Cinci pasi spre siguranta financiara

Problemele financiare apar din senin.
Mai este o saptamina pana la salar, dar ai ramas fara bani. Faci economie pentru concediu, dar nu-ti ajung banii pentru destinatia pe care ti-ai ales-o. Vrei sa-ti cumperi un televizor nou, dar ai luat prea multe credite de consum si banca nu-ti mai imprumuta alti bani.
In aceste momente iti amintesti de problema finantelor personale. Te decizi sa-ti schimbi atitudinea, sa faci ceva. Zilele trec, impulsul de moment dispare, problema se rezolva intr-un fel sau altul. Uiti de acel impuls, ti-e greu sa-ti faci curatenie in sectorul "bani".
Nu ar fi mai bine sa nu ajungi in asemenea situatii?
Pentru a controla eficient banii, trebuie sa devii specialist in finante personale. Tu ai cistigat banii, tu esti cel mai indereptatit sa-i administrezi. Sint necesari citiva pasi, unii mai usor de facut, altii mai greu.
1.Priveste cu seriozitate aspectele financiale
Cu banii nu este de joaca. Putem trai de la un salariu la altul, putem sa ne limitam la a cumpara in functie de cati bani avem in buzunar. Putem sa ne lasam la discretia bancherilor si a societatilor de imprumut, care ne stabilesc dobanzi exorbitante. Asta face toata lumea. Tu trebuie sa fii altfel. Trebuie sa fii activ, sa ai controlul, sa decizi pentru tine.
2.Chiar daca nu stii asta, tu functionezi la fel ca o firma; gandeste ca un specialist
Firmele sunt entitati care produc si cheltuie bani. Exista o sursa de venit (productia de marfuri, prestarea de servicii), cheltuieli (de obicei cu productia) si un profit (diferenta intre venituri si cheltuieli).
Finantele tale functioneaza la fel. Ai o sursa de venit (de obicei salariu, dar poate fi completata cu venituri din chirii, din dobanzi, din castiguri la bursa), ai cheltuieli (aici stii tu mai bine...) iar diferenta dintre venituri si cheltuieli poate fi pozitiva sau negativa.
Din aceasta cauza trebuie sa-ti strunesti banii la fel cum un economist tine sub control finantele unei firme. Trebuie sa intri in papucii unui contabil (la figurat!), sa gandesti si sa iei decizii la fel ca un profesionist.
3.Citeste articole de pe internet
Orice meserie se invata. Tu trebuie sa devii specialist in finante personale. Asta n-o sa se intample peste noapte. Trebuie sa citesti mult, sa gandesti, sa gasesti solutii aplicabile situatiei tale. Nu exista solutii standard. Tu esti cel mai in masura sa rezolvi problemele tale financiare. Dar pentru asta trebuie sa fii informat.
Netul este plin de site-uri si bloguri pe teme de educatie financiara. Pe parcurs, am sa recenzez asemendea site-uri, o sa-ti recomand bloguri. Fa-ti o obisnuinta ca atunci cand iti deschizi conexiunea la internet, zi de zi, sa citesti cel putin un articol de finante personale. Asta inseamna peste trei sute de articole intr-un an. In scurt timp o sa ajungi expert!
4.Citeste carti de finante personale, carti de dezvoltare personala
Ai noroc! Sint zeci de carti pe aceasta tema, traduse in romaneste. Multe din ele de prima mana, altele mai putin bune. Sint o multime de carti excelente care inca nu s-au tradus.
Am citit zeci de carti de educatie financiara, incepind cu 1990, de cand au inceput sa fie publicate. Iti voi face recomandari. E plina lumea de maculatura pe aceasta tema. Daca stii cum sa alegi, poti gasi nestemate.
5.Gandeste, actioneaza
Bibliotecile nu au valoare daca informatiile continute in ele nu sunt puse in aplicare. Dupa ce ai citit, cind te simti stapan pe cunostintele acumulate, fa-ti un plan. Gindeste-l cu finalul in minte. Intreaba-te ce vrei sa obtii, in cat timp. Construieste planul, pune-l in aplicare. Zi de zi. An de an.
Dupa un timp, pe nesimtite, vor apare rezultatele. Prima data le vei simti tu, apoi le vor observa cei din jurul tau. Inevitabil. Vei cumpara alta casa, vei conduce masina dorita. Vei merge in concedii mai scumpe.
Lucrurile acestea nu se intimpla imediat. Realizarile nu vin de la sine. E nevoie de un plan, de disciplina in aplicarea lui. Dar se poate.
Tu esti singurul in masura sa produci aceasta transformare.
Daca toate acestea au un sens pentru tine, porneste la drum. Eu sint dispus sa te ajut.
Alte articole despre