Tema angajatorilor in procesul de recrutare
history_edu ele.ro calendar_month 10 Ian 2013, 10:06
Pentru un interviu de angajare nu trebuie sa se pregatesca doar candidatii, ci si recruterii.
Daca participantii la interviu isi pregatesc Cv-ul si isi stapanesc emotiile (sau cel putin incearca), recruterul se pregateste pentru a intampina, cunoaste, incuraja toti participantii.
Recruterul cunoaste intr-o campanie de recrutare persoane care au povesti diferite, care bucura, provoaca sau chiar revolta.
Cert este ca la final de campanie de recrutare angajatorul trebuie sa ii trateze pe toti in egala masura si sa isi faca tema. Tema aceasta are un punct central: feedback-ul.
Toata lumea a avut parte de acea perioada in care aplica pentru joburi. Aceasta era activitatea principala. in naivitatea aplicantului, facea calcule si se pacaleam ca daca a aplicat azi la 15 joburi maine ar trebui sa fie sunat macar de 10 dintre acestia pentru a fi chemat la interviu. De fapt, nimeni nu anunta macar ca a primit aplicatia si ca intr-o anumita perioada de timp va oferi un raspuns.
Astfel ca, desfasuratorul temei angajatorului arata astfel:
Anuntarea fiecarui candidat la postul scos de angajator ca a primit aplicatia lui si in ziua X il va contacta daca a fost selectat pentru interviu. Asa este, angajatorulA primeste sute de aplicatii. In acest caz, poate ar trebui sa isi reselecteze canalele prin care anunta ca recruteaza si, totodata, sa rezerve mai mult timp procesului de recrutare. Sunt candidati care muncesc serios la aplicatia pentru jobul anuntat si acestia merita macar un semn cum ca a fostA primita aplicatia lor si ca cineva din departamentul de resurse umane o va citi. Mai sunt si candidati care nu merita nici macar sa le fie deschis CV-ul, isi da seama de asta un angajator din mailul care il primeste. in cazul lor, recruterul isi va pastra profesionalismul si le va raspunde totusi, cu aceeasi eleganta cu care le-a raspuns si celorlalti.
Dupa fiecare interviu recruterul va oferi feedback tuturor candidatilor. Frustrarea cea mai des intalnita in randul persoanelor care isi cauta job: niciun angajator nu spune candidatilor daca au fost alesi sau nu si, daca nu au fost alesi, care este motivul. Notitele despre fiecare persoana care vine la interviu reprezinta o activitate mancatoare de timp insa e o activitate care va aduce aprecierea multor candidati. La auzul vorbelor: aAEuroAVoi reveni maine cu un raspuns fie ca e pozitiv fie ca e negativ. Totodata, daca raspunsul meu pentru tine va fi unul negativ iti voi spune de ceaAEuroAt candidatii au mai multa incredere in firma pe care recruterul o reprezinta.
Aceste doua teme fac ca participarea unei persoane la procesul de recrutare sa fie cu castig in ciuda faptului ca raspunsul venit din partea angajatorului a fost negativ. A castigat insa candidatul feedback valoros care ii va fi de folos la urmatoarele sale interviuri.
Sursa: www.catalog-cursuri.ro