Toamna se numara bobocii de facultate

Toamna se numara bobocii de facultate
  calendar_month        
Esti boboaca? Vrei sa stii ce te asteapta in prima zi de facultate? Sali, profesori, colegi, orar, modalitate de examinare.... oras.... Toate noi? Ce-i de facut, fata draga?
Tu citeste, noi te informam.

Probabil ca au ajuns si la urechile tale miturile conform carora facultate e grea, profesorii sunt mai duri, nimanui nu ii pasa de tine ca in liceu, aceasta este perioada in care te vei distra cel mai mult si cel mai tare, etc.

Unele sunt adevarate, altele sunt false. Tu vei descoperi adevarul pe parcurs. Insa acum noi iti vom da cateva informatii despre cum poti sa treci peste primele cateva zile de facultate, cele mai grele de altfel, pana te obisnuiesti cu noua atmosfera si cu noul tau statut.

Cu o zi inainte de deschiderea anului universitar, adica pe 1 octombrie in cazul celor mai multe din facultati, trebuie sa te duci la facultate sa vezi ce ora s-a stabilit pentru deschidere, sau cel putin sa afli ora respectiva.
Este important sa participi la aceasta prezentare pentru ca mojoritatea colegilor tai din anul 1 vor fi si ei prezenti si vei avea o idee despre care sunt, daca impart si ei aceeasi grupa cu tine, etc. Fii prietenoasa si incearca sa ii cunosti; te va ajuta sa te acomodezi mai usor cu noul mediu si sa iti faci prieteni noi.

77970.jpg
Tot in prima zi vei afla si in ce serie, grupa, subgrupa esti, si orarul. Este foarte important sa afli in ce grupa esti pentru ca orarul este scris in functie de grupe. Apoi.... sa nu te sperii daca in orar vei gasi litere aiurea insirate precum ICM sau ITC, sau CCR pentru ca ele sunt doar prescurtatile materiilor tale. Inca ceva, este posibil sa ai orarul stabilit in functie de saptamanile pare si impare. Prima saptamana de facultate este notata cu 1, deci este impara, si se noteaza deasupra barii, iar cea para este saptamana 2, si este trecuta sub bara.

Vei avea cursuri si seminarii, sau laboratoare. Durata lor va fi aleasa de facultate(difera intre ele), la cursuri prezenta nu este obligatorie dar la seminar da. Acest lucru nu inseamna ca la cursuri nu trebuie sa te duci, ci ca poti sa mai lipsesti, insa la seminarii nu pentru ca ele reprezinta partea practica a cursurilor pe care nu o vei intelege din notitele celorlalti. Daca ai laboratoare, prezenta cu siguranta va fi obligatorie, iar daca lipsesti va trebui sa recuperezi.
Langa numele cursului vei afla sala in care vei face si profesorul cu care vei face.

In prima zi de facultate vei putea afla de la studentii mai mari care este profesorul care pica, care este cel ingaduitor, cum trebuie sa te prezinti la cursul x, cum trebuie sa inveti pentru profesorul y, etc. Ciuleste urechile si acumuleaza cat mai multe informatii pentru ca te vor ajuta foarte mult.

Tot de la studentii mai mari este posibil sa primesti o mana de ajutor. In anumite facultati, pentru ca primul an poate fi foarte dificil, studentii s-au hotarat sa infiinteze grupuri de tutorat pentru boboci. In ce constau ele? Se aduna un grup de studenti voluntari sa ia "la sanul lor protector" cativa boboci, si sa ii ajute in primul an, cu conditia ca anul viitor sa isi ofere si ei ajutorul. Aceasta este o idee foarte buna, insa nu stiu cat de raspandita este. Daca esti in anul 2 sau 3 si citesti acest articol, atunci du-te tu la facultate si propune aceasta idee salvatoare de "vieti bobocesti".O alta idee salvatoare este grupul (yahoo sau gmail). Pentru fiecare an sau grupa exista un grup de discutii foarte folositor de cele mai multe ori. Acest grup poate fi folosit pentru schimb de informatii, pentru atasarea documentelor necesare studiului, cursuri, suporturi de curs, seminarii, etc. Daca voi inca nu aveti asa ceva, este timpul sa alcatuiti unul pentru ca va va fi de foarte mare ajutor... mai ales in sesiune!

In sesiune se numara bobocii....

Da, facultatea iti ofera mai multa libertate decat liceul, de aceea se si spune ca facultatea este facultativa. Nimeni nu te obliga sa te duci, si nici sa iei examenele. Probabil ca viata ta de student este foarte "galagioasa" si "partying all the time", insa trebuie sa stii ca greul se duce in sesiune.
In liceu mai copiai, ti se mai sufla, aveai mai multe sanse, profesorii ajungeau sa te cunoasca si daca aveau o impresie buna despre tine te lasau in pace in zilele proaste.... La facultate nu va fi deloc asa. Vei fi inca unul din cele cateva sute de studenti, iar daca tu nu vei invata, atunci Dumnezeu cu mila.

Daca ti-ai luat un job si nu ai dat pe la cursuri, macar fa rost de ele si invata.
Fa-ti lucrarile, proiectele de semestru. Nu te vor ajuta sa treci daca nu inveti deloc, insa cu cateva cuvinte incropite pe foaie sau la oral sansele tale sunt mai frumusele sa promovezi examenul.
Fa-ti vocea si fata cunoscuta la seminarii! Poate cursul nu se va tine cu acelasi profesor ca la seminar, insa activitatea ta la seminar sigur va fi rasplatita.
Nu lasa pe maine ce poti face azi. Stiu ca ne promitem la inceput de drum sa facem multe lucruri, insa putin din noi se tin de cuvant. Este mult de invatat in sesiune si tie ti-ar fi mult mai usor daca ai invata pe parcurs... dar totul depinde numai de tine..


Restante si taxe

Inca mai exista locuri platite de stat, acest lucru fiind posibil daca te-ai inscris la o facultate de stat, insa de unul din ele poti beneficia numai daca ai obtinut o nota buna la examenul de admitere sau prin dosar. Daca nu, esti la taxa. In fiecare an taxa de scolarizare creste. Pastreza-ti chitantele pentru ca este foarte important. Restantele si maririle in unele facultati se platesc. O restanta inseamna inca o sansa, dar daca nu promovezi un examen, risti sa ramai "repetent" din cauza lui(sau a lor), sau chiar sa fii exmatriculat.

Daca ai intrat pe un loc la taxa, anul viitor poti ocupa un loc la buget numai daca media ta este mare, adica se incadreaza in mediile subventionate de stat.

Viata de student este cea mai frumoasa pentru ca incepi sa fii usor usor pe picioarele tale, incepi sa ai responsabilitati, ai mai multe sanse, insa tu nu trebuie sa treci pe langa ele. Profita de tot ceea ce iti ofera acesti ani frumosi din viata ta pentru ca nu te vei mai intalni cu nimic asemanator. Aplica pentru burse internationale, aplica pentru internishipuri, pleaca cu programele pentru studenti, intra intr-o organizatie studenteasca, etc.

Nu pierde niciun minut! Gandeste-te ca angajatii ar plati bani grei ca sa aiba ceea ce tu ai acum: sansa!

Mult succes, bobocilor!

Afla aici despre cum sa te organizezi in sesiune

Recomandari