Pe cine sa nu angajezi
history_edu ele.ro calendar_month 25 Feb 2008, 14:31
Nimeni nu este de neinlocuit. Insa este extrem de greu sa gasesti candidatul ideal, omul potrivit pentru jobul potrivit. Oricate filtre ai seta in programul de recrutare, oricate etape ar trebui sa strabata un candidat ca sa ajunga, in cele din urma, la interviul cu viitorul sef, surprize tot apar. Sunt oameni care, desi au un CV impresionant, sau macar potrivit pentru jobul pe care par sa si-l doreasca, te fac sa spui stop, sa preferi sa continui sa faci munca a doua persoane decat sa ii chemi in echipa ta. Care sunt acestia?
Fanul inflacarat
Nu trebuie sa fii un artist de prima mana ca sa ti se deschida un fan club. Sunt multe persoane lipsite de personalitate si, implicit, de originalitate, care isi gasesc cate un idol in orice domeniu. La job isi idolatrizeaza seful, visand sa fie ca el si, de ce nu, poate candva sa-i ia locul.
Nu este nimic rau in a avea subalterni ambitiosi sau care sa te considere un model demn de urmat. Dar tipul "fanului" nu se incadreaza in aceasta categorie. El se teme in permanenta sa nu cumva sa te supere cu ceva, asa incat nu va decide singur nici cand e cazul sa-si ia pauza de masa. Cum tu ai nevoie de oameni de incredere, pe care sa te poti baza in orice situatie si care sa te ajute sa iei hotarari importante, trebuie sa renunti la "fani".
Cum detectezi un "fan inflacarat" la interviu?
Nimic mai simplu. Este extreme de entuziasmat de job, desi nu stie foarte bine ce implica. In plus, iti face complimente de cum te vede, te priveste admirativ si in mai putin de cinci minute incepe sa-ti povesteasca cat de mult l-a impresionat X lucru pe care l-ai spus sau facut in trecut. Nimic mai magulitor, ce-i drept. Dar chiar ai vrea sa lucrezi cu un asemenea sociopat?
Capcaunul
Tipul capcaunului il cunoastem cu totii. Il stim inca din liceu pe tipul parsiv, prea ocupat sa toceasca si sa se faca remarcat ca sa te bage si pe tine in seama. Vede in cei din jur doar unelte cu ajutorul carora sa-si atinga scopul. El nu are prieteni la serviciu, nu iubeste si nu uraste. Considera ca astefel de sentimente ii consuma prea multa energie, asa ca prefera relatiile strict profesionale.
Respecta regulamentul de ordine interioara litera cu litera, isi indeplineste task-urile ireprosabil, dar este in permanenta nemultumit de colegii prea puerili sau neseriosi. In plus, nu vede cu ochi buni comportamentul tau prea indulgent si nici obiceiul de a-ti prelungi pauza de masa. Un astfel de personaj iti monitorizeaza fiecare miscare si pe z ice trece te considera tot mai putin o autoritate. Asa ca te sapa, in beneficial companiei, desigur, incercand sa-i convinga si pe ceilalti ca el e cel care merita sa fie seful.
Capcana pentru capcauni: Ca sa nu te trezesti cu un astfel de personaj in echipa, incearca sa faci putina conversatie cu aplicantul in timpul interviului si fii atent(a) la reactiile sale. O discutie marunta, despre subiecte superficiale il poate irita, il face sa-si piarda rabdarea. Iar daca aduci vorba si despre vreun subiect menit sa-i atinga coarda sensibila, iar el da doar un raspuns monosilabic si iti da de inteles ca se grabeste si ar trebui sa treceti la lucruri serioase, atunci stii ca nu are ce cauta in companie ta.
Tipul pierde-vara
Activitatea lui preferata este sa taie frunze la caini. Si asta atunci cand nu ii este prea lene. Acest personaj face tot posibilul sa te impresioneze in primele saptamani de serviciu, ca mai apoi sa poate dormi in liniste ascuns pe dupa monitor.
Cand nu este in pauza de cafea, cu siguranta trebuie sa dea un telefon "urgent si neplacut" dupa care e musai sa se linisteasca la o tigara. Din cand in cand ramane dupa program, dar are grija sa trimita un mail inainte de a pleca, ca sa vada si seful pana la ce ora a ramas la serviciu. Iar a doua zi isi motiveaza intarzierea prin ora tarzie la care s-a culcat, din cauza "acelui raport". Si asta in gura mare, sa se poata bucura de admiratia si compasiunea tuturor.
Cum il recunosti: ajunge tarziu la interviu din cauza traficului si a politistilor incompetenti din intersectii. In CV are trecute o gramada de joburi, care fara doar si poate i-au placut, dar de la care a trebuit s aplece din cauza sefilor sau a colegilor prea lenesi/ignoranti/neseriosi, etc. Tipul are potential, dar chiar nu e cazul sa il ajuti tu sa si-l puna in valoare. E prea comod ca sa o faca.
Turnatorul
Stie tot ce misca in companie si are grija ca si ceilati sa afle fiecare detaliu care i-ar putea pune pe altii intr-o lumina proasta, iar pe el intr-una favorabila. Le zambeste tuturor, dar ii dispretuieste pe toti. Si mai ales pe tine. Asa ca te tine la curent cu toate barfele, te avertizeaza in legatura cu intentiile lui X sau Y. Dar asta nu pentru ca ti-ar vrea binele, ci pentru ca vrea sa te faca cat mai vulnerabil, ca la momentul oportun sa te poata distruge fara prea mare efort.
Ce-l da de gol? Zambetul mare si prefacut. Ii poti simti fatarnicia si in vorbe. Pune-l sa isi descrie fostul sef. Va incepe sa-l laude, dar iti va lasa de inteles ca era un incompetent fara pereche. Contradictia dintre ceea ce spune si limbajul sau corporal te va face sa scurtezi interviul.
Alte articole despre