Top 5 greseli fatale la interviul de angajare

Top 5 greseli fatale la interviul de angajare
  calendar_month        
Ti s-a intamplat vreodata sa iei parte la un interviu de angajare care decurge ca la carte si, dintr-o data, sa constati ca atitudinea angajatorului se schimba dramatic in rau?

Cel mai probabil, fara sa iti dai seama, ai comis o greseala fatala, deloc pe placul celui care te intervieveaza. Iti doresti sa treci cu brio chiar si de cele mai dificile interviuri de angajare?

Iata 5 greseli fatale, aparent minore, pe care este important sa le eviti.

1. Vorbesti prea putin

Un intervievator se va astepta intotdeauna de la un candidat demn sa ocupe pozitia deschisa sa aiba raspunsuri la intrebarile care ii sunt adresate. Si mai mult decat atat, sa fie capabil sa ofere raspunsuri elaborate, daca situatia o cere.

Evita, asadar, greseala fatala de a comunica mult prea putin la interviul de angajare. Informeaza-te temeinic asupra activitatii si istoricului companiei inainte de a participa la interviu, gandeste-te din timp la intrebarile care ti-ar putea fi adresate si fii pregatita sa oferi detalii pretioase din activitatea ta profesionala, sa povestesti despre reusita unui proiect etc., in asa fel incat angajatorul sa aiba ocazia sa te cunoasca suficient de bine incat sa isi doreasca sa te aiba in echipa sa.

2. Vorbesti prea mult

Evita sa cazi in extrema opusa - aceea de a insirui informatii complet irelevante pentru angajator, doar pentru a nu parea ca nu ai nimic de spus. Intotdeauna cand iti concepi planul de bataie pentru un interviu de angajare, ai in vedere doar informatiile relevante pentru angajatorul respectiv referitor la experienta ta profesionala.

Spre exemplu, nu este cazul sa iti povestesti realizarile din timpul liceului - acestea pot fi mentionate, la o adica, doar in situatia in care au o influenta directa asupra activitatii si realizarilor profesionale din prezent.

3. Eviti sa privesti angajatorul in ochi

Evitarea privirii celuilalt poate fi un semn de timiditate si nesiguranta - oricare ar fi explicatia, este esential sa nu comiti aceasta greseala fatala in timpul unui interviu de angajare. Pentru a stabili o legatura si a-i demonstra angajatorului ca il asculti si ca esti o persoana de incredere, este foarte important sa il privesti in ochi cat mai mult timp cu putinta.

Daca iti este greu sa iti privesti intervievatorul direct in ochi, concentreaza-ti atentia asupra zonei de deasupra nasului. Efectul va fi acelasi, iar tu te vei simti mai putin stingherita.

4. Ai un limbaj neingrijit

Cand aplici pentru un job important, bine platit, care implica o multime de responsabilitati, este esential sa te asiguri ca limbajul pe care il folosesti este adaptat pozitiei. Cu alte cuvinte, pentru a nu-ti boicota singura interviul de angajare, antreneaza-ti limbajul in asa fel incat cuvintele specifice vorbirii orale, familiare, sa nu se strecoare sub nicio forma in discursul tau.

5. Esti nesincera

Chiar daca nu este vorba decat despre cateva minciuni mici, aparent inofesive, odata ce le-ai rostit, iar angajatorul isi da seama ca nu spui adevarul, interviul de angajare risca sa nu mai decurga asa cum ti-ai fi dorit. Evita, prin urmare, sa iti "infloresti" activitatea profesionala, sa ascunzi faptul ca nu ai lucrat mai multe luni de zile la rand etc. Retine ca, pentru a primi oferta de angajare pe care ti-o doresti, este vital sa contruiesti o relatie de incredere cu angajatorul.

Autor: D.S.Recomandari