Investitii in fonduri mutuale

Investitii in fonduri mutuale
  calendar_month        
Investitii administrate
Investitiile administrate presupun atragerea banilor de la mai multe persoane si firme si plasarea acestora in comun, in mod mai avantajos decat ar putea-o realiza fiecare investitor in parte. Strategia de investire a banilor este realizata de catre o societate de administrare a investitiilor, prin intermediul specialistilor sai cu experienta pe pietele financiare. In cele ce urmeaza vom prezenta modul de functionare al unui fond mutual si beneficiile aduse de aceasta modalitate de investire a economiilor dumneavoastra.

Fonduri mutuale
Fondurile mutuale sunt organizate sub forma societatilor civile, fara personalitate juridica. Administrarea acestora se realizeaza de catre o societate comerciala specializata numita societate de administrare. Fondurile mutuale se caracterizeaza prin emisiunea continua de titluri de participare, numite si unitati de investitie. Aceasta inseamna ca pentru fiecare investitor care doreste sa-si plaseze banii in fond se emit noi titluri. De asemenea, fondul este obligat sa rascumpere titlurile de la investitor, in cazul in care acesta doreste sa se retraga din fond.

Rezulta ca titlurile nu se schimba in mod liber pe o piata organizata sau direct intre persoane interesate, ci pot fi cumparate sau rascumparate numai de la/de catre fond. Valoarea unui titlu nu se stabileste in mod liber, ci se stabileste in mod exact ca raport intre totalul activelor fondului (disponibilitati, depozite bancare, actiuni, etc) si numarul de titluri existente in circulatie la un moment dat.

Fondul incheie un contract de administrare cu o societate specializata, numita Societate de Administrare de Investitii, pentru realizarea scopului sau, respectiv investirea banilor investitorilor. Aceasta elaboareaza si duce la indeplinire politica de investitii a fondului, a carei obiectiv este sporirea randamentului capitalurilor investite. Societatea de administrare are deplina imputernicire pentru realizarea obiectului de activitate al fondului, inclusiv prin incheierea de contracte cu terte societati: societatea depozitara, societati de distributie, de consultanta, etc.

Societatea depozitara este o banca autorizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa certifice si sa verifice toate operatiunile derulate de fond si toate plasamentele acestuia. Banca depozitara reprezinta o garantie suplimentara cu privire la corectitudinea operatiunilor derulate de fond, soliditatea si prestigiul bancii avand un impact pozitiv asupra fondului.
Societatile de distributie se ocupa de distribuirea titlurilor fondului in randul investitorilor. Acestea sunt tot banci, sau societati specializate de intermediere pe piata de capital (SSIF).

Cum investim in fondurile mutuale?
Decizia de investire in fondurile mutuale trebuie sa urmeze unei documentari atente cu privire la fondul mutual cel mai adecvat fiecarui investitor. In acest sens trebuie urmarita evolutia valorii titlurilor de participare, publicata in ziarele de specialitate. De asemenea, trebuie consultata structura de plasament a fiecarui fond (structura activelor), publicata in aceleiasi ziare.

De retinut faptul ca nu toate fondurile sunt la fel; acestea se impart in mai multe categorii in functie de strategia de investitii pe care o utilizeaza:

fonduri monetare, care isi plaseaza resursele in depozite bancare si titluri de stat;

fonduri de obligatiuni, care isi plaseaza in resursele in instrumente monetare si obligatiuni;fonduri diversificate, care isi plaseaza resursele in instrumentele mentionate anterior la care se adauga si actiuni ale societatilor listate la bursa;

fonduri de actiuni, care isi plaseaza cea mai parte a resurselor in actiuni listate la bursa de valori.

Fondurile conservatoare (monetare si de obligatiuni) ofera randamente mai reduse, dar o siguranta mai mare pentru investitor. Fondurile ce investesc cu preponderenta in actiuni listate la bursa ofera castiguri mult mai mari, dar au si riscuri pe masura. Intre cele doua categorii se afla fondurile diversificate, care investesc in toate instrumentele disponibile, oferind o imbinare perfecta intre castiguri mai mari decat la banca si un nivel de risc acceptabil.

Un avantaj important al investitiilor in fondurile mutuale este limita minima de investitie foarte mica, de multe ori mai redusa decat limita necesara constituirii unui depozit la banca. Un alt avantaj il reprezinta acela ca, spre deosebire de depozitele facute la bancile comerciale, plasarea banilor se poate face succesiv si astfel dupa fiecare depunere, noul sold existent beneficiaza de performanta de crestere a fondului, fapt care in cazul depozitelor la termen nu este posibil decat dupa expirarea termenului. Daca dorim sa retragem o suma oarecare din investitia facuta, acest lucru nu afecteaza cu nimic cresterea de care beneficiaza in continuare suma ramasa la fond. In cazul unui depozit la termen facut la o banca, retragerea partiala sau totala inainte de scadenta aduce prejudicii celui care retrage banii (pierderea dobanzii).

