Verdict: supracalificata

Verdict: supracalificata
  calendar_month        
Overqualified sau supracalificat inseamna ca aptitudinile si educatia candidatului depasesc cerintele pentru pozitia la care aplica.

Multi angajatori dau acest verdict candidatilor din managementul mijlociu care fie au prea multi ani de experienta, prea multa educatie sau sunt platiti foarte bine la locul de munca actual. In alte cuvinte, supracalificat inseamna ca nu esti persoana potrivita pentru acea pozitie.

Este frustrant sa primesti acest raspuns in urma unui interviu. Primul lucru care iti vine in minte este: Dar nu e corect! Care e problema daca am mai multa experienta? Nu asta isi doresc anagajatorii, oameni cu experienta? Daca eu sunt dispus/a sa accept acest job, cu ce ii afecteaza pe ei? La prima vedere ar parea intr-adevar cam asa, insa dupa ce citesti urmatorul paragraf vei vedea si cealalta fata a monedei.

Motivele pentru care angajatorii se feresc de candidatii care depasesc cerintele necesare sunt pe buna dreptate justificabile si cat se poate de reale. Acestia se tem ca nu vor exista provocari la locul de munca, ca nu veti fi motivat/a si va interveni plictiseala. Un alt motiv este salariul, care nu se va ridica la nivelul asteptarilor tale; responsabilitatile fiind mai reduse este normal ca si salariul sa fie pe masura. Si nu in ultimul rand acestia se tem ca indata ce vei obtine un job mai bine platit si pe masura asteptarilor tale vei pleca in cel mai scurt timp. Toate aceste temeri se traduc in cheltuieli ridicate de timp si bani cu procesul de recrutare.

Exista insa situatii in care aplicantul chiar isi doreste acea pozitie si nu o considera ca pe o experienta de scurta durata pana cand va gasi un job mai adecvat.

Cum convingi angajatorul ca este ceea ce iti doresti, ca vei fi loial/a si dedicat/a acelei pozitii?

Odata ce ai trecut prin aceasta experienta, vei fi tentat/a, cand aplici pentru pozitii sub nivelul tau de calificare, sa elimini din CV anumite experiente/aptitudini sau educatie pentru a reduce intr-o oarecare masura calificarea ta. Insa aceasta metoda nu e cea mai efectiva.

Strategia recomandata pentru aceasta situatie este de a adresa subiectul din prima. Nu lasa angajatorul sa traga concluzia singur. Fii primul/a care deschide subiectul si discuta deschis de ce crezi ca nu vor exista probleme din acest motiv.

Cheia este sa te pregatesti inainte pentru a anticipa discutia cu angajatorul si cum vei reusi sa il/o convingi ca tu esti persoana potrivita pentru acea pozitie. Important este sa explici angajatorului de ce aplici pentru o pozitie sub nivelul tau de calificare. Si aici trebuie sa ai mare grija ce spui pentru a nu se interpreta gresit. Chiar daca ai aplicat pentru alte pozitii si nu ai reusit sa le obtii nu mentiona acest lucru, pentru ca va intari opinia angajatorului ca o data ce vei obtine ceva mai bun vei pleca.

Explicatii care te pot ajuta sa schimbi verdictul:

"Intotdeauna mi-am dorit sa lucrez pentru aceasta companie si acum ca am aceasta sansa sunt dispus/a sa accept o pozitie mai joasa decat cea pe care o am acum."

"Chiar daca am lucrat pe pozitii superioare acesteia, intotdeauna mi-am dorit sa lucrez in acest domeniu."

"Salariul nu este cel mai important element pentru mine atunci cand sunt in cautarea unui nou job. Eu pun accent pe stabilitate si dezvoltare personala iar aceasta pozitie este corespunzatoare asteptarilor mele."

Arata interes pentru jobul respectiv, si demonstreaza-le ca aptitudinile si valorile tale personale corespund cu cele ale companiei.



Nu te feri sa iti arati experienta! Arata ca stii ce vrei si ca ai cu ce!

Articol oferit de partenerul nostru Williams & Partner.

Recomandari