram cu sarcini, sa ne entuziasmam mult prea mult si mult prea devreme, dupa care sa constatam ca toate dispar ca baloanele de sapun. Aceasta deziluzie nu numai ca ne va afecta moralul, dar de aici va incepe un alt lung sir de cautari.
Cum cred ca trebuie sa procedeze un tanar aflat la inceput de drum:
sa-si analizeze foarte bine posibilitatile si resursele de care dispune;
sa-si caute un job potrivit cu aspiratiile sale. Nu este de inlaturat o oferta usor inferioara pregatirii, in cazul in care exista posibilitati de avansare - si de fapt aceasta este strategia multor companii, de a trece un angajat prin mai multe pozitii, in acest fel angajatul dobandind varii cunostinte si experiente utile.
sa mentina negocierea salariului intr-o balanta echilibrata functiie de atributiile jobului;
sa nu faca alegeri si compromisuri disperate, pentru ca viata mi-a dovedit ca daca-ti doresti ceva foarte tare, daca lupti si te zbati sa-ti realizezi visul, acesta se va concretiza pana la urma
sa stie sa astepte, sa aiba rabdare, sa trieze ofertele de munca, pentru ca eu consider ca daca esti un om cu potential esti un mare beneficiu pentru angajat.
In Romania piata fortei de munca are o deschidere fantastic de mare in mometul de fata, totul este sa prinzi momentul si sa ai aprinsa dorinta de a munci. A munci este un verb pe cale de disparitie in mintea multora, de aceea trebuie invatat intai sa-l conjugam, sa-l aplicam...si totul va fi bine!
Alte articole despre