Alegerea fondului mutual trebuie sa se realizeze in urma analizei atente a structurii activelor si a performantelor acestuia, a informarii cu privire la societatea de administrare, de depozitare si de distributie a fondului, astfel incat investitia in fond sa asigure raportul optim intre rentabilitate si risc, conform asteptarilor investitorului.

Investitia in fondurile mutuale nu este un depozit bancar si comporta anumite riscuri. In functie de plasamentele si strategia fondului, titlul de participare poate inregistra cresteri mai mari sau mai mici, si uneori chiar scaderi, similar cu investitia in actiunile societatilor cotate la bursa de valori (desigur oscilatiile valorii fondurilor sunt mai mici decat cele ale preturilor actiunilor).
Investitiile in fondurile mutuale asigura un echilibru optim intre rentabilitate si risc. In ultimii ani investitia in fonduri a asigurat o rentabilitate superioara celei oferite de depozitele bancare, in conditiile unor riscuri relativ reduse. Fondurile mutuale functioneaza dupa reguli clare, bine stabilite si cunosc o reglementare stricta de catre autoritati ale statului si un nivel ridicat de control din partea bancilor depozitare. Gradul de transparenta atins de majoritatea fondurilor in ceea ce priveste structura plasamentelor, gradul de risc si evolutia activului net unitar permite oricarei persoane interesate sa aprecieze atractivitatea acestor instrumente si sa se orienteze spre fondul pe care il considera adecvat scopurilor sale.

In viitorul apropiat organisme de plasament colectiv vor prelua in mare masura administrarea fondurilor banesti necesare asigurarii pensiilor. Recent Guvernul Romaniei a aprobat legea care stabileste principiile organizarii, functionarii si supravegherii prudentiale a administratorilor de pensii facultative. Adminsitratorii pot fi societati de pensii, societati de adminsitrare a investitiilor si societati de asigurare. Legea permite unui contribuabil sa cotizeze lunar cu maximim 15% din venitul salariat brut lunar la un fond de pensii facultative. Fondul va investi sumele in instrumente ale pietei monetare, obligatiuni, actiuni cotate in piata de capital astfel incat sa asigure cresterea valorii portofoliului constituit din contributiile contribuabililor. Conform legii, la implinirea varstei de 60 ani si dupa plata a cel putin 90 de contributii lunare la fondul de pensii, contribuabilul va beneficia de o pensie facultativa pe un numar de ani care sa va stabili la acel moment.

Insa pana in momentul aparitiei normelor tehnice de aplicare a acestei legi fiecare dintre noi are la dispozitie fondurile existente pe piata pentru a-si asigura propria pensie privata. Cu cat incepem mai devreme investirea in fondul ales cu atat suma de care vom dispune la scadenta va fi mai mare. Pentru exemplificarea modului de capitalizare a contributiilor lunare si cuantumul pensiei lunare de care se poate beneficia va prezint mai jos cazul ipotetic de investirea a sumei de 100 RON si patru variante posibile de pensii, tinand cont de cresterea anuala a fondului.

Exemplu pensie privata
Suma lunara: 100 RON
Varsta actuala: 25 ani
Varsta pensionare: 50 ani
Suma totala investita: 30.000 RON
Nr. ani pensie: 20 ani

Crestere anuala fond Suma acumulata Pensia lunara 4% 50.884,82 306,44 6% 67.628,90 478,33 8% 90.899,10 744,60 10% 123.332,49 1.155,18

Cu o experienta de 11 ani pe piata de capital, SAI Certinvest SA ofera in prezent cea mai variata gama de fonduri deschise de investitii: monetar (Tezaur), de obligatiuni (Orizont), diversificat (Capital Plus) si de actiuni (Intercapital). Oferta se adreseaza oricarui profil de investitor, cu solutii personalizate de investire a economiilor personale. Spre referinta, randamentele anuale (in RON) ale fondurilor mai sus amintite au fost dupa cum urmeaza:

Tezaur +15,62% in 2004, +6,83% in 2005;
Orizont +11,13% in 2005;
Capital Plus +24,90% in 2004, +26,11% in 2005;
Intercapital +47% in 2004, +37,24% in 2005;

Va invit sa analizati oferta de servicii oferite de fonduri de investitii admistrate de SAI Certinvest SA in domeniul pensiilor private accesind pagina de web www.certinvest.ro , si raman la dispozitia Dvs pentru orice detalii suplimentare.

Recomandari