Proaspat absolvent: cum e prima zi de lucru?

history_edu redactia ele.ro calendar_month 16 Oct 2008, 11:09
In Romania, anual, mii de studenti ies de pe bancile facultatii si intra in campul fortei de munca. Unii au experienta inca din anii de studiu, mai multa sau mai putina, in domeniul in care au studiat sau nu, iar altii nu au experienta de munca deloc. Urmeaza etapa in care isi cauta un loc de munca, apoi etapa in care se prezinta la interviu si apoi trebuie sa isi ia in primire noul job. Oare la ce se asteapta ei si care este de fapt realitatea? Cum vad ca fiind prima lor zi de munca intr-o companie?
Probabil ca prima zi de munca, chiar daca nu o sa muncesti propriu-zis, este cam cel mai dificil moment pe care il poti experimenta. Exact ca atunci cand a trebuit sa te duci la facultate si nu cunosteai pe nimeni sau cand ai intrat in prima sesiune si inca erai obisnuit cu modelul de notare din liceu. O noua etapa din viata ta incepe. Se instaureaza cu stresul de peste noapte si apoi de dimineata cand iti faci o mie de ganduri despre cum o sa fie acolo, la noul tau loc de munca. Toate aceste ganduri vin din dorinta de a reusi si din frica de esec.
Griji, griji, griji...
Iti este frica sa nu intarzii, iti este frica pentru ca nu stii cu ce te vei imbraca sa nu pari exagerat dar nici neinteresant, ai emotii cu privire la impresia pe care le-ai facut-o angajatorilor la interviu si de faptul ca nu trebuie sa ii dezamagesti, ai emotii pentru ca nu ai pic de experienta si esti putin complexat de viitori tai colegi care cu siguranta ca vor fi mai in varsta decat tine si mult mai siguri pe cunostintele lor.
Treci peste toate aceste sentimente care nu vor face decat sa te intimideze, sa te constranga si sa faca din tine o persoana cu dificultati in comunicare. Nimeni nu iti va cere nimic. Si ei au trecut prin ceea ce treci tu acum, si te vor intelege si te vor sprijinii. Si chiar mai mult, le va face placere sa mai schimbe putin atmosfera de lucru, sa aiba un coleg mai tanar si dornic sa invete.
Gandurile si emotiile au trecut pentru ca deja ai intrat in companie unde bodyguardul si femeia de serviciu te cunosc inca de cand veneai la interviu. Trebuie sa astepti sa vina cineva care sa te conduca prin firma, care sa se ocupe cu instalarea ta in noua functie. Te gandesti ca cel mai probabil o sa iti indice un loc, clar nu vei stii cum sa ajungi acolo si vei chestiona pe toata lumea, intr-un final vei ajunge acolo, dar ce va urma sa faci?
Cum reactionezi la nou?
Fiecare om actioneaza diferit la necunoscut. Tu stii cum vei reactiona? Sau te-ai asteptat sa reactionezi asa cum ai facut-o in situatia data?
Totul este nou pentru tine, de la colegii de munca pana la interiorul cladirii. Curand ii vei cunoaste pe toti colegii tai. Nimeni nu se asteapta sa le inveti numele pentru ca vor fi extraordinar de multi, dar incearca macar sa le retii numele sau doar fetele celor care sunt importanti pentru tine, adica cei cu care vei lucra, cei care iti sunt sefi sau colegi de birou/departament.
Atmosfera din cadrul unei companii este, cu siguranta, cu mult diferita fata de cea pe care am experimentat-o in liceu sau in facultate. Toata lumea se saluta, toti se cunosc intre ei, toti lucreaza intr-un spirit de echipa, toti sunt imbracati frumos, toti sunt agitati sa-si termine treaba cu bine. Si mai important de toate: toti sunt acolo pentru ca vor, pentru ca le place ceea fac si pentru ca o fac foarte bine. Iti place atmosfera, nu-i asa? Parca iti da si tie un imbold, te motiveaza sa fii la fel ca si ei.
Perioada de acomodare
In prima zi de munca nu te poti astepta sa intrii direct in bransa. Li s-a intamplat unora, si noroc cu spiritul lor creativ si de adaptare, caci altfel s-ar fi panicat. In prima zi de munca vei cunoaste o persoana care lucreaza in cadrul departamentului de HR si care iti va tine unul, doua sau mai multe traininguri. Se va intampla sa fii, poate, singur/a la acest training sau alaturi de tine sa se afle si ceilalti angajati "noi" din companie.
Probabil ca in urmatoarele cateva luni, primele luni de fapt, in functie de postul pe care il ocupi tu si de rigurozitatea pe care compania si-a format-o, tu vei participa la numeroase traininguri, scopul fiind familiarizarea ta cu procedurile, cu produsele si cu clientii cu care vei lucra. Poate uneori aceste traininguri vor parea ca nu se mai sfarsesc, iar tu te vei intreba ce cauti acolo, mai tarziu vei realiza cat de important e sa cunosti toate aceste lucruri pentru a-ti usura munca si o eficientiza in acelasi timp. Omul cat traieste invata, daca tocmai ai iesit de pe bancile facultatii nu inseamna ca nu vei mai trebui sa inveti nimic niciodata.
Primele traininguri
De obicei, la primul training, te vei uita dupa fetele care iti sunt familiare, vei simti nevoia sa nu fi singur. Este posibil ca persoana cu care ai avut interviul sa se alature acestui training si sa iti usureze putin starea de "necunoscut" in care te afli. Apropie-te de aceasta persoana cunoscuta si pune intrebari acolo unde ai nelamuriri.
Cand vei participa la traininguri in care nu esti singur/a, un exercitiu de echipa va fi sa ii cunosti pe ceilalti din sala respectiva. Va trebui sa iti faci o scurta prezentare, sa iti spui numele, ca ce esti angajat, cati ani ai, ce specializare ai, ce experienta de lucru ai, etc. Fiind prima oara cand esti angajat, vei cunoaste si oameni ca tine dar si superiori tie, adica oameni cu multa experienta care te vor intimida. Nu iti fie frica. Si ei au fost ca tine, au inceput de jos si au reusit. Ei trebuie sa fie un model pentru tine.
Dupa primul training va avea loc, cel mai probabil, primul tur al companiei. Da, vei avea parte de un tur exact ca atunci cand te duci intr-un parc de distractii si vei experimenta tot echipamentul pe care il au. Vei cunoaste foarte multi oameni, vei cunoaste fiecare departament, si chiar locul de odihna sau cantina(in functie de fiecare companie).
Inceperea activitatii
Ultima oprire va fi la biroul pe care il vei ocupa. Daca inca nu ti-ai cunoscut colegii de birou, acum cu siguranta ca vei face acest lucru.
In primele zile va fi putin mai dificil pentru ca va trebui sa te acomodezi, sa te instalezi si sa iti incepi activitatea cu ceva. Dar nu iti fie frica, probabil ca oricum te vei afla intr-o perioada de proba in care sefii vor fi mai ingaduitori cu tine. Te vor ajuta sa intri in activitate si iti vor indruma pasii in asa fel incat sa te descurci si singur.
Alte articole despre