Sfaturi pentru interviul la telefon

Sfaturi pentru interviul la telefon
  calendar_month        
Interviurile telefonice nu au loc cu aceeasi frecventa ca cele fata in fata, insa exista si angajatori care le practica.

Este posibil sa ramai surprinsa cand un posibil angajator te va suna pentru un interviu telefonic, asa ca cel mai bine este sa fii pregatita.

Iata cateva sfaturi utile pentru interviurile telefonice:

1. Pregateste-te din timp

Nu este o regula sa te pregatesti pentru un interviu telefonic doar daca urmeaza sa il ai. Este foarte posibil sa fii sunata si luata pe nepregatite. De aici, rezulta ca este mai bine sa te informezi si sa te pregatesti chiar daca nu in plan un interviu telefonic.

Daca totusi ai fost anuntata ca urmeaza un interviu telefonic sau l-ai amanat pe cel care te-a contactat, ar trebui sa te ocupi de anumite detalii:

1. Afla mai multe detalii despre compania care urmeaza sa te contacteze si invata mai multe despre jobul pentru care ai aplicat.

2. Incearca sa anticipiezi intrebarile care iti vor fi adresate si compune, mental, cele mai bune raspunsuri pentru ele.

2. Fii profesionista

Chiar daca te vei afla la tine acasa in momentul interviului telefonic, incearca sa ai o atitudine cat mai profesionista. Astfel, incearca sa te "izolezi" intr-o camera in care nu se aud zgomote exterioare (muzica, tipete si plansete de copii, zgomote facute de animale etc).

De asemenea, incearca sa gasesti un loc in care stii ca semnalul telefonului este excelent. O discutie intrerupta in mod constant, va fi una destul de neplacuta, care nu se va desfasura in avantajul tau.

3. Incearca sa ai o atitudine pozitiva

Persoana care se afla la celalalt capat al telefonului, poate simti din vocea ta daca esti suparata sau nervoasa, asa ca este recomandat sa ai o atitudine pozitiva. Cu siguranta, un angajator nu te va chema la un interviu fata in fata daca nu va simti entuziasmul si placerea de a conversa inca din primele clipe.

Zambeste in timp ce vorbesti (acolo unde situatia o cere) pentru ca acest lucru se va simti in vocea ta, iar angajatorul va aprecia.

Atitudinea pozitiva si raspunsurile potrivite sunt doua puncte forte care te vor ajuta sa obtii jobul respectiv.

4. Asculta

Chiar daca este vorba despre un interviu telefonic, nu inseamna ca trebuie ca tu sa vorbesti mai mult. Asculta cu atentie persoana de la celalat capat al firului, nu o intrerupe atunci cand este in mijlocul unei propozitii si raspunde doar atunci cand simti ca trebuie sa intervii.

Totusi, evita sa dai raspunsuri monosilabice si ofera angajatorului toate detaliile necesare atunci cand se impune.

5. Multumeste

La finalul convorbirii telefonice, ar fi bine sa ii multumesti intervievatorului pentru ca te-a luat in considerare pentru acest job. De asemenea, ii poti spune persoanei respective ca ti-ai dori o intalnire fata in fata, pentru a discuta mai multe detalii, insa nu incerca sa stabilesti o intalnire. Daca el considera ca te potrivesti pentru job, in mod sigur te va chema si la un interviu la sediul companiei.

Sfat! Nu manca, nu mesteca guma si nu desfasura alte activitati in timpul unui interviu telefonic.

Autor: Ana-Maria Dragota

Recomandari

Newsletter Ele.ro

REALITATEA
  • person

    "Cultura"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right