2% pentru o organizatie pe care o sustii

2% pentru o organizatie pe care o sustii
  calendar_month        
Anul trecut 145.000 de oameni s-au folosit de prevederea 2% din Codul Fiscal pentru a directiona doua procente din impozitul lor pe venit unei organizatii non-guvernamentale. Astfel, aproximativ 4,5 milioane RON au ajuns la asociatiile si fundatiile pe care acestia au ales sa le sprijine.

Si tu poti opta ca 2% din impozitul tau pe venit sa fie folosit pentru a sprijini munca unei organizatii care lucreaza pentru rezolvarea unei probleme care iti e aproape de suflet: organizatii care ajuta copiii sau persoanele in varsta aflate in dificultate, asociatii de tineret sau culturale, organizatii care lucreaza pentru protectia mediului, asociatii ale persoanelor atinse de o anumita boala, organizatii ale minoritatilor...

Lista domeniilor in care lucreaza organizatiile non-guvernamentale este extrem de lunga: asociatii profesionale, culturale, de arta, de recreere, de cooperare internationala, de dezvoltare economica si sociala, de drepturi civile, de invatamant, cercetare, religioase, protectia mediului, de sanatate sau de servicii sociale.

Folosind aceasta prevedere te asiguri ca acesti bani raman in comunitatea din care faci parte si sunt folositi eficient pentru rezolvarea unei probleme care te intereseaza.

Ce trebuie sa faci?In primul rand trebuie sa alegi un domeniu si o organizatie pe care doresti sa o sprijini. Apoi, ai nevoie de cateva informatii despre aceasta: numele organizatiei, codul fiscal si numarul de cont bancar (IBAN).

Urmatorul pas consta in completarea declaratiei in functie de sursa ta de venit: daca ai venituri din salarii completezi declaratia 230 punctele A si B (poti lasa casuta necompletata daca nu cunosti suma corespunzatoare a 2% din impozit, aceasta va fi calculata de organele fiscale) sau daca ai venituri din alte surse completezi declaratia 200, punctul III.

Aceste formulare se pot obtine online, de la administratiile financiare sau poti cere o copie de la organizatia spre care doresti sa directionezi acesti bani. Declaratia completata poate fi trimisa prin posta sau depusa personal la administratia financiara pe raza careia ai domiciliul.

Termenul de depunere a declaratiei pe venit global este 15 mai 2007.

Recomandari