Sase intrebari comune legate de realizarea CV-ului

history_edu redactia ele.ro calendar_month 28 Sep 2010, 09:35
Completarea unui CV pare floare la ureche pana in momentul in care te asezi si incepi sa scrii. De exemplu, care este marimea potrivita? Este nevoie de o declaratie de obiectiv? Ce schimbari ar trebui sa faci, daca vrei sa aplici pentru o cu totul alta industrie?
Mai jos am realizat cateva intrebari si raspunsuri comune in legatura cu CV-ul tau :
Regula cu CV-ul de numai o pagina se mai aplica?
Marimea CV-ului este dictata si de experienta profesionala. Mai mult de jumatate dintre angajatorii care au luat parte recent la un sondaj de opinie, sunt de parere ca un CV cu o singura pagina este ideala pentru un candidat; 44 de procente prefera doua pagini. Persoanele cu o experienta profesionala limitata, precum proaspetii absolventi de liceu sau facultate, vor avea probabil un CV de o pagina, insa cineva care este in campul muncii de ani buni, s-ar putea sa aibe nevoie de mai mult. Cheia este ca CV-ul sa nu includa detalii care nu trebuie amintite si nu au legatura cu pozitia pentru care aplici, insa nici sa nu fie uitate elemente si informatii importante, doar pentru a te incadra in maxim o pagina.
Ar trebui inclusa o declaratie de obiectiv pe CV?
Nu, nu este necesar. Mai mult chiar, toate aceste declaratii sunt redundante: Daca ai aplicat pentru o firma de software, angajatorul stie deja ca "esti in cautarea unei pozitii in industria high-tech", de exemplu. In loc de o astfel de afirmatie, incearca sa introduci o descriere a calitatilor tale profesionale, pentru ca angajatorul sa-si dea seama rapid de calificarea ta.
As vrea sa imi schimb cariera. Cum imi pot modifica CV-ul astfel incat sa aplic pentru un job total diferit de cel actual?
Concentreaza-te pe abilitatile tale transferabile si schimba formatul CV-ului pentru a le scoate in evidenta. De exemplu explica in CV ce abilitati ai in anumite zone, cum ar fi comunicarea sau lidership-ul si exclude roluri din trecut sau datorii de job irelevante.
De asemenea, documenteaza-te despre o noua industrie, deoarece fiecare are un limbaj propriu. Foloseste cuvintele cheie si frazele dintr-o descriere de job.
Am facut un pas in spate in cariera din pricina pietei slabe si am lucrat intr-o pozitie pentru care era supra-calificat. Acum vreau sa revin la adevaratul meu potential.
Foloseste un CV functional pentru a atrage atentia asupra calitatilor si al calificarii tale, in locul unui CV care ar pune in prim-plan denumirea postului tau actual. De asemenea, foloseste scrisoarea de aplicare si expune in detaliu background-ul si circumstantele in care au ajuns sa lucrezi la job-ul din prezent. Orice ai face, nu elimina ultimul loc de munca. Este lipsit de etica si s-ar putea sa te surprinda faptul ca nu ii intereseaza prea mult pe angajatori ce ai fost, daca iti faci treaba bine.
Am aplicat pentru un job acum cateva luni si de curand am vazut anuntul repostat. Ar trebui sa trimit un nou CV si, daca da, ce schimbari ar trebui sa fac?
Decat sa reaplici, mai bine comunica firmei ca esti in continuare interesat de pozitie. Din moment ce nu ai primit o scrisoare de refuz, incearca sa aflii cine este intervievatorul si ia legatura prin telefon sau e-mail cu el sau ea. Nu este ceva iesit din comun ca aceste anunturi sa fie repostate.
Am stat la cea mai recenta slujba doar o luna. Trebuie sa scriu asta pe CV? Cred ca voi pica rau in ochii angajatorului.
Raspunsul la aceasta intrebare depinde de situatie. Daca fostul job are legatura cu noul job la care vrei sa aplici, probabil ca ar trebui sa scrii in CV. Doar sa fii pregatit de intrebari legate de asta. Cel mai bine este sa scrii in scrisoarea de aplicare motivele si sa te pregatesti cu variante de raspuns inainte de interviu. Daca pozitia este insa nerelevanta - poate aplici pentru un job de sef de departament dar ai lucrat la un fast-food pentru o luna sa castigi niste bani in plus - ai putea sa nu mentionezi in CV.
Alte articole despre