Tu cat muncesti zilnic?
history_edu ele.ro calendar_month 21 Mar 2008, 09:35
In afara de timpul de munca, exista si alti factori de care depinde cuantificarea activitatii unui angajat.
Codul muncii defineste norma de munca prin "cantitatea de munca necesara pentru efectuarea operationilor sau lucrarilor de catre o persoana cu calificare corespunzatoare, care lucreaza cu intensitate intensitate normala, in conditiile unor procese tehnologice si de munca determinate".
Norma de munca poate fi exprimata sub forma de norme de timp, norme de productie, norme de personal, sfera de atributii sau sub alte forme corespunzatoare specificului fiecarei activitati.
Atributiile privind elaborarea normelor de munca revin angajatorului, in functie de normativele in vigoare sau prin consultarea reprezentantilor salariatilor.
Desigur ca factorul timp nu poate fi ignorat, avand in vedere ca legislatia muncii stabileste foarte clar ca, pentru salariatii angajati cu norma intreaga, durata normala a muncii este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
De asemenea, in cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani, durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.
Trebuie precizat ca norma de munca include, totodata, si pauzele legale in cadrul programului de munca. Astfel, in situatia in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
In plus, tinerii cu varsta sub 18 ani beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate.
Potrivit legii, pauzele nu sunt incluse in durata zilnica normala a timpului de munca, ceea ce inseamna ca pauza nu presupune scurtarea programului de munca.
Sursa: www.ContractdeMunca.ro
Alte articole despre